Ens dirigim a Blancafort per la carretera TV-2336, enmig d'assolellats paratges on hi abunden la vinya i els cereals. Poc abans d'arribar-hi ja veiem el cementiri d'aquesta població de la Conca de Barberà. No ens ha calgut cap GPS: un bosc simètric de xiprers ens fa de guia.

Cementiri de Blancafort

En aquest equipament municipal ens espera l'alcalde, Magí Baltà, el qual ens acompanya en la visita pel recinte, remodelat recentment per l'Ajuntament.

Cementiri de Blancafort

S'hi ha fet un nou paviment per poder arribar a totes les zones de nínxols, s'hi ha construït una plaça central per facilitar el gir de vehicles de servei i s'hi han impermeabilitzat les cobertes, entre altres millores. "És la reforma més gran que hem fet mai en aquest espai", explica Baltà.

Reforma en profunditat. Un moment dels treballs de reforma del cementiri, que es van enllestir el 2017. A la dreta, les obres ja finalitzades.

Les obres han comptat amb el nostre ajut econòmic, a través del Pla d'Acció Municipal, el PAM. Però el suport de la Diputació no acaba aquí: el projecte i la direcció d'obra ha anat a càrrec dels nostres professionals de l'àrea d'Arquitectura Municipal, depenent del Servei d'Assistència Municipal.

El projecte i la direcció d'obres han anat a càrrec dels nostres serveis d’Arquitectura Municipal

Els cementiris es dirigeixen al conjunt de la ciutadania, sense excepció (Aequat omnes cinis, la cendra iguala a tothom, ja va dir Sèneca fa dos mil anys...). El fet que siguin infraestructures en permanent ampliació fa que els ajuntaments hi hagin de destinar recursos amb freqüència. Conscients d'aquest fet, des de la nostra institució contribuïm al finançament de les tasques de construcció de nous nínxols, de manteniment en general i, en força ocasions, també hi aportem el suport tècnic essencial, com hem fet a Blancafort.

Cementiri de Blancafort

No marxem del municipi sense acostar-nos al nucli urbà, on la vida transcorre amb calma però sense aturar-se. La plaça Nova, un indret que abans de 1921 acollia l'anterior cementiri de Blancafort, és avui un dinàmic espai de lleure freqüentat per nens i nenes que passen l'estona als gronxadors i pels avis i àvies que hi prenen la fresca tot conversant.

Plaça Nova de Blancafort

També recorrem el nucli antic, ple de bells racons que evoquen diferents períodes històrics. Hi trobem edificis d’aire medieval, barroc, modernista...

Plaça Vella de Blancafort

La plaça Vella. Aquest espai del nucli antic està presidit per porxos medievals.

En el viatge de retorn, passem de nou vora el cementiri, un equipament que el municipi manté blanc i endreçat, com a darrer llegat als antics veïns i veïnes de la vila que ara hi reposen.

Cementiri de Blancafort

L'actuació que hem dut a terme a Blancafort és només un exemple de la nostra labor en matèria de redacció de projectes i de direcció de diferents obres municipals –a piscines, centres cívics, llars d'infants, consultoris, cementiris...–, la majoria en municipis petits que no disposen de prou recursos per dur a terme aquesta tasca amb personal propi.

A banda de la redacció i direcció de projectes, Arquitectura Municipal de la Diputació també presta altres serveis: estudis previs per a la redacció de projectes d'edificació de titularitat municipal; redacció d'avantprojectes; projectes d'instal·lacions i/o de legalització d'instal·lacions; projectes d'activitats o d'ordenació d'espais públics... Totes aquestes assistències estan subjectes a un preu públic, més avantatjós per als ajuntaments.

Arquitectura Municipal de la Diputació de Tarragona

Arquitectes del territori. Els despatxos d’Arquitectura Municipal, depenent del SAM, es troben a l’edifici Síntesi de la Diputació, al carrer de Pere Martell de Tarragona. En primer terme, Abdon Aguadé, qui ha dirigit l’obra de Blancafort.

Els professionals d'Arquitectura realitzen anualment una trentena llarga de projectes. Pel que fa als del darrer any, la majoria fan referència a renovació de piscines, com ara les de Bràfim, Vinyols i els Arcs o la Torre de l'Espanyol, o bé a la construcció de noves, com la de Rodonyà, per citar-ne algunes de recents.

També prestem assistència tècnica en projectes d’altres àmbits municipals: piscines, centres cívics, llars d’infants, consultoris...

Recent també és l'actuació (direcció d'obra i coordinació de seguretat i salut) en la construcció d'un cobert a tocar de l'embassament de la Palma d'Ebre. L'equipament forma part del programa de dinamització turística i esportiva d'aquest espai de la Ribera d'Ebre.

Cobert vora el pantà de la Palma d'Ebre

 
Lleure a tocar de l’aigua. El flamant cobert de l’embassament de la Palma d’Ebre és una de les obres recents en què ha participat Arquitectura Municipal de la Diputació
El vehicle es converteix en una eina essencial dels nostres tècnics d'Arquitectura, que treballen en projectes d'arreu del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Actualment, n'hi ha en curs una quinzena, a Garcia, Vilabella, Xerta, el Masroig, la Fatarella…

La Diputació de Tarragona arriba allà on faci falta. Sabreu que hi som quan hi vegeu el nostre lema: 'Aquí Diputació'.