La cloenda de l’Any Muntanyola dona pas a la celebració del 150è aniversari del naixement del cardenal Vidal i Barraquer

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va lliurar exemplars de la biografia de Vidal i Barraquer escrita per Muntanyola a la família i a l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, com a símbol del relleu.

05/02/2018
Cultura
Vimbodí i Poblet | Monestir de Poblet
Comunicació
Acte de cloenda de l'Any muntanyola
Acte de cloenda de l'Any muntanyola

El monestir de Poblet va ser l'escenari de l’acte de cloenda del centenari del naixement de Mn. Ramon Muntanyola, el capellà i literat nascut a l’Espluga de Francolí i vinculat a diverses poblacions del Camp de Tarragona com Salou, Vila-seca, La Selva del Camp, Reus o Tarragona, entre d’altres. Mn. Muntanyola és especialment recordat pel seu ferm compromís social i per la defensa del català.

L’acte també va servir per donar inici a l’any dedicat al cardenal Vidal i Barraquer, ja que aquest 2018 es compleixen 150 anys del seu naixement a Cambrils. La presentació de la reedició del llibre escrit per Mn. Muntanyola Vidal i Barraquer, cardenal de la pau, va donar pas al simbòlic lliurament per part del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, de dos exemplars de l’obra a representants de la família de Vidal i Barraquer, així com a la seva localitat natal, Cambrils, representada per l'alcaldessa, Camí Mendoza.

En aquests dos volums que configuren l’obra, publicada originàriament el 1970, Mn. Muntanyola va glosar la vida del cardenal cambrilenc exiliat per ordre de Franco. La presentació, que va tenir lloc el dissabte dia 3 al matí, va comptar, a més, amb les paraules de l’abat de Poblet, Octavi Vilà; l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira; Joan Miquel Bravo, vicari episcopal; i de Joan M. Pujals, que ha llegit un escrit de Josep Massot i Muntaner.

Durant l’acte de cloenda, al qual hi van assistir prop de 200 persones, es va estrenae l’obra El Cardenal Proscrit. Amb lletra de Mn. Muntanyola, música de Mn. Valentí Miserachs i escrita en motiu del centenari de Vidal i Barraquer. I que va ser interpretada per primer cop amb les veus del cor Schola Cantorum de La Selva del Camp. Prèviament, es va celebrar una eucaristia amb el calze Catalunya del capellà espluguí

L’any Muntanyola va començar el passat mes d’abril i, durant aquests mesos, el seu poble natal, L’Espluga de Francolí, i altres municipis de la demarcació (la Selva del Camp, Senan, Montblanc, Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou, entre d’altres) han acollit una trentena llarga d'actes literaris, musicals i culturals en general, amb l’objectiu d’aprofundir en l'obra i la personalitat de Muntanyola. N’ha destacat la presentació de la publicació sobre el poeta i capellà Dia vindrà. Antologia poètica de Ramon Muntanyola, a càrrec de Joan M. Pujals, que també va tenir lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona.

 

 

 

 

 

Galeria d'imatges