III Mostra de Cinema de Muntanya

Durant quatre dijous consecutius, l’Auditori Diputació assistirà a les històries de superació a la muntanya. Relats i esportistes extraordinaris arribaran a la pantalla mostrant escenaris d’alçada de latituds ben diverses: des de la serra del Cadí a les arestes glaçades d’Alaska, passant per l’Himàlaia i les parets de la vall del Yosemite.

La Diputació de Tarragona organitza la III Mostra de Cinema de Muntanya, que va nèixer per complementar el Cicle de Conferències de Muntanya que es du a terme, amb gran èxit, des del 2008.

L'objectiu d'aquesta mostra és apropar al públic els millors documentals de muntanya, films de gran bellesa i no comercialitzats, pel·lícules guardonades en els Festivals Internacionals de Cinema de Muntanya més importants. Obrim una nova finestra per veure la muntanya, l’alpinisme, l’escalada, les expedicions, l’ecologia…, des de la perspectiva del protagonista de l’aventura.

Calendari de projeccions

DataTítol
10 de novembreHome to Home, amb Núria Picas
17 de novembreCitadel, d'Alastair Lee
24 de novembreMeru, de Jimmy Chin i Elizabeth Chai
1 de desembreValley Uprising, de Nick Rosen i Peter Mortimer

 Totes les pel·lícules s'emetran a l'Auditori Diputació a les 19.30 h. L'entrada és lliure amb invitació, que caldrà recollir una hora abans de cada projecció.

Si cliqueu a sobre de les imatges podreu accedir al trailer de cada pel·lícula o documental.

 

Home to home, amb Núria Picas

Perseverar, vèncer les dificultats, no defallir davant les adversitats. Aquesta és l’actitud que ha portat Núria Picas, campiona d’Ultra Trail World Tour, a convertir-se en referent per a esportistes, amants de la natura i tots aquells que admiren l’esperit de superació. Córrer, escalar o fer muntanya són per a ella sinònims d’esforç, de lluita, d'assolir objectius. Així defineix el seu perfil en el seu llibre Córrer per ser lliure, un relat en primera persona on narra el seu recorregut esportiu fonamentat en la mentalitat positiva i la força de voluntat que calen per superar els obstacles de la vida.

Hometohome

El documental fa un repàs de la vida de la Núria, del seu començament, del greu accident d’escalada, de la seva recuperació, i del seu repte personal, el 24 de juny d’aquest any, quan va completar el somni de fer el Home to Home, després de 25 h 52 min, acompanyada d’amics durant el recorregut. De Casa a Casa és el desafiament més personal que ha fet fins avui, enllaçar dues travesses úniques pel Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Cavalls del Vent i Carros de Foc, amb un total de 139 km de distància i 14.000 m de desnivell positiu, fita que ningú mai abans havia assolit.

“Els primers 60 o 70 quilòmetres es corren amb les cames; els següents es fan amb la ment”

Citadel, d'Alastair Lee

Citadel narra la increïble gesta de l’assalt a un pic de 3.000 m d’altura situat a l’interior de la serralada de Neacola, en un dels racons més remots d’Alaska, una àrea poc explorada i perillosa pel mal temps i les allaus. Matt Helliker i Jon Bracey, dos dels millors escaladors alpins britànics, es plantegen l’objectiu d’obrir l’extraordinària aresta nord-oest en un recorregut de 1.200 m de llargada, una ruta mai abans intentada.

Citadel peli

Primera pel·lícula de muntanya del món filmada íntegrament en 4K, un regal visual impressionant, mai vist abans, d’escalada alpina a Alaska.

Premis:
- Premi Millor Guió Pel·lícula Festival Torelló 2015.
- Selecció Festival de Banff 2015. Canadà.
- Selecció Mountain Festival de Kendal 2015. Regne Unit.
 

Meru, de Jimmy Chin i Elizabeth Chai

L’Aleta de Tauró, al mont Meru, és un dels pics més valorats en la recerca de grans escalades. Situat a 6.400 m sobre el riu Ganges, al nord de l’Índia, la muntanya amaga perversos obstacles que la fan esgarrifosa i irresistible a parts iguals als escaladors més durs del món. L’octubre del 2008, els alpinistes Conrad Anker, Jimmy Chin i Renan Ozturk van dur a terme una expedició fallida, ja que es van quedar a només 100 m del cim. Una aventura de set dies es va convertir en una odissea de vint, amb temperatures sota zero i sense menjar.

Meru

Tres anys després, el setembre del 2011, Anker i el seu equip tornen de nou a l’aventura en unes condicions encara més extraordinàries per conquerir, per fi i per primera vegada en la història, el pic de l’Aleta de Tauró. Meru és la història d’una expedició a través dels elements més durs de la natura i dels dimonis personals d’un grup d’alpinistes.

Premis:
- Premi del Públic al Cinema Eye Honors Awards 2016, EUA.
- Premi Documentary Audience Award al Sundance Film Festival 2015, EUA.
- Selecció al San Francisco International Film Festival 2015, EUA.
- Selecció al True/False Film Festival 2015, EUA.
- Selecció com a film inaugural al Full Frame Film Festival 2015, EUA.
- Selecció al Nashville Film Festival 2015, EUA.
 

Valley Uprising,  de Nick Rosen i Peter Mortimer

La història mai explicada de la contracultura americana que va representar la rebel·lió dels escaladors de la vall de Yosemite. Durant 50 anys, les immenses parets de Yosemite han seduït exploradors i aventurers per abandonar el materialisme de la societat pel risc i l’adrenalina de l’alçada i el granit.

Valley Uprising

Els personatges de Yosemite van desenvolupar un estil de vida extremadament bohemi, lluitant contra les autoritats del Parc Nacional i liderant els ascensos més arriscats del món. La torxa ha anat passant entre generacions d’escaladors, entre rivalitats, tragèdies i triomfs, fins que l’art d’escalar ha traspassat els límits de la imaginació. Aquesta és la història de mig segle de lluita contra la gravetat i la llei de la Terra.

El procés de filmació, documentació i edició va durar més de set anys. És una pel·lícula històrica de l’escalada a Yosemite, amb l’ambient de la música autèntica de l’època del punk-rock, amb quasi noranta cançons de les dècades dels 60 i els 70, amb cantants famosos com Bob Dylan.

Premis:
- Gran Premi al Banff Mountain Film Festival 2014, Canadà.
- Premi a la Millor Pel·lícula al Festival Torelló 2014.
- Premi del Públic al Bilbao Mendi Film Festival 2014.
- Gran Premi al Danish Mountain Film Festival 2014, Dinamarca.
- Gran Premi al Kendal Mountain Film Festival 2014, Regne Unit.
- Gran Premi al Krakow Mountain Festival 2014, Polònia.
- Premi Savage Cinema al San Sebastian Film Festival 2015.
- Gran Premi al Chamonix Adventure Festival 2015, França.
- Best Mountaineering Film al Domzale Mountain Film Festival 2015, Eslovènia.
 
Galeria d'imatges
  • Home to home, Núria Picas
  • Home to home, Núria Picas
  • Home to home, Núria Picas
  • Citadel, d'Alastair Lee
  • Citadel, d'Alastair Lee
  • Citadel, d'Alastair Lee
  • Meru, de Limmy Chin i Elizabeth Chai
  • Meru, de Limmy Chin i Elizabeth Chai
  • Valley Uprising, de Nick Rosen i Peter Mortimer