Medi Ambient i Salut

Objectius

Adquirir els coneixements i les habilitats mínimes necessàries en matèria d’higiene i salut per la manipulació d’aigua de consum humà segons la normativa vigent.

Codi: 
C19-140
Estat: 
Inscripció finalitzada
Tipus: 
Curs

Programa

1. L’aigua i la salut
2. Principis generals d’aigües de salut. Punts de control crítics
3. Àmbit legislatiu
4. Processos de tractament
5. Pla de neteja i desinfecció d’instal·lacions
6. Salut laboral i higiene

Destinataris

Tècnics instal·ladors i mantenidors d’equips de tractaments d’aigua i professionals relacionats amb aigua de consum humà dels ens locals.

Metodologia

Teoricopràctica.

Requisits

Cal formalitzar la sol·licitud a l'activitat formativa mitjançant el full d’inscripció que es troba a la pàgina de formació de la següent adreça: http://www.dipta.cat/formacio
El termini d'inscripció finalitza el dia 11 de setembre de 2019.

Només s'admetran 4 inscripcions per persona.
 

Altres dades

Durada: 
10 hores
Dies: 
29 i 30 d'octubre
Hores: 
de 9 a 14 h
Lloc: 
Reus
Places: 
25

Objectius

El paisatge es vist cada vegada més com un motor de desenvolupament, un atractiu local i una via per incrementar el nivell de qualitat de vida i benestar dels ciutadans.

Codi: 
J19-002
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Jornada

Programa

DIA 1 - Dilluns, 3 de juny
Lloc: CASTELL DE MIRAVET
El paisatge, clau en el desenvolupament urbanístic i territorial
9.00 h / Inauguració
Imma Costa Ramón. Diputada delegada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.
Pere Sala i Martí. Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
9.15 h / Presentació de la jornada. Josep M. Prunera. Cap de l’Àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.
9.30 h / Paisatge i identitat territorial. Joan Nogué. Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona.
10.15 h / Eines i instruments per a la gestió i ordenació del paisatge. Pere Sala. Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
11.00 h / Pausa
11.30 h / Fer urbanisme i millorar el paisatge. Elements clau del paisatge en l’urbanisme. Josep Armengol. Sots-director general d’Acció Territorial i de l’Hàbitat Urbà. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.
12.15 h / Paisatge i participació: de la sensibilització a l’acció ciutadana pel paisatge. Xavier Sabaté. Espai TReS.
13.00 h / Iniciatives i mesures de la Diputació de Tarragona de suport a la gestió del paisatge per als municipis. Francesc Primé. Tècnic de l’Àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.

DIA 2 - Dimarts 4, de juny
Lloc: CARTOIXA D’ESCALADEI
Com posar en valor els paisatges locals?
9.00 h / Dossier de la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana. Roser Vernet. Coordinadora de Prioritat.
9.30 h / Valors i estratègies per a la dinamització local. El mapa del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya. Jordi Grau. Observatori del Paisatge de Catalunya.
10.00 h / L’ordenança del paisatge de Lleida. La regulació detallada de l’espai urbà i de l’espai rural. Joan Blanch. Coordinador tècnic de planejament urbanístic de l’Ajuntament de Lleida.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Iniciatives per posar en valor el paisatge: les cartes del paisatge de la Conca de Barberà i del Garraf i el Pla de paisatge de Cervera.
Sara Janer. Consellera del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
Mireia Bonet. Tècnica en Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
Lluís Giralt. Conseller del Consell Comarcal del Garraf
Sergi Saladié. Professor de Geografia de la URV.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / Com fer del paisatge un recurs municipal per un turisme respectuós? Xavier Gasol. Director de Simbòlic.

DIA 3 - Dilluns, 10 de juny
Lloc: MONTBLANC, PALAU ALENYÀ (Consell Comarcal)
Com es pot millorar la qualitat dels paisatges?
9.00 h / Objectius i reptes dels paisatges patrimonials Joan Reguant. President del Comitè Nacional Andorra d’ICOMOS.
9.30 h / Criteris d’intervenció en l’arquitectura històrica i tradicional. Santi Llagostera. Arquitecte.
10.00 h / Contextualitat, especificitat, compromís: exemples d’intervencions en medi urbà. Marta Serra. Cíclica Arquitectura sccl. i Etsav-Upc.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Noves mirades en la gestió i actuació sobre l’arbrat urbà. Roser Vives. Agronomia i paisatge.
11.30 h / Les visuals paisatgístiques als nuclis com a patrimoni territorial. Bernat Llauradó. Urbanista i arquitecte. Doctorand UdG.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / Criteris i mesures d’integració paisatgística en SNU. Fina Royo. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.

