Enric Calpena repassa el segle XIX que va inspirar Eduard Toda, en l'obertura de l'any dedicat al bibliòfil, diplomàtic, egiptòleg i viatger reusenc

L'acte omple el Saló Noble del Palau Bofarull de la Diputació a Reus

25/04/2016
Cultura
Reus
Comunicació
Introducció de l'acte d'homenatge a Toda, a càrrec de Josep Poblet
Introducció de l'acte d'homenatge a Toda, a càrrec de Josep Poblet

El periodista, professor de Comunicació i divulgador d'història Enric Calpena ha encetat els actes de l'Any Toda amb la conferència Eduard Toda i Güell, un reusenc polièdric, aquest dilluns al vespre al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. El ponent ha submergit el nombrós públic en el context social del món on va viure i treballar l'emblemàtic bibliòfil, diplomàtic, egiptòleg i viatger reusenc (1855-1941).

L'acte l'ha introduït el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i ha comptat amb la participació de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; de la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, la reusenca Meritxell Ruiz; del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, i d'una besnéta d'Eduard Toda, Teresa Toda. Josep Poblet ha destacat l'aportació de Toda a la cultura de la demarcació de Tarragona i del conjunt del país: "Molts països frisarien per tenir un personatge d’aquesta categoria, i és per això que hem d’aprofitar l'Any Toda per a entrar de nou en la seva vida i obra. Toda mereix ser conegut i reconegut a dins i a fora de casa nostra". La resta de representants institucionals que han presidit l'acte han lloat la figura i l'obra de Toda i n'han desgranat les seves fites més destacades, entre les quals la restauració del monestir de Poblet i del castell-monestir d'Escornalbou, o la seva etapa de diplomàtic a la Xina o a Egipte.

Impulsat per l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat, l'Any Toda continuarà fins al desembre amb una vintena de propostes encaminades a difondre i posar en valor la figura i l'obra d'Eduard Toda en el 75è aniversari de la seva mort:

Exposició del retrat d’Eduard Toda
El retrat, signat per Tomàs Bergadà, s’exposarà al vestíbul de la planta noble, juntament amb una petita mostra de bibliografia todiana. Lloc: Centre de Lectura de Reus. Data: 26 d’abril. Hora: 19 h

Lectura de textos d’Eduard Toda
Lloc: Centre Cívic de Llevant. Data: 27 d’abril. Hora: 19 h

Exposició: “Eduard Toda i (els) Güell”
Mostra de la documentació conservada a l’Arxiu Històric Municipal referent a Josep Güell i Mercader i al seu nebot Eduard Toda. La inauguració comptarà amb una conferència de Jaume Massó sobre “Eduard Toda a Madrid (1870-1876)”. Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Camp Exposició: del 10 de maig al 10 de juny. Inauguració: 10 de maig, a les 19 h

Conferència: “Eduard Toda i Antoni Gaudí”
A càrrec de Jaume Massó. Lloc: Gaudí Centre. Data: 25 de maig. Hora: 19 h.

Passeig literari per l’Escornalbou de Toda
Recorregut pel Castell-Monestir, amb lectures d’escriptors i de personatges que posen de manifest la importància cultural d’Escornalbou a la Catalunya dels anys vint del segle passat. Lloc: Castell-Monestir d’Escornalbou. Dates: 29 de maig, 18 de juny, 16 de juliol i 13 d’agost. Hora: 11h

Conferència: “La vida privada d’Eduard Toda”, a càrrec de Jaume Massó.
Lloc: Carrutxa. Data: 31 de maig. Hora: 19 h

Conferència: “La biblioteca d’Eduard Toda: lectures i influències”, a càrrec de Jordina Gort.
Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Camp. Data: 2 de juny. Hora: 19 h

Exposició: “Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món”
Exposició d’homenatge al cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet, l’il·lustre reusenc Eduard Toda, arran del 75è aniversari del seu decés. Lloc: Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59). Data: 22 de juny al 7 de gener del 2017. Inauguració: 22 de juny, a les 19h.

