Guia de Bonastre - page 235

s ' h i a d i n a r es p o d i a f er la Casso la de t r os , a m b p r o d u c t es c om l ' a r r òs
i el baca l l à.
Altres productes freqüents eren les tomaques, amb les quals es feia
confitura que es guardava en ampolles que, abans de tapar, s'acabaven
d'omplir amb una mica d'oli o àcid salicílic per a la conservado. També
pebrots i albergínies permetien fer escalivades per acompanyar altres
plats. La fruita dolça no era tan freqüent com ara. Tot i que hi havia prés-
secs o taronges, eren de temporada i en tot cas se'n consumia prou
menys que ara. Per contra, les ametlles, les avellanes, les figues -asse-
cades a les golfes- o el codonyat sovintejaven a les postres. En els anys
d'impuls del conreu del presseguer es feia també melmelada de préssec.
Com a menjar de dies assenyalats, els forns feien coques de diferents
tipus, i també els
rotllos
o tortells de pasta adobada, que hi havia qui se
la feia a casa i la portava a coure al forn. També es
feia crema o mató.
En els anys dolents de la guerra, era freqüent el
consum d'arròs amb carabassa i farinetes de cara-
bassa, i el consum de pa d'ordi i de blat de moro
a causa de l'escassetat del pa blanc.
Molta gent es feia el vi a casa. Es podia beure tant
el vi most com el vi premsat, però el millor era el
primer, ja que era el que sortia de la primera
premsada i fermentado, mentre que el segon sor-
tia de la premsada de la brisa del cup un cop
extret el vi most. El vi premsat era molt fort i nor-
malment es destinava a la destil lació. També es
podia fer vi dolç a partir de l'aprofitament deis
abegots
o raïms verds petits madurats fora de
temps. Com que el vi que se n'extreia tenia molta
acidesa, es posava a la caldera, es cremava, min-
vava i en sortia el vi bullit, molt dolç. O també es
La premsa de vi recorda quin ha
estât el producte rei de l'agricultura
local. Foto: J. Blav.
233
1...,225,226,227,228,229,230,231,232,233,234 236,237,238,239,240,241,242,243,244,245,...274
Powered by FlippingBook