S'inicien a Horta de Sant Joan les obres per escalfar quatre equipaments municipals amb biomassa

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei al Casal Municipal, a l’Escola Montsagre, al Centre d’Atenció Primària i als vestidors del camp de futbol municipal, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà prop de 12.000 euros l’any

03/08/2020
Medi Ambient
Horta de Sant Joan
Comunicació
inici obres Horta de Sant Joan
inici obres Horta de Sant Joan

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Horta de Sant Joan ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Es preveu una inversió de 216.000 € que, entre altres, comptarà amb la instal·lació d’una caldera al casc urbà (carrer Avinguda Generalitat) just enfront del solar que hi ha davant de l’escola, amb una potència de 200 Kw. La instal·lació donarà calor a quatre equipaments municipals: el Casal Municipal (inclou les dependències del Centre de Dia), l’escola Montsagre (inclou les aules de la Llar d’infants), el Centre d’Atenció Primària i els vestidors del camp de futbol municipal. Les obres han començat amb la realització de les franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera als equipaments municipals i amb l’arranjament del solar que acollirà la sitja i la sala de calderes de la microxarxa de calor. La previsió és que les obres durin tot l’estiu i s’enllesteixin a finals de tardor.

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 52 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 12.000 euros anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests equipaments (actualment s’escalfen amb energies d’origen fòssil, gasoil). D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas d’Horta de Sant Joan i el seu entorn. Es preveu un consum aproximat de 61Tn/any d’estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona (http://www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat) pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda d’Horta de Sant Joan hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Està previst que les 9 xarxes de calor es puguin posar en funcionament aquesta tardor-hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa, encapçalada per la Diputació de Tarragona, va més enllà de la posada en funcionament de les xarxes de calor i té com a objectiu augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització sobre la biomassa que no només abasta la població dels municipis del projecte. En aquest sentit, ha promogut el coneixement d'aquesta energia alternativa entre la població escolar i adulta amb sessions formatives i jornades tècniques destinades a centres educatius, productors o consumidors, entre altres.

 

Etiqueta: 
Biomassa
Galeria d'imatges