J19-002 / Paisatge. Ordenació i gestió a escala local

Objectius

El paisatge es vist cada vegada més com un motor de desenvolupament, un atractiu local i una via per incrementar el nivell de qualitat de vida i benestar dels ciutadans.

Codi: 
J19-002
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Jornada

Programa

DIA 1 - Dilluns, 3 de juny
Lloc: CASTELL DE MIRAVET
El paisatge, clau en el desenvolupament urbanístic i territorial
9.00 h / Inauguració
Imma Costa Ramón. Diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.
Pere Sala i Martí. Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
9.15 h / Presentació de la jornada. Josep M. Prunera. Cap de l’Àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.
9.30 h / Paisatge i identitat territorial. Joan Nogué. Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona.
10.15 h / Eines i instruments per a la gestió i ordenació del paisatge. Pere Sala. Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
11.00 h / Pausa
11.30 h / Fer urbanisme i millorar el paisatge. Elements clau del paisatge en l’urbanisme. Josep Armengol. Sots-director general d’Acció Territorial i de l’Hàbitat Urbà. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.
12.15 h / Paisatge i participació: de la sensibilització a l’acció ciutadana pel paisatge. Xavier Sabaté. Espai TReS.
13.00 h / Iniciatives i mesures de la Diputació de Tarragona de suport a la gestió del paisatge per als municipis. Francesc Primé. Tècnic de l’Àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.

DIA 2 - Dimarts 4, de juny
Lloc: CARTOIXA D’ESCALADEI
Com posar en valor els paisatges locals?
9.00 h / Dossier de la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana. Roser Vernet. Coordinadora de Prioritat.
9.30 h / Valors i estratègies per a la dinamització local. El mapa del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya. Jordi Grau. Observatori del Paisatge de Catalunya.
10.00 h / L’ordenança del paisatge de Lleida. La regulació detallada de l’espai urbà i de l’espai rural. Joan Blanch. Coordinador tècnic de planejament urbanístic de l’Ajuntament de Lleida.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Iniciatives per posar en valor el paisatge: les cartes del paisatge de la Conca de Barberà i del Garraf i el Pla de paisatge de Cervera.
Sara Janer. Consellera del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
Mireia Bonet. Tècnica en Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
Lluís Giralt. Conseller del Consell Comarcal del Garraf
Sergi Saladié. Professor de Geografia de la URV.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / Com fer del paisatge un recurs municipal per un turisme respectuós? Xavier Gasol. Director de Simbòlic.

DIA 3 - Dilluns, 10 de juny
Lloc: MONTBLANC, PALAU ALENYÀ (Consell Comarcal)
Com es pot millorar la qualitat dels paisatges?
9.00 h / Objectius i reptes dels paisatges patrimonials Joan Reguant. President del Comitè Nacional Andorra d’ICOMOS.
9.30 h / Criteris d’intervenció en l’arquitectura històrica i tradicional. Santi Llagostera. Arquitecte.
10.00 h / Contextualitat, especificitat, compromís: exemples d’intervencions en medi urbà. Marta Serra. Cíclica Arquitectura sccl. i Etsav-Upc.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Noves mirades en la gestió i actuació sobre l’arbrat urbà. Roser Vives. Agronomia i paisatge.
11.30 h / Les visuals paisatgístiques als nuclis com a patrimoni territorial. Bernat Llauradó. Urbanista i arquitecte. Doctorand UdG.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / Criteris i mesures d’integració paisatgística en SNU. Fina Royo. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.

