El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona acull l'exposició "Paisatge condicionat" del vila-secà Jordi Forniés

El president de la Diputació, Josep Poblet, va inaugurar ahir la mostra, que es pot visitar fins a l'1 de desembre.

18/10/2013
Premsa
El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona acull l'exposició "Paisatge condicionat" del vila-secà Jordi Forniés
El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona acull l'exposició "Paisatge condicionat" del vila-secà Jordi Forniés

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) acull fins al proper 1 de desembre l'exposició pictòrica “Paisatge condicionat” de l'artista vila-secà Jordi Forniés. El president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, va ser l'encarregat de donar el tret de sortida a la mostra, acompanyat de la directora del MAMT, Rosa Ricomà, i del comissari de l'exposició, J. Òscar Carrascosa.

Durant l'acte inaugural, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va exaltar la trajectòria artística de Forniés, del qual va dir que “no és un artista de casa, és un artista del món”, tot subratllant que “la seva creativitat va més enllà del món local”. A més, va afirmar que la seva obra “no deixa indiferent a ningú”, ja que és difícil que qui la contempla no es deixi seduir pels seus quadres.

Per la seva banda, l'artista Jordi Forniés va agrair l'assistència del públic que omplia la sala, entre el qual destaca la presència d'un gran nombre de regidors i regidores de l'Ajuntament de Vila-seca, així com de familiars i amics del pintor. En aquest escenari, Forniés va afirmar que havia après tant de la gent que la seva opinió és molt important per a ell, tant si és positiva com negativa. En aquest sentit, va dir: “el pitjor que li pot passar a un artista és la indiferència”.

La directora del MAMT, Rosa Ricomà, va qualificar el pintor com “un gran desconegut” i va destacar la professionalitat del comissari de l'exposició, J. Òscar Carrascosa, de qui va dir “és una autèntica autoritat dins el món de l'art”. Precisament Carrascosa va donar una àmplia visió del recorregut internacional de Forniés, ressaltant la seva trajectòria a Dublín i la seva presència en diferents països europeus.

“Paisatge condicionat”
En aquesta exposició l’artista presenta una sèrie de 25 pintures de 120 x 120 cm creades utilitzant diferents tècniques i materials per produir textures complexes i dinàmiques de forma i color. Paisatges orgànics que al mateix temps representen un únic escenari en conjunt, un paisatge condicionat per l’artista durant la creació i a través de la interpretació de l’espectador i oient.

En aquest projecte, el pintor té com a objectiu anar més enllà de les limitacions del llenç i dels materials convencionals de pintura per retratar, com a la vida, les reaccions i les interaccions entre elements naturals seleccionats. Els resultats són dinàmics, combinables i representen una evolució constant.

En la creació de les seves pintures, Jordi Forniés s’inspira en el que observa a la natura i en els canvis que s’hi produeixen. El treball que es presenta en aquesta exposició s’ha creat sota el compromís de forçar els límits de les interaccions entre els materials amb aquests canvis, tractant de capturar les reaccions i l’energia d’aquestes estampes imaginàries per crear paisatges condicionats.

A aquest procés s’hi incorpora, a més, la música. La música actua com una nova capa que obre les reaccions a un nou sentit. Tots els materials i components formen part d’una mateixa experiència, el procés de creació, i no es limiten exclusivament als pigments, el làtex o la cera. Les notes i els sons de la música impregnen els pinzells creant un espai perfecte per a l’oient espectador.

L'exposició ha estat organitzada en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.

Galeria d'imatges