Visita teatralitzada: “De la Xina a Escornalbou”
Visita en què Eduard Toda explica la seva polièdrica trajectòria vital, a través dels diferents objectes i espais de la seva residència d’estiu a Escornalbou. Lloc: Castell-Monestir d’Escornalbou. Dates: tots els dissabtes de juliol i d’agost. Hora: 19 h

Estrena oficial del documental ‘Les set vides d’Eduard Toda’
Realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, repassa l’excepcional vida i la ingent obra intel·lectual d’aquest fill il·lustre de Reus. Lloc: Castell-Monestir d’Escornalbou.Data: 23 de juliol. Hora: 19:30 h

Projeccions del documental ‘Les set vides d’Eduard Toda’
Realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa. Lloc: Castell-Monestir d’Escornalbou. Data: 6 d’agost. Festa dels pobles de la Baronia d’Escornalbou. Hores: 19 h i 20 h.

Trobada de bibliotecaris a Escornalbou
Durant la dècada del 1920, Escornalbou fou un dels llocs de formació de l’Escola de Bibliotecàries, de la qual Eduard Toda era professor. Data: 17 de setembre. Hora: 11 h.

Exposició: “Bibliografia d’Eduard Toda”
Doble mostra dels llibres, revistes i altres publicacions de i sobre Eduard Toda que es conserven a les Biblioteques municipals i a la del Centre de Lectura de Reus. Lloc: Biblioteca Central Xavier Amorós. Dates: del 19 al 30 de setembre. Lloc: Centre de Lectura de Reus. Dates: del 19 de setembre al 15 d’octubre.

Conferència: “Eduard Toda i les biblioteques”
A càrrec d’Assumpció Estivill. Lloc: Biblioteca Central Xavier Amorós. Data: 27 de setembre. Hora: 20 hores.

Conferència: “Eduard Toda i la cultura popular”
A càrrec de Salvador Palomar. Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Camp. Data: 28 de setembre. Hora: 19 hores.

Difusió de la figura i l’obra d’Eduard Toda a la demarcació de Tarragona i a les ciutats de Barcelona, Girona i Lleida, amb projecció del documental ‘Les set vides d’Eduard Toda’.
D’octubre a desembre de 2016. Llocs, dates i hores: consulteu el web de l’Any Toda.

Conferència: “Eduard Toda, el primer egiptòleg català”
A càrrec de Josep Padró. Lloc: Biblioteca Central Xavier Amorós. Data: 19 octubre. Hora: 19 hores.

Conferència: “Eduard Toda i l’Orient”
A càrrec d’Eulàlia Jardí. Lloc: Arxiu Comarcal del Baix Camp. Data: 23 de novembre. Hora: 19 hores.

Eduard Toda i Poblet
Passeig literari “Eduard Toda i el renaixement de Poblet”, al voltant de la reconstrucció del monestir de Poblet, la fita més important d’Eduard Toda. Lloc: Abadia de Poblet. Data: 26 de novembre. Hora: 10:30 h.

Projecció del documental ‘Les set vides d’Eduard Toda’
Realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa. Lloc: Vimbodí i Poblet. Data: novembre. Hora: consulteu lloc concret, dia i hora al web de l’Any Toda.

Conferència: “La Biblioteca d’Escornalbou. De la mirada experta d’Eduard Toda a la recuperació d’un patrimoni bibliogràfic”
Presentació dels fons bibliogràfics conservats a la Biblioteca Pública de Tarragona, procedents de les comunitats monàstiques d’Escornalbou. Aquests fons, que van ser estudiats l’any 1926 per Eduard Toda, ara són punt de partida d’una recuperació bibliogràfica. Lloc: Biblioteca Pública de Tarragona. Data: 29 de novembre. Hora: 19h.

