La Diputació de Tarragona vetlla per la preservació d'incendis i la conservació de l'entorn a l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Llaberia

Un conveni de col·laboració farà possible la realització d'accions destinades a la conservació de la natura i la prevenció d'incendis forestals dins l'àmbit d'aquest Espai d'Interès Natural durant l'exercici 2014

11/03/2014
Medi Ambient
Premsa
Moment de la signatura del conveni a la Diputació
Moment de la signatura del conveni a la Diputació

La Diputació de Tarragona i el Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural (EIN) Serra de Llaberia han signat un conveni de col·laboració que farà possible la realització d'accions destinades a la conservació de la natura i la prevenció d'incendis forestals dins l'àmbit d'aquest Espai d'Interès Natural durant l'exercici 2014.

L'acord, que han subscrit el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el president del Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural Serra de Llaberia, Antoni Bonfill, regula l'aportació de 8.000 euros per part de la Diputació de Tarragona. Aquest import es destinarà a actuacions de conservació de la tortuga mediterrània, a la prevenció d'incendis forestals i a la conservació d'hàbitats d'interès comunitari.

Per tal d'afavorir la conservació de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), una espècie protegida des de 1973 que es troba en perill d'extinció, s'ampliarà el Centre d'Interpretació i Reproducció d'aquesta espècie, situat a Marçà, amb l'objectiu de fomentar la cria de les tortugues d'entre 2 i 4 anys i propiciar així la reintroducció al seu hàbitat quan ja tenen entre 3 i 5 anys, i la closca és prou dura.

D'altra banda, amb l'objectiu de conservar les pinedes de pinassa com a hàbitat d'interès comunitari prioritari i com a estratègia de prevenció d'incendis forestals es durà a terme l'aclarida de millora d'1,77 hectàrees al coll de Guix, al terme municipal de Colldejou. Es tracta d'un bosc mixt de pinassa, pi blanc i alzina amb sotabosc, on es vol afavorir la pinassa vers altres espècies presents a la zona, com el pi blanc, l'alzina o la blada. En concret, aquesta actuació inclou treballs amb motoserra per preparar una parcel·la forestal per dur a terme una crema controlada i un desbrossat selectiu del sotabosc. La direcció d'aquests treballs correspondrà als bombers GRAF (Grups de Reforç d'Actuacions Forestals) i als tècnics del DAAM (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat). L'avaluació dels efectes de la crema sobre aquest hàbitat serà feta pel grup GRAF dels bombers i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que faran un seguiment de les parcel·les d'actuació.

El conveni s'ha signat al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte que ha comptat amb l'assistència  de la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Núria Crivillé, i dels diputats  Benet Jané, Misericòrdia Dosaiguas i Josep Masdeu. Durant l'acte de signatura, el president del Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural Serra de Llaberia, Antoni Bonfill, ha agraït el suport a la Diputació de Tarragona, "sobretot en els moments actuals, quan és més complicat aconseguir finançament". De la seva banda, el president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, ha assegurat que des de la Diputació "estem satisfets de poder col·laborar en aquestes actuacions, "tan beneficioses per la salut dels nostres espais naturals", i ha afegit que "confiem poder mantenir la col·laboració en el futur".

El Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural Serra de Llaberia és una entitat consorciada entre els ajuntaments de Capçanes, Colldejou, la Torre de Fontaubella, Pratdip, Marçà, Tivissa i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Medi Ambient i Habitatge. L'objecte d'aquesta entitat  és la preservació, revalorització i gestió integral d'aquest Espai d'Interès Natural.

L'EIN de la Serra de Llaberia destaca pels valors naturals de la vegetació i de la fauna invertebrada lligats als biòtops forestals, amb la presència d'algunes espècies excepcionals i molt rares a la fauna catalana. D'altra banda, l'espai acull una notable diversitat de paisatges i teixedes mediterrànies, que són un singular hàbitat d'interès comunitari.

 

Galeria d'imatges