DIA 4 - Dilluns, 17 de juny
Lloc: CASTELL- MONESTIR D’ESCORNALBOU
Eines per gestionar el paisatge a escala local
9.00 h / La protecció de la legalitat urbanística com a eina per a gestionar el paisatge a escala local. Marc Darder. Cap del Servei d’Acció en l’Hàbitat Urbà. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.
9.30 h / El model de gestió dels parcs naturals regionals francesos. El cas del Parc Natural Regional del Pirineu Català. Christelle Frau. Responsable de projectes del Parc Natural Regional del Pirineu Català.
10.00 h / Eines de desenvolupament local per a la gestió del paisatge. Joan Vaqué. Associació Prioritat.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Taula de debat sobre la gestió del paisatge en el sòl no urbanitzable.
Guillem Carrera. Arquitecte. Servei Territorial d’Urbanisme de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Laureà Giné. Cap de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Johnatan Limones. Arquitecte tècnic. Serveis Territorials d’Agricultura de Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / El paisatge i el patrimoni com a catalitzadors per al desenvolupament local. Francesc Muñoz. Director del Màster en Gestió del Paisatge i Intervenció en el Patrimoni de la UAB.

DIA 5 - Divendres, 21 de juny
SORTIDA VISITA AL PRIORAT
La sortida permetrà conèixer in situ i de primera mà els principals projectes que s’estan implementant en el marc del Sistema de Gestió del Paisatge cultural Priorat–Montsant–Siurana.
Visita a la Vilella Alta. Rehabilitació i gestió dels nuclis urbans. Presentació del projecte pilot de rehabilitació integral del municipi (acció inclosa en el Pla d’Actuació del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana). Pauline Solviche, paisatgista i Aleix Cama, arquitecte.
Visita al Consell Comarcal del Priorat (Falset). La gestió del paisatge i de l’espai agrari.
Oficina del Paisatge, ens executiu del Sistema de Gestió del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana. Elisa Barceló, responsable de l’oficina.
Banc de Terres del Priorat (acció inclosa en el Pla d’Actuació del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana i PECT). Mireia Vilamala i Isabel Ayala, responsables.
Visita a Bellmunt del Priorat. El patrimoni recuperat. Explicació del projecte patrimonial. Gemma Barceló. Directora del Museu de les Mines de Bellmunt.

Destinataris

· Càrrecs electes, tècnics de medi ambient, arquitectes, enginyers, tècnics en turisme i patrimoni i gestors dels ens locals del Camp de Tarragona i de les
Terres de l’Ebre.
· Tècnics de la Generalitat, preferentment els que treballen els aspectes de gestió ambiental i urbanística, DARPA, DTS, així com de Patrimoni del
Departament de Cultura.
· Tècnics d’altres administracions públiques de Catalunya i d’universitats.

Metodologia

Objectiu de la Jornada

El paisatge es vist cada vegada més com un motor de desenvolupament, un atractiu local i una via per incrementar el nivell de qualitat de vida i benestar dels ciutadans. Les polítiques i estratègies de paisatge ofereixen una forma alternativa de mirar i gestionar el territori en clau de millora de la qualitat del paisatge i de promoció i dinamització local. L’objectiu d’aquesta jornada és formar a responsables polítics i tècnics de l’administració local en matèria de planificació, promoció i gestió del paisatge, per a la dinamització local, l’urbanisme, el turisme i el patrimoni, i per tal que aquestes polítiques puguin ser incorporades dins del conjunt d’eines que els agents locals fan servir (ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i xarxes de municipis, etc.)

Requisits

Drets d’inscripcions
61 euros que s’abonaran a la Diputació de Tarragona al compte ES58 0182 5634 1102 0151 6379, fent constar la referència JOR19-002

Cal fer arribar per correu electrònic a la Unitat de Formació (formació@dipta.cat) el justificant de pagament, indicant el nom de la persona inscrita.

Queden exclosos de pagament els òrgans polítics de la Diputació de Tarragona i el personal que presti serveis a la mateixa així com el personal d’ens locals adherits a l’AFEDAP (acord per a la formació dels empleats de les administracions públiques) de la Diputació de Tarragona.


Inscripcions

Trametre per via electrònica el full d’inscripció que es troba a la següent adreça amb el nom d’Inscripció a jornades: http://www.dipta.cat/formacio

Termini d’inscripció: 25 de maig

Places limitades. Es confirmarà l’admissió.

Altres dades

Durada: 
26 hores
Dies: 
3, 4, 10, 17 i 21 de juny de 2019
Hores: 
De 9 a 14h
Lloc: 
Vàries poblacions
Places: 
80