La Diputació impulsa la millora de l'entorn natural per prevenir incendis a Sant Jaume dels Domenys

El president de la institució intercomarcal, Josep Poblet, ha visitat sobre el terreny els treballs realitzats en diversos camins i pistes forestals

14/01/2013
La Diputació impulsa la millora de l'entorn natural per prevenir incendis a Sant Jaume dels Domenys
La Diputació impulsa la millora de l'entorn natural per prevenir incendis a Sant Jaume dels Domenys

La Diputació de Tarragona ha contribuït amb un total de 12.347,35 euros a la realització de diversos treballs de millora de camins rurals i forestals al municipi de Sant Jaume dels Domenys, a la comarca del Baix Penedès. Aquesta actuació, que ha estat cofinançada per la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, té com a principal objectiu la prevenció d’incendis forestals i ha permès actuar en un total de 60 quilòmetres de camins i pistes forestals.

Aquest matí, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha visitat els camins arranjats a Sant Jaume dels Domenys acompanyat del director dels Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat, Anton Ballvé; de la directora Territorial d’Interior al Camp de Tarragona, Carmen Mansilla, de l’alcalde del municipi, Magí Pallarès, i d’altres membres de la corporació municipal.

Durant la visita s’ha fet palesa la importància que aquesta actuació té per al municipi, ja que permet disposar d’una xarxa de camins forestals amb les condicions adients de traçat i de ferm que garanteixen l’accés als vehicles d’extinció d’incendis i permeten al cos de Bombers i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) treballar de manera ràpida i eficaç.

Al seu torn, l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès, ha reflexionat sobre la importància de preservar els boscos, que són “font de vida per a tots”, i ha assegurat que a més de prevenir els incendis forestals els treballs realitzats, afavoreixen l’equilibri ambiental i territorial i propicien el desenvolupament socioeconòmic de la zona. En aquest sentit, i tal com ha expressat l’alcalde, la millora dels camins facilita i economitza l’activitat agrícola i ramadera del territori, a més de potenciar-ne els atractius turístics.

Finalment, Pallarès ha agraït a la Diputació de Tarragona i a la Generalitat els esforços esmerçats en aquesta acció i ha posat de manifest que la millora dels camins rurals i forestals proporciona uns beneficis per al territori que superen l’àmbit municipal.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura de la Generalitat, Anton Ballvé, s’ha referit a la magnitud del projecte, assegurant que la xarxa de camins representa un avenç econòmic per la zona. De la seva banda, la directora Territorial d’Interior al Camp de Tarragona, Carmen Mansilla, ha subratllat que es tracta “d’un projecte amb ànima” que proporciona importants beneficis al municipi i al seu entorn, tot felicitant l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys per la iniciativa.

Al seu torn, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha assenyalat que per la Diputació de Tarragona és prioritari actuar en la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de protegir els espais naturals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i vetllar per la seguretat de les persones i dels seus béns. Així mateix, ha destacat que accions de millora de l’entorn natural com aquesta afavoreixen la producció agrària i aporten valor a l’oferta turística del territori.

Finalment, Josep Poblet, que ha felicitat el municipi de Sant Jaume del Domenys, i especialment el seu alcalde, per la sensibilitat demostrada vers la protecció dels boscos, ha assegurat que els camins “marquen la història dels llocs, són “font de vida i economia i ens garanteixen el futur”.

Sant Jaume dels Domenys se situa al peu de la muntanya de l’espai d’interès natural i xarxa natura de la Serra del Montmell, que té un paper destacat dins les muntanyes prelitorals de les comarques de Tarragona com a espai natural que cal preservar i potenciar. La topografia, l’orientació i les característiques de la vegetació fan d’aquesta serralada un dels indrets amb més perill d’incendis forestals de tota la demarcació.

La prevenció d’incendis forestals: una prioritat per la Diputació
Més del 50% del territori de les comarques de Tarragona és forestal, cobert per boscos i bosquines. La població es concentra a la costa i a les ciutats, i cada vegada hi ha menys persones que habiten al món rural i que gestionen aquest territori agrari i forestal. És per aquest motiu que la Diputació de Tarragona va iniciar l’any 2006 un eix estratègic d’actuacions adreçat a la conservació de l’entorn natural i a la prevenció d’incendis. Des d’aleshores, les accions dutes a terme en aquesta matèria han estat múltiples, i han representat un cost aproximat de 5.000.000 d’euros, finançats per la Diputació de Tarragona amb l’ajut de l’Obra Social “la Caixa”.

De fet, des del 2006, la Diputació i l’Obra Social “la Caixa” treballen de manera conjunta, en el marc d’un conveni de col•laboració, per la preservació i difusió dels valors naturals dels municipis del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Des que es va iniciar aquesta col·laboració fins a l’actualiat ja s’han realitzat un total de 84 actuacions, 34 de les quals han estat projectes forestals de prevenció d’incendis a les zones muntanyoses de les comarques tarragonines. Aquestes 34 actuacions han suposat una aportació, per part de l’Obra Social “la Caixa”, de prop de 2.000.000 d’euros, i s’han dut a terme mitjançant la contractació de persones en risc d’exclusió social.

Galeria d'imatges