DIA 4 - Dilluns, 17 de juny
Lloc: CASTELL- MONESTIR D’ESCORNALBOU
Eines per gestionar el paisatge a escala local
9.00 h / La protecció de la legalitat urbanística com a eina per a gestionar el paisatge a escala local. Marc Darder. Cap del Servei d’Acció en l’Hàbitat Urbà. Secretaria d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat.
9.30 h / El model de gestió dels parcs naturals regionals francesos. El cas del Parc Natural Regional del Pirineu Català. Christelle Frau. Responsable de projectes del Parc Natural Regional del Pirineu Català.
10.00 h / Eines de desenvolupament local per a la gestió del paisatge. Joan Vaqué. Associació Prioritat.
10.30 h / Pausa
11.00 h / Taula de debat sobre la gestió del paisatge en el sòl no urbanitzable.
Guillem Carrera. Arquitecte. Servei Territorial d’Urbanisme de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Laureà Giné. Cap de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Johnatan Limones. Arquitecte tècnic. Serveis Territorials d’Agricultura de Tarragona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
TALLER PRÀCTIC
12.00 h / El paisatge i el patrimoni com a catalitzadors per al desenvolupament local. Francesc Muñoz. Director del Màster en Gestió del Paisatge i Intervenció en el Patrimoni de la UAB.

DIA 5 - Divendres, 21 de juny
SORTIDA VISITA AL PRIORAT
La sortida permetrà conèixer in situ i de primera mà els principals projectes que s’estan implementant en el marc del Sistema de Gestió del Paisatge cultural Priorat–Montsant–Siurana.
Visita a la Vilella Alta. Rehabilitació i gestió dels nuclis urbans. Presentació del projecte pilot de rehabilitació integral del municipi (acció inclosa en el Pla d’Actuació del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana). Pauline Solviche, paisatgista i Aleix Cama, arquitecte.
Visita al Consell Comarcal del Priorat (Falset). La gestió del paisatge i de l’espai agrari.
Oficina del Paisatge, ens executiu del Sistema de Gestió del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana. Elisa Barceló, responsable de l’oficina.
Banc de Terres del Priorat (acció inclosa en el Pla d’Actuació del Paisatge cultural Priorat-Montsant-Siurana i PECT). Mireia Vilamala i Isabel Ayala, responsables.
Visita a Bellmunt del Priorat. El patrimoni recuperat. Explicació del projecte patrimonial. Gemma Barceló. Directora del Museu de les Mines de Bellmunt.

Destinataris

· Càrrecs electes, tècnics de medi ambient, arquitectes, enginyers, tècnics en turisme i patrimoni i gestors dels ens locals del Camp de Tarragona i de les
Terres de l’Ebre.
· Tècnics de la Generalitat, preferentment els que treballen els aspectes de gestió ambiental i urbanística, DARPA, DTS, així com de Patrimoni del
Departament de Cultura.
· Tècnics d’altres administracions públiques de Catalunya i d’universitats.

Metodologia

Objectiu de la Jornada

El paisatge es vist cada vegada més com un motor de desenvolupament, un atractiu local i una via per incrementar el nivell de qualitat de vida i benestar dels ciutadans. Les polítiques i estratègies de paisatge ofereixen una forma alternativa de mirar i gestionar el territori en clau de millora de la qualitat del paisatge i de promoció i dinamització local. L’objectiu d’aquesta jornada és formar a responsables polítics i tècnics de l’administració local en matèria de planificació, promoció i gestió del paisatge, per a la dinamització local, l’urbanisme, el turisme i el patrimoni, i per tal que aquestes polítiques puguin ser incorporades dins del conjunt d’eines que els agents locals fan servir (ajuntaments, consells comarcals, mancomunitats i xarxes de municipis, etc.)

