Carboneig a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, El

El carboneig a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre
Any edició: 
2010
Número edició: 
1
Nombre de pàgines: 
92

EXHAURIT

 

Fins fa només unes poques dècades, l'ús del carbó encara era força comú als nostres pobles i ciutats. S'utilitzava per cuinar o escalfar-se, per a la petita indústria o la locomoció; això generà, durant segles, l'existència d'un ofici, el de carboner, encarregat de transformar la llenya en carbó i comercialitzar-lo. Aquesta publicació té l'interès de mantenir en la memòria l'ofici de carboner establint relacions amb la tècnica, l'economia i la societat d'unes èpoques no gaire llunyanes.

Pertany al número 10 de la col·lecció Programa de Difusió Cultural i es distribueix gratuïtament a les persones interessades que el demanin.

Índex:
- Introducció
- El carbó vegetal
- Propietats i aplicacions
- El procés de carbonització
- El carbó vegetal a la història
- Elaboració i distribució del carbó vegetal
- La matèria primera
- Tractament de la matèria primera
- La carbonera
- El procés de la combustió
- Retirada del producte
- Distribució
- El factor humà: els carboners
- Procedència
- Els tractes
- Sistemes de treball: les eines
- Sistemes de vida
- Per comarques
- La situació actual
- El carbó en la tradició popular de les comarques de Tarragona
- Bibliografia
- Glossari