Conferència: “Eduard Toda, Víctor Balaguer i la Renaixença”.
A càrrec de Montserrat Comas. Lloc: Biblioteca Central Xavier Amorós. Data: 14 de desembre.Hora: 19 h.

“Llegim Eduard Toda”.
Clubs de lectura. Biblioteques del Camp de Tarragona. Octubre i novembre. A càrrec de Jordina Gort Oliver, autora del llibre Eduard Toda i Güell. La passió per la cultura (Reus, 2015).Amb l’objectiu de conèixer l’obra escrita i la trajectòria d’ Eduard Toda, tot reivindicant la seva contribució a la cultura catalana. Lectura de textos seleccionats i sessió de comentaris. Passeig literari pel Castell-Monestir d’Escornalbou. Llocs, dates i hores: consulteu el web de l’Any Toda

“Eduard Toda i Güell: l’home i l’obra”.
Cicle de conferències organitzades per la Secció de Geografia i Història del Centre de Lectura de Reus i a càrrec de diferents ponents. D’octubre de 2016 a gener de 2017. Dates i hores: consulteu el web de l’Any Toda.

 

Eduard Toda i Güell, perfil biogràfic
Eduard Toda i Güell –cònsol, escriptor, egiptòleg, historiador i gestor i defensor del patrimoni cultural, històric i artístic– va néixer a Reus, a cal Cardenyes (l’antiga casa número 1 del carrer de Jesús, on avui hi ha cal Navàs), el 9 de gener de 1855.

Fill natural, reconegut judicialment, d’un exalcalde de Reus d’origen riudomenc, el jove Eduard va ser criat i educat per la mare i per l’oncle matern, el conegut periodista i polític reusenc Josep Güell i Mercader. Tot i que dos anys i mig més jove, Toda va ser company d’estudis primaris i secundaris d’Antoni Gaudí i Josep Ribera, amb qui va col·laborar en la realització de la revista juvenil manuscrita El Arlequín (1867-1868) i en la redacció d’un innocent però agosarat projecte de restauració de Poblet (1870). Precisament sobre aquest monestir va redactar, composar tipogràficament i editar el seu primer llibre: Poblet: descripion històrica (sic, 1870), quan només tenia quinze anys i ja posseïa el títol de “Bachiller en Artes”.

Estudiant exemplar, féu la carrera de Dret a Madrid. Gràcies a la seva facilitat pels idiomes, inicià ben aviat una ràpida i brillant carrera consular, que el portà a conèixer in situ llocs tan exòtics com la Xina o Egipte, a més de diverses i importants ciutats portuàries i comercials europees (com Hèlsinki, l’Havre, París, Londres i Hamburg).

La seva curiosiat i les seves excel·lents aptituds el van portar a interessar-se, entre altres temes, per la vida i la cultura xineses, i per l’arqueologia egípcia (va excavar la tomba intacta de Sennedjem i és considerat el primer egiptòleg català i espanyol) i per la pervivència de la llengua catalana a l’Alguer, tot publicant llibres tan destacats com La vida en el celeste imperio (1887), A través del Egipto (1889) i L’Alguer. Un poble català d’Itàlia (1888).

Entre d’altres, i a més de la Xina i Egipte, ja esmentats, i de diversos indrets del Pròxim Orient, Toda va poder visitar països com la Índia, Siam (actual Tailàndia), Anam (actual Vietnam), Cambodja, Corea, Japó i les Filipines. Com a expert en temes relacionats amb la seva funció pública (fronteres, aranzels, contraban, convenis comercials amb altres països, etc.), redactà un manual de Derecho consular de España (1889), va portar a terme diverses missions consulars especials, participà activament en la consecució de diversos tractats o convenis internacionals de comerç (amb Alemanya, Portugal, Itàlia, Àustria, etc.) i actuà com a secretari en els acords de pau signats amb els Estats Units arran de la guerra de Cuba.

