El president de la Diputació rebutja les propostes estatals que comporten diluir municipis petits

Durant un acte a Salomó per presentar el segon volum del llibre Història del Baix Gaià.

05/05/2012
El president de la Diputació rebutja les propostes estatals que comporten diluir municipis petits
El president de la Diputació rebutja les propostes estatals que comporten diluir municipis petits

El president de la Diputació de Tarragona ha rebutjat la proposta estatal que planteja diluir l’estructura administrativa dels municipis petits en base a criteris de viabilitat econòmica. En un acte públic celebrat aquest divendres al vespre a Salomó, Josep Poblet ha criticat la “frivolitat i la lleugeresa amb què es parla del territori” a l’hora de plantejar aquestes mesures, que ha titllat de poc respectuoses amb el fet local i amb un model cultural “que forma part de la nostra existència”. El president de la Diputació de Tarragona ha rebutjat també que es qüestioni el sentit dels municipis de menys de 20.000 habitants: “La viabilitat cal buscar-la en altres direccions, no pas ignorant el fet petit”, ha afegit.

Josep Poblet ha fet aquestes declaracions en l’acte de presentació pública del segon volum de la Història del Baix Gaià. El llibre, escrit per Salvador-J. Rovira i Gómez i dedicat a l’època moderna. El llibre (Cossetània Edicions, 2012) dóna a conèixer els esdeveniments històrics succeïts en aquesta part del Camp de Tarragona (Altafulla, Creixell, la Nou de Gaià, la Riera de Gaià, Torredembarra, Vespella de Gaià, el Catllar, Salomó, la Pobla de Montornès, Roda de Berà i l’històric de Tamarit) des de 1479, en què s’inicia el regnat de Ferran II, fins a 1795, quan finalitza la Guerra Gran contra França. Salvador-J. Rovira i Gómez és professor d’Història Moderna a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Especialitzat en nobiliària i heràldica ha estudiat les desamortitzacions i les nissagues familiars de la demarcació de Tarragona, i és autor de diversos articles i llibres dedicats a les Terres de l’Ebre.

La presentació del llibre s’ha dut a terme a Cal Cadernal, en un acte amb un nombrós públic. Hi han assistit el vicepresident primer de la institució supramunicipal, Albert Vallvé; l’alcalde del municipi, Antoni Virgili; Josep Maria Sabaté Bosch, professor de la URV; el president de la Fundació Mútua Catalana, Joan Marca, i l’autor de l’obra, a més de el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adan, i els alcaldes dels municipis representats a l’estudi. El president de la Diputació ha destacat l’aportació d’aquesta obra al coneixement i al reforçament de la identitat dels diversos municipis que hi són representats. Per la seva part, l’alcalde ha agraït a Poblet el suport constant de la Diputació, i ha destacat les darreres aportacions del Pla d’Acció Municipal de la institució supramunicipal com a un important recurs que cobreix les necessitats urgents dels municipis petits. Durant la visita a Salomó, Josep Poblet també ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament i ha inaugurat oficialment el punt de lectura situat a Cal Cadernal.

Galeria d'imatges