Avui fem parada a Fontscaldes per conèixer una de les darreres infraestructures que s'hi han dut a terme amb l'ajut econòmic de la Diputació. La descobrirem només entrar en aquest petit poble (196 habitants) pertanyent al municipi de Valls. Ens hi acompanyes?

Una de les entrades des de la N-240. Des de Fontscaldes s’albiren magnífiques vistes de l’Alt Camp

Un grup de veïns i veïnes fan petar la xerrada a la vorera situada davant del Casal Social. Abans de la reforma, inaugurada al febrer, aquest espai era molt més reduït. "Ara sembla una rambla!", exclamen l'Antònia Prunera i la Pepita Cervelló quan se'ls pregunta pel nou carrer Major. Tant elles com la resta de veïns que les acompanyen -el Josep M. Moreno, la Noèlia Roldan i la Dolores Jodar- destaquen que "s'ha fet bona feina": de l'abans a l'ara la diferència és gran. No obstant això, afirmen que cal enllestir alguns detalls -instal·lar-hi jardineres, o algun altre banc, per exemple-, unes millores que confien que arribaran aviat.

Una estona de conversa. La Pepita, l’Antònia, la Noèlia, el Josep Maria, la Dolores i altres veïns, a la nova vorera davant del Casal Social

Continuem el nostre trajecte carrer Major avall, amb un constant circular de tractors carregats amb raïm en direcció a la Cooperativa. Enguany, els pagesos asseguren que la producció és un 30% més baixa, però amb un major grau alcohòlic i amb els gotims molt sans, amb poca podridura. La flaire de raïm envaeix momentàniament el carrer i palesa la tradició vinícola d'aquesta zona de l'Alt Camp.

Camí de la Cooperativa. És temps de verema, i els vehicles agrícoles comparteixen espai amb els turismes i els vianants
A la meitat del carrer Major trobem l'Anton Martorell assegut al seu portal. La reforma del carrer ha comportat l'eixamplament de la vorera, la qual cosa ha permès allunyar la carretera de les cases. Però el que aquest veí de 94 anys valora sobretot és el fet que ara ja no hi ha clots, perillosos sobretot per a la gent gran. "Creia que no veuria aquesta millora, i al final ha arribat", comenta l'Anton.

Una estona de repòs. L’Anton, contempla el carrer des del portal de casa seva

L’Anton, de 94 anys, destaca sobretot la comoditat de la nova vorera per a la gent gran; ara ja no hi ha clots

Una mica més avall, la Maria Teresa Barrabeig i l'Encarnació Borrell conversen abans de fer el dinar. El nou carrer és, ara més que mai, un bon espai espai de relació ciutadana.

Espai de relació ciutadana. La Maria Teresa i l’Encarnació conversen al carrer

Antigament, pel carrer Major de Fontscaldes hi passava la carretera N-240, fins que als passats anys noranta va ser desviada per l'exterior del poble. La recent remodelació de l'avinguda és la darrera fase del procés que cedeix definitivament l'ús d'aquesta via a la ciutadania.

La remodelació del carrer Major ultima la cessió definitiva d’aquesta via a la ciutadania

Els treballs, amb una inversió global de 437.380 €, han servit per renovar tots els serveis: les xarxes de clavegueram i de recollida d’aigües pluvials, el mobiliari urbà o l’enllumenat.

També s’han ampliat les voreres en tot el tram urbà, de tal manera que mantenen una amplada mínima d’un metre i, en diferents punts superen els quatre. Així mateix, s'ha fixat una zona d'aparcament en bateria en una banda del carrer.

Així és com estava el carrer Major abans de la reforma:

I així és com està ara:
L’abans i el després. El carrer és ara més còmode per passejar i per aparcar

Les obres s’han finançat, gairebé en la seva totalitat, amb una partida de 400.000 euros del Pla d’Actuació Municipal de la Diputació, amb el qual ajudem a finançar infraestructures i altres actuacions als nostres municipis

Entrada al poble des del Coll de Lilla. L’obra s’ha realitzat a través d’un ajut del PAM de la Diputació
Aquesta actuació urbanística també ha permès la renovació de 64 punts de llum més a tots els carrers i places de Fontscaldes. D’altra banda, s'ha asfaltat el camí del cementiri, des de la sortida del poble pel carrer de l'Església fins a la carretera N-240, amb una llargada de gairebé mig quilòmetre. Així mateix, també s'han fet obres en un tram en mal estat del carrer de la Font.

Església de Fontscaldes. El temple, del segle XVII, està dedicat a Sant Simó

La millora ha afectat la superfície i el subsòl: voreres, asfaltat, punts de llum, bancs, papereres, clavegueram, pluvials...

El poble ha crescut en habitants en els darrers anys, gràcies en part a la construcció de nous habitatges. Ara, la nostra aportació ha permès que el carrer Major també s'hagi fet un xic més gran i, sobretot, més còmode per a veïnatge i visitants. Una millora que l’Associació de Veïns de Fonstcaldes destaca a través de la seva actual presidenta, M. Mercè Avella, i del president que ocupava el càrrec quan es va inaugurar l’obra, Ángel Medina.

El carrer Major fa ara honor al seu nom.