Quan deixà l’exercici consular (l’any 1901), Toda s’establí com a home de negocis a Londres, com a representant de la important naviliera basca Sota & Aznar. L’èxit dels seus afers econòmics (especialment afavorits per la Primera Guerra Mundial, atesa la neutralitat d’Espanya) va facilitar que es pogués retirar quan encara era relativament jove. En tornar a Catalunya, l’any 1919, Toda es va establir a l’antic monestir d’Escornalbou, que havia comprat dotze anys abans i que havia fet reconstruir com si fos un castell.

A Escornalbou, on va aplegar una importantíssima biblioteca personal i un gran nombre d’antiguitats i obres d’art, va rebre i acollir diverses personalitats civils i religioses (com el rei Alfons XIII i el cardenal Vidal i Barraquer) i molts artistes, intel·lectuals i estudiosos. Fou elegit vicepresident (i després president) de la Comissió provincial de Monuments, president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, membre de la Junta de Museus de Barcelona i de la del Centre de Lectura de Reus, membre de número (i també president) de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i corresponent de la Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Real Academia de la Historia, de Madrid, a més de ser professor de l’Escola de Bibliotecàries de la Generalitat i president dels Jocs Florals de Barcelon a (de 1927). Va rebre diferents medalles i condecoracions concedides pels governs de la Xina, de Cambodja, de Siam, de Portugal, d’Espanya, de Dinamarca i de França.

Publicà un gran nombre de llibres i articles sobre història, literatura, bibliografia, etnografia i arqueologia. La seva qualitat de mecenes quedà a bastament demostrada en les donacions de llibres i d’objectes valuosos al Centre de Lectura, a diferents museus de Vilanova (amb una destacable col·lecció d’objectes egipcis), Madrid i Reus, a la Biblioteca de Catalunya, a l’Arxiu Municipal de Barcelona (al qual cedí els documents originals de Domènec Badia, Alí Bei), al monestir de Montserrat, etc. L’any 1930 va ser nomenat president del Patronat per a la restauració de Poblet, que endegà de manera activíssima.

El 1935 fou nomenat president, també, del Patronat del Taller-Escola de Pintura i Escultura de Tarragona, gestionada per la Generalitat. Pel juliol de 1936, el conseller Ventura Gassol el nomenà delegat per al salvament dels béns patrimonials de la Conca de Barberà i poc després fou designat comissari de Poblet, lloc on aplegà nombrosos i importants fons artístics i documentals.

El gener de 1939, en produir-se l’ocupació del monestir per les tropes franquistes, lliurà els fons salvaguardats als representants del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional. Tot i que inicialment fou apartat del càrrec, en reorganitzar-se el Patronat de Poblet, ben aviat fou rehabilitat i nomenat altre cop president. Va morir al mateix monestir, ja novament ocupat per monjos, el 26 d’abril de 1941.

L’Ajuntament de Reus li va dedicar un carrer de la ciutat i va disposar que el seu retrat figurés a la galeria de fills il·lustres. També un centre d’ensenyament reusenc porta –des de fa trenta-dos anys– el seu nom. El gener de 2005, arran del 150è aniversari del naixement, i en presència de diversos familiars d’Eduard Toda, es va descobrir una placa commemorativa de bronze (obra d’Artur Aldomà) a la façana de cal Navàs, al carrer de Jesús. Des d’aleshores s’han portat a terme diversos actes, conferències i exposicions commemoratius de l’efemèride –tant a Reus com a Escornalbou, Montblanc i Barcelona– i s’han publicat diversos llibres i articles sobre aquest personatge i la seva obra.

Etiqueta: 
Any Toda
Galeria d'imatges
  • El nombrós públic assistent a l'acte
  • Calpena, durant la intervenció
  • Un moment de l'acte
  • Representants institucionals
  • Poblet, Boya, Pellicer i Ruiz
  • Calpena i Poblet