Cultura

Cicle Muntanya | Conferència inaugural: “Sincronia màgica”, a càrrec de Sílvia Vidal, Piolet d’Or 2021

  • Auditori
  • Què: Cicle Muntanya | Conferència inaugural: “Sincronia màgica”, a càrrec de Sílvia Vidal, Piolet d’Or 2021
  • On: Auditori Diputació
  • Quan: 3 març 2022
  • Hora: De 19:00 h a 20:30 h
  • Publicat09/02/2022

Sílvia Vidal ens farà gaudir de la seva gran aventura d’escalada en solitari al Cerro Chileno, (Patagònia, Xile). Primera ascensió, cara oest, Sincronia Màgica A3+/6a, 1.180 m de recorregut + 30’ al cim. La vivència de passar trenta-tres dies penjada a la paret, situada en una zona de glaceres, en una solitud total. Un mes i mig en una vall remota incomunicada, sense ràdio ni telèfon, carregant durant setze dies 150 kg de material i menjar. Solitud, esforç físic i mental, dubtes, incerteses i molta màgia que compartirà amb tots els aficionats. Una gran aventura viscuda entre el febrer i el març del 2020, per tornar després a la civilització i trobar un món canviat, arran de la Covid-19.

Creure en els possibles i voler moure els impossibles, i la importància d’haver-ho somiat prèviament. Va descobrir en un Raiverd el món de l’escalada, primer al costat de casa: Montserrat, Mont-rebei, Vilanova de Meià, Terradets.

 

La seva trajectòria inclou moltes fites importants: al Naranjo de Bulnes, repetició de la via “Principado de Asturias” en solitari. Premiada amb el Piolet de Oro de la FEDME, obertura de “Tramuntana” amb Pep Masip a l’hivern i repetició de la mítica “Sueños de Invierno” amb l’Óscar Cacho.

Al Yosemite National Park (Califòrnia, EUA), la paret d’El Capitan i d’altres de la zona, i repeticions de les vies “Mescalito”, “Zenyatta Mondatta”, “Sea of Dreams”, “The Shield” i “Reticent Wall”. “Zodiac” i “Wyoming Sheep Ranch” en solitari. I nova ruta a la paret de Porcelain Wall amb Pep Masip, Sargantana.

A l’Himàlaia (Karakorum, el Pakistan), primera ascensió al Brakk Zang, obrint la via “Ganyips”. A l’Amin Brakk, via “Sol Solet”, i la “Life is lilac” a la Shipton Spire, en solitari. També a l’Himàlaia (Miyar Valley, Índia), dues noves rutes, amb Eloi Callado, “Mai Blau”, a la Neverseen Tower, i en solitari, al Castle Peak, obrint la via “7 d’espases”. Al Kinnaur Valley, en solitari, una paret verge al massís del Kailash Parbat, via “Naufragi”.

Al cercle polar àrtic, a l’illa de Baffin (Canadà), junt amb Frank Van Herreweghe obren “Sangtraït” al Turnweather Peak. I la paret de l’Asgard per la via “The Belgarian” amb Nico i Olivier Favresse, Sean Villanueva i Stéphane Hanssens.

Als Andes, al Huascaran Nord (Cordillera Blanca, Perú), amb Youri Cappis, obren una ruta a la paret est, via “Entre boires”. A la Patagònia xilena (Serranía Avalancha), trenta-dos dies de permanència en paret per obrir la via “Espiadimonis” en solitari.

A Alaska (Arrigetch Peaks, Xanadu), nova via en solitari, “Un pas més”, disset dies a la paret. I la darrera expedició ha estat a la Patagònia xilena (Cerro Chileno, “Sincronia Màgica”).

 

Silvia Vidal
Silvia Vidal

Més informació