Requisits

Drets d’inscripcions
61 euros que s’abonaran a la Diputació de Tarragona al compte ES58 0182 5634 1102 0151 6379, fent constar la referència JOR19-002

Cal fer arribar per correu electrònic a la Unitat de Formació (formació@dipta.cat) el justificant de pagament, indicant el nom de la persona inscrita.

Queden exclosos de pagament els òrgans polítics de la Diputació de Tarragona i el personal que presti serveis a la mateixa així com el personal d’ens locals adherits a l’AFEDAP (acord per a la formació dels empleats de les administracions públiques) de la Diputació de Tarragona.


Inscripcions

Trametre per via electrònica el full d’inscripció que es troba a la següent adreça amb el nom d’Inscripció a jornades: http://www.dipta.cat/formacio

Termini d’inscripció: 25 de maig

Places limitades. Es confirmarà l’admissió.

Altres dades

Durada: 
26 hores
Dies: 
3, 4, 10, 17 i 21 de juny de 2019
Hores: 
De 9 a 14h
Lloc: 
Vàries poblacions
Places: 
80

JOR17-006 / Taller formatiu: Com gestionar casos de nidificació de tortugues marines i encallament de cetacis a les platges i litoral?

Presencial
Jornada
Estat: 
Curs Finalitzat
Capacitar el personal municipal per saber què fer en casos d’incidències d’una espècie marina protegida al litoral (especialment amb tortugues o cetacis)

C17-037 / Curs: Primers auxilis

Presencial
Curs
Estat: 
Curs Finalitzat
· Aprendre a prevenir accidents · Aplicar els procediments i les tècniques més adequades en autoprotecció i suport als primers auxilis · Identificar i resoldre situacions d’urgència vital

Objectius

Saber executar les funcions de manteniment higienicosanitari de les instal·lacions de risc de legionel·losi.

Codi: 
C17-029
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Curs

Programa

1. Importància sanitària de la legionel·losi
2. Àmbit legislatiu
3. Criteris generals de neteja i desinfecció
4. Salut pública i salut laboral
5. Instal·lacions de risc incloses en l’àmbit d’aplicació del Reial Decret 865/2003
6. Identificació de punts crítics. Elaboració de programes de control
7. Visita a instal·lacions

Requisits

Cal formalitzar la inscripció a l'activitat formativa dins del termini establert, que en aquest cas, finalitza el dia 26 de març de 2017

Altres dades

Durada: 
25 hores lectives
Dies: 
Dies: 12, 16, 19, 23 i 26 de maig Lloc: es determinarà segons la procedència de les inscripcions rebudes
Hores: 
De 9 a 14.30 h (el 23 de magi es farà una sessió pràctica, un grup al matí i un a la tarda)
Lloc: 
Es determinarà segons la procedència de les inscripcions rebudes
Places: 
25

Objectius

Exposar diferents aspectes de l’actual Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats, així com les casuístiques en la seva aplicació i, per altra part, avançar els objectius de l’avanprojecte de la nova Llei de Qualitat Ambiental, en el marc d’un procés participatiu que s’iniciarà en aquesta jornada.

Codi: 
JOR16-007
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Jornada

Programa

de 9.45 a 10 h Recepció dels participants
de 10 a 10.15 h

Benvinguda i presentació de la jornada
Il·lm. Sr. Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona.

Sra. Mercè Rius Serra
Directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

de 10.15 a 11 h
Modificacions normatives de la Llei 20/2009 i objectius estratègics de la nova Llei de Qualitat Ambiental
Sr. Pere Poblet i Tous
Subdirector general d’Intervenció i Qualificació Ambiental

d’11 a 11.15 h
Pausa

d’11.15 a 11.45 h
Document de criteris de substancialitat en les modificacions de les activitats
Sr. Joan Ramon Cabello Rimbau. Responsable d’Avaluació d’Activitats del Servei de Prevenció i Avaluació Ambiental d’Activitats

d’11.45 a 12.15 h
Balanç del sistema d’inspeccions ambientals de l’annex I (2014-2016), controls sectorials i sistema de controls ambientals
Sr. Xavier Gómez Olmos.
Responsable de Seguiment i Vigilància Ambiental del Servei d’Informació, Inspecció i Control Ambiental d’Activitats

