La Diputació difondrà la figura del general Prim

La institució signa un conveni amb l’Ajuntament de Reus i la Sociedad Bicentenario General Prim 2014 per promoure activitats amb motiu dels 200 anys del naixement del polític reusenc.

08/05/2012
La Diputació difondrà la figura del general Prim.
La Diputació difondrà la figura del general Prim.

La Diputació de Tarragona difondrà la figura del polític i militar reusenc Joan Prim i Prats, cap del govern espanyol de 1869 a 1870 i considerat una de les figures polítiques catalanes més destacades del s. XIX. La institució supramunicipal ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Reus i la Sociedad Bicentenario General Prim 2014 per a la realització d’activitats culturals, artístiques, científiques, de lletres i qualsevol altra que tingui per objecte la divulgació i coneixement de la personalitat del General Prim, amb motiu dels 200 anys del naixement d’aquesta personalitat.

La formalització d’aquest acord de col·laboració institucional s’ha dut a terme a l’Ajuntament de Reus, i ha anat a càrrec de l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; del president de la Diputació, Josep Poblet; i del president de la Sociedad Bicentenario General Prim 2014, Pau Roca. Tots ells formaran part del comitè organitzador de l’esdeveniment, que tindrà com a comissari a Carles Tubella.

Josep Poblet ha ressaltat el treball que du a terme la comissió organitzadora d’aquesta efemèride i que, segons ha afegit, fa honor a la coneguda frase de Prim “o caixa o faixa”, atès que l’organisme ha començat a treballar amb empenta, de manera efectiva, i ja té perfilats molts els actes. Poblet ha assenyalat que Joan Prim va ser un pont entre Catalunya i Espanya, al mateix temps que ha destacat el valor polític, social i històric que aquesta figura té per a Reus i la resta de la demarcació. El president de la Diputació ha manifestat expressament el suport de la Diputació a aquesta celebració.

Joan Prim

Joan Prim i Prats (Reus, 1814-Madrid, 1870) és un dels fills il·lustres de Reus, Va ser president del Consell de Ministres d’Espanya, entre molts altres càrrecs, i va rebre els títols de Grande d’España, Marquès dels Castillejos, Vescomte del Bruc i Comte de Reus. Fill de militar, amb vint anys va assolir el grau de coronel. Liberal convençut, acabada la guerra va entrar en política i va ser elegit diputat a Corts per Tarragona. El 1843 va ser nomenat governador militar de Barcelona per combatre la Junta que dominava la ciutat. El 1847 va ser nomenat capità general de Puerto Rico, on va reprimir els aixecaments d’esclaus i el bandolerisme. El 1851 i el 1853 va ser diputat per Vic i Barcelona, període durant el qual va fer costat als interessos dels fabricants catalans i va denunciar les arbitrarietats del govern central al Principat. Va dirigir l’expedició espanyola que va lluitar a la guerra de Mèxic. El 1862 es va incorporar al partit progressista i va iniciar un període de conspiracions que van culminar en la Revolució de Setembre (1868), de la qual en va ser l’ànima. El 1869, promulgada la nova constitució, Prim va ser nomenat cap del Govern estatal, des d’on va defensar una monarquia constitucional. El 27 de desembre, va patir un atemptat al carrer del Turco de Madrid, de resultes del qual va morir tres dies després. Va estar casat amb una rica mexicana, Francisca Agüero y González, amb qui va tenir dos fills.

Galeria d'imatges