Presentat el llibre ‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’ amb motiu del centenari de la seva mort

Diferents autors aborden l’obra de l’escultor, apropant-nos a la seva figura. La presentació s’emmarca en els actes previstos per commemorar el centenari de la mort de l’escultor nascut a Móra d’Ebre

16/11/2018
Cultura
Tarragona
Comunicació
Acte de presentació al Museu d'Art Modern
Acte de presentació al Museu d'Art Modern

La primera de les presentacions del llibre ‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’ -les altres dues previstes seran a Móra d’Ebre i a Madrid- ha tingut lloc aquest divendres, 16 de novembre, al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. Ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcalde de Móra d’Ebre i diputat de la Diputació, Joan Piñol; el coautor i coordinador del llibre, Antonio Salcedo Miliani; un familiar del propi Julio Antonio, Víctor Viladrich, i representants de Viena Edicions.

El llibre, amb pròleg del president de la Diputació, Josep Poblet, ha estat escrit per diferents historiadors i estudiosos especialitzats en l’obra de l’escultor del Baix Ebre, apropant-nos a la seva figura: Joan Launes Villagrasa, Anna M. Andevert, María Victoria Gómez Alfeo, Fernando García Rodríguez, Aida Marín Yrigaray, Carmen Fernández Aparicio, Lucía García de Carpi, Antonio Salcedo Miliani i Rosa M. Ricomà Vallhonrat. L’edició i presentació de ‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’ s’emmarca en els actes impulsats des del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona per commemorar el centenari de la mort de l’escultor Antonio Rodríguez Hernández, conegut artísticament com a Julio Antonio, nascut a Móra d’Ebre i considerat el gran renovador de l’escultura a l’Estat.

‘Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després’ pertany a la col·lecció Tamarit de llibres d’art, editat pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i Viena Edicions, i és bilingüe, en català i castellà. A més de presentar-se a Tarragona està previst que s’organitzin presentacions de l’obra a Móra d’Ebre i a Madrid, a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, el proper mes de febrer.

Els actes del centenari

Per tal de commemorar l’efemèride de la mort de l’escultor Julio Antonio estan previstos diversos actes,a més de l’edició del llibre, que s’allargaran fins el mes d’abril de 2019. Presentats aquesta mateixa setmana al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, que té com a un dels pilars de la seva constitució gran part de l’obra de Julio Antonio que va rebre la Diputació el 1968 i que comparteix amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid.

Un dels actes destacats és el trasllat de les despulles de l’escultor del cementiri de l’Almudena de Madrid, on van ser enterrades en una sepultura propietat del metge Gregorio Marañón y Posadillo, amic de l’artista, al cementiri de Móra d’Ebre, on està previst que arribin els propers dies. També s’hi traslladaran les restes de la seva mare, enterrades a la mateixa sepultura de Madrid el 1938.

Del 25 de gener al 21 d’abril de 2019 el Museu d’Art Modern de la Diputació acollirà l’exposició ‘Julio Antonio-Stendhal, 1909-1919’, que pretén traslladar una visió contemporània de l’obra de Julio Antonio a partir de l’obra de creadors actuals, escultors guanyadors del Premi Julio Antonio d’escultura des del 1989.

A més, també està previst un projecte de gamificació per difondre l’obra de Julio Antonio, concretament la seva reconeguda escultura dels Herois de 1811, ubicada a la Rambla Nova de Tarragona, entre d’altres propostes per posar en relleu la figura de l’artista.

Etiqueta: 
Cultura
Galeria d'imatges