Cartes inèdites, documents històrics i objectes personals formen part d'una exposició única sobre Eduard Toda

"Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món" obre portes en el marc de l'Any Toda 2016 que impulsen l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona

30/06/2016
Cultura
Reus
Comunicació
L'exposició és un dels actes centrals de l'any Toda que impulsen l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona
L'exposició és un dels actes centrals de l'any Toda que impulsen l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona

L’exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món” ha obert portes aquest dijous 30 de juny al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) i es podrà veure fins al 7 de gener de 2017. Es tracta d’una mostra en homenatge al cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet. L’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, en col·laboració amb el Departament de Cultura, impulsen l’Any Toda 2016, que té com un dels actes més destacats l’exposició. El muntatge recull documents, obres d’art i objectes directa o indirectament relacionats amb el personatge polifacètic que va ser pioner en l’estudi de l’arqueologia i la recuperació del patrimoni al nostre país.

Objectes personals, retrats i documents inèdits

La mostra, comissariada per l’historiador del Museu de Reus Jaume Massó Carballido, presenta cartes originals d’Eduard Toda que pertanyen a moments clau de la seva trajectòria personal i pública. Entre aquestes missivies n’hi ha d’inèdites, com les adreçades a l’escriptor tarragoní Josep Pin i Soler (1842-1927). Entre els documents més rellevants s’exposaran dos dels volumns de la documentació generada arran de l’acord de pau entre Espanya i els Estats Units d’Amèrica després de la Guerra de Cuba (1898), procés de negociacions en què va participar Eduard Toda com a diplomàtic.

Entre les obres d’art que es poden veure a l’exposició hi ha un retrat de Toda original del pintor modernista Ramon Casas i datat cap al 1930, cedit pels descendents d’Eduard Toda. La besnéta de Toda, present a l'acte inaugural ha fet públic que la família fa donació definitiva d'aquesta obra original, un retrrat del seu besavi. Teresa Toda (al centre de la imatge) amb el retrat i les autoritats presents a l'acte inaugural, entre els quals, el president de la Diputació, Josep Poblet, el Director General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Jusép Boya, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.  

Durant l'acte inaugural, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha destacat el caràcter universal de la figura de Toda i l'ha assenyalat com un referent clar a l'hora de fer sentir la veu pròpia al món.  

A la mostra, que es podrà visitar fins el dia 7 de gener, també es pot veure un retrat inèdit de Toda realitzat pel pintor anarquista italià Felice Vezzani, pintat el 1915, que habitualment és penjat a Escornalbou i que ha estat donat al Museu pel senyor Joaquim Masdéu Guitert, de la Selva del Camp.

Cinc àmbits per descobrir una trajectòria vital i professional que va recórrer el món

L’exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món” es distribueix en cinc àmbits que ressegueixen la vida i l’obra d’aquest fill il·lustre reusenc, qui va viure a un bon nombre de països (alguns considerats molt exòtics a la seva època) i va conèixer cultures ben diverses.

Els àmbits de la mostra coincideixen amb cinc etapes definides de la seva trajectòria personal i professional que el van situar a punts del planeta molt distants del seu Reus natal: De Reus a la Xina (1855-1882), Egipte (1884-1887),  Catalunya i l’Alguer (1883-1889), Europa i Anglaterra i Escornalbou i Poblet (1919-1941).

Galeria d'imatges