L'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa inaugura les noves instal·lacions, coincidint amb 40è aniversari de la seva creació

Les obres han annexat el Palau Oriol amb el Palau Despuig, fet que ha permès ampliar l'espai disponible i donar resposta a la creixent demanda d'aquests estudis a les Terres de l'Ebre

21/11/2014
Educació
Tortosa
Premsa
El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la seva intervenció
El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la seva intervenció

L'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa ha celebrat avui la inauguració oficial de les noves instal·lacions al nucli antic de la ciutat, després de les obres de restauració i adequació del Palau Despuig, edifici annex al Palau Oriol, fins ara seu del centre. Amb aquesta inversió, de gairebé 1 milió d'euros, la Diputació de Tarragona dóna resposta a les necessitats d'espai, derivades de la creixent demanda d'estudiants de música, i d'aquesta manera, referma la seva aposta per la qualitat dels nou centres educatius que gestiona arreu del territori.
El president de la Diputació, Josep Poblet, ha inaugurat aquesta tarda les noves instal·lacions, en un acte al qual també han participat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el vicepresident de representació territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello; els diputats Joan Josep Malràs, Àlvaro Gisbert, Maria José Beltrán i Francesc Josep Miró, i el director del centre, Joan Carles Fabra, entre altres autoritats territorials. La celebració, que s'ha emmarcat coincidint amb el 40è aniversari del centre, s'ha completat amb una jornada de portes obertes, que ha apropat les noves instal·lacions a la ciutadania.
Durant l'acte, el president de la Diputació ha fet servir una cita de Felip Pedrell, "la música no pot ser altra cosa que l'ànima de les persones i de la societat", per destacar la inversió de la Diputació en l'educació musical, ja que “és un instrument de capacitació de les persones per a fer-les millor". Poblet ha ressaltat que la unió del Palau Oriol i el Palau Despuig, amb les obres de reforma i d’adaptació als nous usos, ha permès que l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa hagi pogut ampliar les seves aules oferint, així, un millor servei als més de 350 alumnes que hi estan matriculats. A més, el president de la Diputació ha refermat l’aposta de la institució per les persones, la formació i la cultura, tot posant de manifest que “hi hem mobilitzat més recursos que mai”.
L’alcalde de Tortosa ha agraït a la Diputació la realització d’aquestes obres, “ja que són també una aposta de ciutat”. Bel ha destacat també el paper de l’Escola i Conservatori de Música de Tortosa com a centre d’educació musical referent arreu de les Terres de l’Ebre, ja que “ofereix ensenyaments de molta qualitat al nostre territori”.
Finalment, el director del centre, Joan Carles Fabra, ha donat les gràcies a la comunitat educativa la paciència que ha tingut al llarg del temps que han durat les obres. Avui podem dir que “aquestes instal·lacions són un goig per a professors i alumnes”, ha afirmat.
Les obres, iniciades l’any 2011 sota la direcció dels Serveis Tècnics de la Diputació, han unit internament els dos Palaus, tot conservant els accessos independents des del carrer de la Rosa; a més, s’ha incorporat una escala nova la Palau Despuig que comunica verticalment els dos nivells. En una segona fase, s'han executat les obres de cobriment del Palau Despuig, que van finalitzar a principis del 2014. Gràcies a un pla de treball molt acurat, no s'han hagut de paralitzar els ensenyaments musicals al centre mentre han durat les obres.
Aquest Palau Despuig, propietat de la Diputació, va ser cedit a la Generalitat durant uns anys, però es va recuperar per poder dur a terme l’ampliació de l’Escola i conservatori de la Diputació a la ciutat de Tortosa, per tal de cobrir les necessitats creixents dels estudiants de música. El Palau Despuig, igual que l’annex Palau Oriol, és un edifici representatiu de l’estil gòtic civil català dels segles XIII-XVI, on destaca un gran pati interior amb escalinata de pedra, una galeria gòtica d’arcs ogivals sobre columnes quatrilobulades i capitells senzills de decoració vegetal, i bigues policromades en alguns dels seus sostres de la planta baixa.
El conjunt dels dos edificis ocupa una superfície construïda total de 1.832.40m²,  amb una superfície útil total de 1.369.09m², del quals 625.20 m² més l’altell, estan afectats per la reforma contemplada en el projecte. Distribuïts en 22 aules (13 d’existents, 1 de reformada i 8 de noves), on 32 professors imparteixen formació musical a un total de 356 alumnes.

 

Galeria d'imatges
  • Un grup de fanfara va amenitzar l'acte
  • Bel, Poblet i Fabra van visitar el nou Palau Despuig
  • El director i els professors del centre van explicar detalls dels mètodes d'ensenyament