Cultura

Cicle Muntanya | Projecció de la pel·lícula 'Noies al cim', amb Javier Álvaro i Sebastián Álvaro

  • Auditori
  • Què: Cicle Muntanya | Projecció de la pel·lícula 'Noies al cim', amb Javier Álvaro i Sebastián Álvaro
  • On: Auditori Diputació
  • Quan: 31 març 2022
  • Hora: De 19:00 h a 20:30 h
  • Publicat16/02/2022

En un dels llocs més remots del Pakistan s’amaga un petit llogaret perdut al Karakorum, entre les muntanyes més belles i abruptes del planeta. Des de l’estiu del 2001 la Fundació Sarabastall de Caspe s’ha entestat a millorar la vida dels habitants d’Hushe. I molt especialment dels més vulnerables i necessitats: ancians, malalts, dones i nens. Des de llavors ha canviat notablement la sanitat, la higiene, l’alimentació, l’agricultura i l’educació, com ho demostra que avui més del 93% dels seus nens i nenes estiguin escolaritzats, una cosa realment insòlita en aquesta zona del món.

 

FITXA TÈCNICA

Guió, direcció i realització: Javier Álvaro i Fernando Guerra

Producció: Salomba Ventures

Fotografia: David Pérez

Edició: Javier Álvaro

Mescles d’àudio: Menos Doce DB

Etalonatge: Emilio Gil

Protagonistes: Amina Hanif, Sudiqa Hussein, Marion Bashir, Mirian Marco, Mohammad Hanif, Abdul Karim i Sebastián Álvaro

Durada: 50 minuts


pastora peak

El portador més famós del Karakorum, Abdul Karim, va voler fer realitat un dels seus grans somnis: transmetre els seus coneixements i la seva passió per les altes muntanyes a tres de les seves netes, Amina, Alum i Sudiqa, noies d’entre quinze i divuit anys. Elles van formar el primer equip alpinista femení d’Hushe que ha dut a terme una expedició al Manglik Sar, una muntanya que supera els sis mil metres i al cim del qual, molt a prop de la frontera amb la Xina, van arribar el 2018.

L’any següent van intentar un altre cim de 6.250 metres, el Pastora Peak, molt a prop del K2, però aquesta vegada van haver de girar cua quan amb prou feines estaven a cent metres del cim. Ambdues ascensions els van ensenyar a entendre el món de les muntanyes del seu entorn, on els seus pares i germans es guanyen —i es juguen— la vida.

És una història molt especial que té a veure amb el somni d’un portador excepcional del Baltistan, el Petit Karim, i de tres noies joves que decideixen escalar les muntanyes més altes del Karakorum.

Encara que sigui el mateix que han fet pares, amics i germans, al Pakistan és extraordinari que siguin dones les que ho decideixin i ho portin a terme. És un somni i alhora una lluita per aconseguir la plena igualtat entre dones i homes en aquesta zona del món.

Noies al cim, S. Alvaro
Noies al cim, S. Alvaro

Més informació