A primera hora del matí, trobem la Isabel Gimeno instal·lada davant del seu ordinador portàtil en un racó de la sala de Plens de l'Ajuntament de l'Ampolla. La pots conèixer en aquesta imatge.

Al llarg de la jornada, donarà curs als diversos expedients que esperen damunt la seva taula, sobre obertures o modificacions d'establiments comercials o industrials, espectacles públics i altres activitats empresarials que es desenvolupen en aquesta vila turística del Baix Ebre.

La seva és una tasca imprescindible en qualsevol ajuntament. El de l'Ampolla va requerir els seus serveis davant la impossibilitat de fer-ho amb els recursos humans propis, com també succeeix en altres municipis de menys de 5.000 habitants de les nostres contrades.

Ajuntament de l’Ampolla. La Isabel hi treballa periòdicament per ajudar en la tramitació d’activitats empresarials
La Isabel forma part de l'equip itinerant de tècnics d'administració local, secretaris i interventors que la Diputació de Tarragona desplaça als consistoris petits que li ho demanen. En el seu cas concret, presta assistència en matèria de tramitació d'activitats en un sentit ampli: des de peticions que li arriben de la ciutadania fins a la redacció de plans de control o censos d'activitats per a ús del propi ens. "També impartim formació al personal municipal per tal que conegui les noves eines, el modelatge o els canvis normatius en aquest àmbit", explica.

“També impartim formació tècnica a personal municipal per posar-lo al dia en temes tècnics i legals”, explica la Isabel

Per tot plegat, periòdicament es trasllada a diferents pobles de les Terres de l'Ebre (Alfara de Carles, Masdenverge, el Pinell de Brai, Mas de Barberans...). El cotxe és, doncs, una eina indispensable per al seu treball, que quan no viatja també desenvolupa des de la seu institucional de la Diputació a les Terres de l'Ebre, al Palau Climent de Tortosa.

El Palau Climent. Situat al carrer de Montcada de Tortosa, acull les dependències de la Diputació a les Terres de l’Ebre

Mitjançant aquesta tasca assistencial itinerant, que prestem de manera gratuïta a través del Servei d'Assistència Municipal (SAM), facilitem el correcte funcionament administratiu dels ajuntaments petits. "La tasca que du a terme la Isabel és molt necessària en moments puntuals; el suport de la Diputació sempre ens ve molt bé", assenyala l'alcalde d'Alfara de Carles, Josep M. Mas.

“La tasca del personal tècnic que ens arriba de la Diputació és molt necessària en moments puntuals”, assegura l’alcalde d’Alfara de Carles

Alfara de Carles. Situat al Parc Natural dels Ports, aquest municipi del Baix Ebre compta amb gairebé 400 habitants

Dins d'aquest àmbit, esdevenen d'especial rellevància els secretaris interventors itinerants. Un cop per setmana, com a mínim, presten els seus serveis en localitats on no és obligatori disposar d'aquesta figura de manera permanent (municipis de menys de 250 habitants o amb un pressupost anual inferior als 120.000 €), o bé en alguns de dimensió i pressupost superior però que temporalment no disposen de secretari interventor titular (per malaltia, o per estar en procés de convocatòria de plaça).

Els secretaris interventors que posem a l’abast del món local cobreixen les necessitats de 150 municipis petits

Actualment, a la Diputació tenim dotze secretaris interventors que realitzen aquest servei itinerant, del qual es beneficien 150 municipis de les nostres comarques. El Xavier Salvadó és un d'ells. Cada setmana viatja a diversos municipis del Camp de Tarragona. Avui toca Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà

Com a la resta d'indrets on exerceix la seva tasca, només baixar del cotxe el Xavier s'immergeix de ple en els projectes i necessitats del poble. L'alcaldessa, el tinent d'alcalde i el personal de l'Ajuntament l'esperen amb candeletes: hi ha molts temes a comentar i a resoldre.

Repassant temes pendents. Xavier Salvadó, a l’esquerra, amb l’alcaldessa de Passanant i Belltall, Carme Amenós, i el tècnic Joan Pons

Un cop més, on no arriben els ajuntaments arriba la Diputació de Tarragona. En aquest cas, hi arribem sobre rodes.