Calor de Proximitat

El Projecte “Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona” vol crear a les comarques de Tarragona un model de referència d’instal·lacions de xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal en equipaments municipals.

 

fons europeus

 

 

El projecte 'Xarxa de calor de proximitat de la Diputació' s’implementarà com a prova pilot, amb una finalitat demostrativa, en 9 municipis de la demarcació: Alcover, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, la Sénia la, Rasquera, Tivissa, la Fatarella, Gandesa i Horta de Sant Joan.

Aquesta iniciativa està cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 (objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4). Respecte d'un inversió total prevista de 2.152.262,67 €, la Diputació de Tarragona i els ajuntaments hi participen amb un 25% d’inversió, cadascun. Es tracta d’una actuació de continuïtat de la corporació en el marc del desenvolupament de la línia estratègica: “Actuar en la preservació de la salut i la natura”, en consonància amb les actuacions que es potencien al territori en matèria de:

  • prevenció d’incendis forestals,
  • gestió forestal sostenible,
  • eficiència energètica,
  • adaptació i mitigació al canvi climàtic,
  • de comunicació i educació ambiental,
  • etc.

Les xarxes de calor alimentades amb biomassa forestal són un model sostenible i socialment responsable

Les xarxes de calor o district heating distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera s’escalfa i es condueix aigua per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció d’edificis o equipaments. Són una solució molt viable econòmicament i ambientalment perquè permeten optimitzar recursos energètics, sobretot en punts d’alta demanda, com els equipaments municipals.

Aquestes instal·lacions s’alimentaran amb biomassa forestal (estella) de qualitat.

Es tracta d’una energia neta que computa zero en el càlcul d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. 

La seva utilització permet tancar el cicle del carboni de la fusta, i per tant, és una eina molt bona per lluitar contra la reducció d’emissions locals. La tria de biomassa forestal implica un estalvi econòmic respecte altres combustibles fòssils i permet reduir la seva dependència.  La utilització d’aquest combustible permet donar valor als subproductes que sorgeixen de les actuacions que es fan a les forests per reduir el risc d’incendi; fet que implica poder generar ocupació i riquesa als territoris rurals amb impuls del sector forestal, tot fent ús d’un recurs propi i proper. Teniu més informació en el tríptic adjunt.

Objectiu de la prova pilot:  promoció i difusió de l’ús de la biomassa forestal local

El projecte porta associat un programa de difusió i sensibilització per fomentar i potenciar la utilització de la biomassa forestal, com una alternativa a la producció d’energia, sempre que aquesta sigui viable. La intenció és fer-ne augmentar la demanda i apropar els seus beneficis a la població i als agents que intervenen en la producció i abastament de biomassa forestal.  S’estan desenvolupant accions adreçades a diferents públics objectius: població escolar,  productors, consumidors potencials a diferents escales, tècnics del sector públic i privats, tant a nivell de municipis que formen part del projecte com en tot el context dels agents relacionats amb la biomassa forestal de les comarques tarragonines.

 

Està previst que la implantació de les calderes i les xarxes de calor sigui una realitat el 2020

Durant l'any 2019 s’iniciarà la licitació de les obres per la instal·lació de calderes i xarxes de calor en aquests nou municipis per produir energia tèrmica amb la finalitat que la calor de proximitat arribi a aquests equipaments municipals l’hivern del 2020.

Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona - càpsula informativa
Galeria d'imatges