La Diputació vetlla pel món local de les Terres de l'Ebre a través de destacades iniciatives d'impuls al territori

Representants locals del territori s’apleguen a Gandesa per conèixer de primera mà inversions i recursos en els àmbits d’obres i serveis, cultura i assistència financera.

04/04/2012
La Diputació vetlla pel món local de les Terres de l'Ebre a través de destacades iniciatives d'impuls al territori
La Diputació vetlla pel món local de les Terres de l'Ebre a través de destacades iniciatives d'impuls al territori

La Diputació de Tarragona ha informat de primera mà els ajuntaments de les Terres de l’Ebre dels detalls dels Projectes d’Impuls al Territori que la institució du a terme i que inclouen el Pla d’Acció Municipal (PAM), el Mapa de Recursos Culturals (M@RC) i el Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local. Una cinquantena de representants del món local de les Terres de l’Ebre s’han reunit, aquest dimarts a la tarda, al Casal de la Joventut de Gandesa per conèixer les inversions més destacades per a aquest any 2012. Aquestes inclouen 36,5 M € de subvencions directes als ajuntaments, que sumats a altres recursos de finançament i de bestretes representen un import global de 314,53 M € en benefici dels ajuntaments de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona.

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha encapçalat l’acte, en què també ha participat els delegats del Govern de la Generalitat a Tarragona i a les Terres de l’Ebre, Quim Nin i Francesc Xavier Pallarès, respectivament. La reunió també ha comptat amb l’assistència del vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l’Ebre, Pere Panisello; del vicepresident de la Diputació i president de la Comissió Informativa d’Assistència al Ciutadà, Albert Vallvé; del president de la Comissió Informativa d’Actuacions Integrals al Territori del Servei d’Assistència Municipal de la Diputació, Daniel Masagué, i del president de la Comissió Informativa d’Hisenda i Economia de la institució, Benet Jané.

El president de la Diputació ha destacat “l’esforç intern de la Diputació per prioritzar la despesa en favor dels ajuntaments” i, d’aquesta manera, assolir un destacat impuls municipal. Tots els recursos, directes i indirectes, que es destinen al món local alleujaran les tresoreries municipals, pal·liaran deutes dels ajuntaments, permetrà la realització d’obres i manteniment i generarà inversió al territori, ha afegit Josep Poblet.

11 milions d’euros per al Pla d’Acció Municipal

La Diputació de Tarragona inverteix enguany 11 milions d’euros en el Pla d’Acció Municipal (PAM), amb la voluntat de mantenir intacte el suport que la Diputació ofereix als municipis del territori. En aquest sentit, s’ha anunciat que el PAM previst per al quadrienni 2013-2016 serà d’almenys 50 milions d’euros. Tal com ha explicat el president de la Comissió Informativa d’Actuacions integrals al Territori del SAM, Daniel Masagué, es tracta de “mantenir la línia de col·laboració al finançament de les obres i serveis municipals per tal de garantir el reequilibri territorial i la sostenibilitat dels ens locals”, a través de les tres línies d’actuació del PAM: inversions, despesa corrent, o bé totes dues.

Mapa de Recursos Culturals

Pel que fa a l’àmbit cultural, la Diputació de Tarragona posa a l’abast del món local el Mapa de Recursos Culturals, el M@RC, una nova eina de consulta i d’informació on line de tots els recursos culturals existents actualment a la demarcació de Tarragona, en total més de 3.500. Aquest mapa inclou informació detallada sobre museus, teatres, sales d’exposicions i altres equipaments i actes festius i culturals, així com els agents culturals que els duen a terme. Albert Vallvé, vicepresident i president de la Comissió Informativa d’Assistència al Ciutadà, ha destacat durant la presentació l’objectiu de la nova plataforma: “Omplir el buit informatiu existent en aquesta matèria i promoure el coneixement, la difusió i l’explotació dels recursos culturals del territori”.

Pla Extraordinari d’Assistència Financera

També s’ha detallat als alcaldes aspectes del Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local, fruit d’un conveni amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i les altres diputacions del territori i en què es regulen les condicions en què la Diputació de Tarragona facilita el pagament de l’import d’uns crèdits concrets concedits per la Generalitat als ajuntaments. El diputat i president de la Comissió Informativa d’Hisenda i Economia, Benet Jané, ha assenyalat que contribuiran a eixugar el deute de la Generalitat amb els ajuntaments.

D’altra banda, conscient de la situació de crisi global actual, la Diputació augmentarà l’import de les bestretes de l’IBI i l’IAE fins al 90% -en comptes del 75% que avançava fins ara- per tal d’augmentar la tresoreria dels ajuntaments. Així mateix s’incorporaran bestretes d’altres tributs.

Galeria d'imatges