de 12.15 a 12.45 h
Projecte de Decret (CAPCA) que regula les activitats potencialment contaminants de l’atmosfera
Sra. Meritxell Rodríguez Viloca. Cap de la Secció d’Emissions del Servei de Vigilància i Control de l’Aire

de 12.45 a 13.15 h
Sistemes de qualificació ambiental
Sra. Maria José Sarrias Galcerán.
Cap del Servei de Qualificació Ambiental

de 13.15 a 13.45 h
Interacció administrativa entre la Generalitat i l’Administració local en els procediments d’intervenció ambiental dins el marc de la Llei 20/2009
Sr. Xavier Artigas Iaraegui.
Cap de l’Oficina de Medi Ambient de Terres de l’Ebre

de 13.45 a 14.15 h Qüestions i debat

Destinataris

Alcaldes, regidors i tècnics municipals que desenvolupen tasques relacionades amb la gestió del territori i la sostenibilitat (qualitat ambiental, canvi climàtic, intervenció i qualificació ambiental, avaluació d’activitats, vigilància ambiental, prevenció i control de la contaminació atmosfèrica, qualificació ambiental...), els membres dels equips directius dels ajuntaments i entitats locals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, així com el conjunt d’agents implicats (Administracions, empresaris, consultories i enginyeries, entitats de control, etc.).

Altres dades

Durada: 
5 hores
Dies: 
18 de novembre
Hores: 
de 9.45 a 14.30 h
Lloc: 
Tarragona

Objectius

Conèixer la responsabilitat dels diferents actors implicats en la gestió de l’aigua.
Conèixer les contaminacions més habituals i persistents de l’aigua.
Exposar els tractaments i productes que es poden aplicar a l’aigua de consum humà i saber els riscos que implica la utilització de productes químics.
Passar de tenir un pla de gestió de l’abastament (PAG) a aplicar-lo.

Codi: 
C16-064_3
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Curs

Programa

1. L’aigua de consum humà. Marc legal. La responsabilitat dels ajuntaments.Informes sanitaris.
2. Les infraestructures d’un sistema de subministrament d’aigua de consum. Contaminació de l’aigua: persistència de determinats contaminants. Riscos sanitaris.
3. Tractament de l’aigua. Productes de tractament de l’aigua. Riscos químics i prevenció.
4. Bones pràctiques en el manteniment, neteja de les instal.lacions.
5. Els incompliments. La comunicació a la població.
6. La gestió d’una instal.lació d’aigua de consum. Planificar les actuacions. Registres. Què ha d’incloure el PAG.

Destinataris

Agutzils, tècnics d’administracions municipals, personal responsable del control d’aigua potable.

Metodologia

Teoricopràctica amb demostració in situ dels continguts a través de la visita a les instal.lacions.

Altres dades

Durada: 
8 hores lectives
Dies: 
24 i 25 de novembre
Hores: 
de 10 a 14 hores
Lloc: 
Tarragona

Objectius

Conèixer la responsabilitat dels diferents actors implicats en la gestió de l’aigua.
Conèixer les contaminacions més habituals i persistents de l’aigua.
Exposar els tractaments i productes que es poden aplicar a l’aigua de consum humà i saber els riscos que implica la utilització de productes químics.
Passar de tenir un pla de gestió de l’abastament (PAG) a aplicar-lo.

Codi: 
C16-064_2
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Curs

Programa

1. L’aigua de consum humà. Marc legal. La responsabilitat dels ajuntaments.Informes sanitaris.
2. Les infraestructures d’un sistema de subministrament d’aigua de consum. Contaminació de l’aigua: persistència de determinats contaminants. Riscos sanitaris.
3. Tractament de l’aigua. Productes de tractament de l’aigua. Riscos químics i prevenció.
4. Bones pràctiques en el manteniment, neteja de les instal.lacions.
5. Els incompliments. La comunicació a la població.
6. La gestió d’una instal.lació d’aigua de consum. Planificar les actuacions. Registres. Què ha d’incloure el PAG.

Destinataris

Agutzils, tècnics d’administracions municipals, personal responsable del control d’aigua potable.

Metodologia

Teoricopràctica amb demostració in situ dels continguts a través de la visita a les instal.lacions.

