La Diputació referma el seu compromís amb la candidatura Priorat-Montsant-Siurana per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Govern, institucions i entitats del Priorat signen a la Cartoixa d'Escaladei un document de suport a la candidatura de paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània

01/03/2017
Medi Ambient
La Morera de Montsant
Comunicació

La signatura conjunta d'un document per part de representants del Govern, la Diputació, el Consell Comarcal del Priorat, ajuntaments i entitats del territori ha escenificat aquest matí a la Cartoxa d'Escaladei (La Morera de Montsant) l'acord unànim de suport a la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani  perquè esdevingui Patrimoni Mundial de la UNESCO. A l'acord, recollit al "Manifest d’Escaladei”, s’hi han sumat, a més de la Diputació de Tarragona, el Govern, els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal del Priorat, la DOQ Priorat, la DO Montsant, el Parc Natural de Montsant, l’associació Prioritat, Priorat Enoturisme i el sindicat agrari Unió de Pagesos. 

El vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha presidit aquest acte que té lloc dies abans que la Generalitat porti i defensi, davant del Consell de Patrimoni Històric, aquesta proposta  amb l'objectiu que sigui l'escollida per l'Estat per poder optar al reconeixement de la UNESCO l'any 2018, com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània. La candidatura Pirorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani ha estat impulsada per l'associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona i ha comptat amb un ampli consens i suport d'entitats socials, culturals i econòmiques del territori. La Diputació ha treballat i col·laborat intensament en l'elaboració del dossier definitiu de la candidatura i en el seu pla de gestió. La diputada de Medi Ambient, Imma Costa, ha explicat als assistents la feina feta els darrers tres anys amb la resta d'agents impulsors de la candidatura per dotar al projecte d'aquest pla de gestió del paisatge, que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural i preservar-ne els seus valors. 

La del Priorat és l’única candidatura catalana que la Generalitat porta davant del Consell de Patrimoni Històric. El projecte de la candidatura es basa en el patrimoni que es conserva a la comarca -pobles, camins, espai agrari i pedra seca-; en un paisatge d’herència agrícola plenament vigent a dia d’avui amb els cultius de vinya i oli; així com el valor d’un paisatge cultural que acull un patrimoni immaterial format per tradicions, costums i espiritualitat. 
 

Manifest d’Escaladei, un acord pel Sistema de Gestió del paisatge
 
Amb la signatura del manifest, la Diputaciói la resta d’institucions assumeixen el Sistema de Gestió del paisatge Priorat-Montsant-Siurana (que es deriva de la candidatura a Patrimoni Mundial) com l’expressió de l’acord i l’aliança de tots els actors que intervenen en diferents nivells i competències en aquest paisatge i com un instrument privilegiat per afavorir-ne les interrelacions i la cooperació permanents.
 
Entre els compromisos del text també hi figura: “contribuir a fer possible la implementació àgil, eficaç i eficient d’aquest Sistema de Gestió, participant i cooperant, des dels seus àmbits respectius amb la representació més qualificada i escaient possible, per tal de garantir una bona capacitat estratègica, decisòria i executòria quan correspongui i en cada cas”.
 
Més enllà dels compromisos concrets, la signatura d’aquest matí, a la cartoixa d’Escaladei, s’ha convertit en un acte de suport a la candidatura de la comarca del Priorat a Patrimoni Mundial de la Unesco, just quan la candidatura “Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani” ja ha començat la seva defensa davant les institucions de l’Estat. Dijous 23 de febrer, la candidatura ja es va presentar a Madrid davant del Grupo de Trabajo sobre Patrimonio Mundial, que depèn del Ministeri de Cultura. El grup va fer l’avaluació tècnica de la candidatura, que el Consejo de Patrimonio Histórico tindrà en compte en la reunió que se celebrarà a Canàries el 9 de març, quan decidirà quines són les candidatures espanyoles (un màxim de dues) que optaran al reconeixement de la UNESCO l’any 2018. Juntament amb el Priorat, també aspiren a ser inclosos a la llista de paisatges culturals, Patrimoni Mundial de la Unesco, el Risco Caído, a Gran Canària, i el Sitio del Retiro y del Prado, a Madrid.

Etiqueta: 
Medi Ambient
Galeria d'imatges