Altres dades

Durada: 
8 hores lectives
Dies: 
10 i 11 de novembre
Hores: 
de 10 a 14 hores
Lloc: 
Tortosa
Places: 
25

Objectius

Conèixer la responsabilitat dels diferents actors implicats en la gestió de l’aigua.
Conèixer les contaminacions més habituals i persistents de l’aigua.
Exposar els tractaments i productes que es poden aplicar a l’aigua de consum humà i saber els riscos que implica la utilització de productes químics.
Passar de tenir un pla de gestió de l’abastament (PAG) a aplicar-lo.

Codi: 
C16-064_1
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Curs

Programa

1. L’aigua de consum humà. Marc legal. La responsabilitat dels ajuntaments.Informes sanitaris.
2. Les infraestructures d’un sistema de subministrament d’aigua de consum. Contaminació de l’aigua: persistència de determinats contaminants. Riscos sanitaris.
3. Tractament de l’aigua. Productes de tractament de l’aigua. Riscos químics i prevenció.
4. Bones pràctiques en el manteniment, neteja de les instal.lacions.
5. Els incompliments. La comunicació a la població.
6. La gestió d’una instal.lació d’aigua de consum. Planificar les actuacions. Registres. Què ha d’incloure el PAG.

Destinataris

Agutzils, tècnics d’administracions municipals, personal responsable del control d’aigua potable.

Metodologia

Teoricopràctica amb demostració in situ dels continguts a través de la visita a les instal.lacions.

Altres dades

Durada: 
8 hores lectives
Dies: 
20 i 21 d'octubre
Hores: 
de 10 a 14:30 hores
Lloc: 
Móra d'Ebre
Places: 
25

Objectius

Comunicar i potenciar les sinergies i l’estandardització de polítiques i iniciatives en l’àmbit local.
Explicar les recomanacions i eines que l’Institut Català d’Energia, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Plataforma LIVE han elaborat.

Codi: 
J16-005
Estat: 
Curs Finalitzat
Tipus: 
Jornada

Programa

de 9.45 a 10 h
Recepció dels participants
de 10 a 10.10 h
Benvinguda i presentació de la sessió
Il·lm. Sr. Josep Poblet i Tous . President de la Diputació de Tarragona.
de 10 a 10.40 h
Estat de l’art local i internacional de la mobilitat amb noves fonts d’energia. Presentació de la Plataforma LIVE.
Sr. Àngel López Rodríguez. Director de la Plataforma LIVE.
de 10.40 a 11.15 h
Recomanacions d’accions municipals i eines d’impuls a la mobilitat eficient i de baixes emissions.
Sr. Rossend Bosch i Casadevall. Responsable de projectes de mobilitat sostenible AMB.
Sr. Miquel Àngel Escobar i Mariné. Responsable de mobilitat de l’Institut Català d’Energia.
d’11.15 a 11.30 h
Mobilitat elèctrica i sostenible: aspectes ambientals
Sra. Maria José Sarrias i Galcerán. Cap de servei de Qualificació Ambiental.
de 11.30 a 12.30 h
Taula rodona sobre INFRAESTRUCTURES DE RECÀRREGA d’accés públic. Precs i preguntes
Sr. José Maria de Goya García. Ajuntament de Tarragona.
Sr. Alejandro Garcia Muñoz. Ajuntament de Reus.
Sr. Jorge Ríos Cortes. CEO enginyeria etecnic.
Sr. Josep Cester i Bofarull. Aplicació sobre infraestructura de mobilitat elèctrica. PlaceToPlug.

Destinataris

Càrrecs electes, tècnics de medi ambient, urbanisme i altres que els hi pugui interessar de les entitats locals del Camp de Tarragona i de les terres de l’Ebre.

Requisits

Trametre per via electrònica el full d’inscripció que es troba a la següent adreça http://www.dipta.cat/formacio amb el nom d’Inscripció a jornades indicant el codi corresponent.
Termini d’inscripció: 8 de maig
Places limitades. Es confirmarà l’admissió.
Inscripció gratuïta.
Codi: J16-005

Altres dades

Durada: 
2 hores i 30 minuts
Dies: 
18 de maig
Hores: 
de 9.45 a 12.30 hores
Lloc: 
Aules de Formació
Places: 
50

Pàgines

Subscriure a Medi Ambient i Salut