Va ser concebut com un particular regal d'agraïment, fa gairebé mig segle, i s’ha acabat convertint en un regal col·lectiu per als visitants del Museu d'Art Modern de la Diputació (MAMT), on s’exposa des de l’any 2008. Ideat per Joan Miró i confeccionat per Josep Royo, el monumental 'Tapís de Tarragona' és el protagonista de la nostra història setmanal de proximitat. Si encara no l'has pogut contemplar en directe, te'l mostrem aquí:

Les seves grans dimensions (2,80 m x 4,20 m) fan que no passi desapercebut als ulls del visitant. "Fixeu-vos quins colors que té!", exclamen Joan Maria Valero i Carme Andrade, de Reus, els quals avui visiten el MAMT amb els seus dos néts. Joan els explica fil per randa la història que s'amaga darrere el tapís, i els petits l'escolten bocabadats abans de dirigir-se a l'espai infantil annex, on podran pintar-lo amb els mateixos colors amb què ho van fer Miró i Royo. L'obra ens mostra la figura d’una nena alçant els braços al cel, on apareixen tres elements característics de Miró: l'ocell, la lluna i l'estel.

Coneixent Miró. Joan Maria Valero i Carme Andrade, de Reus, aprofiten les vacances escolars dels seus néts per endinsar-los en el món de Miró

El Joan Maria i la Carme, de Reus, mostren el tapís als seus néts: "Fixeu-vos quins colors!"

Acolorint Miró. Els més petits intenten emular el pintor a l’espai situat al costat mateix del tapís

D'altra banda, el tapís també és accessible per a les persones cegues, gràcies a l'espai tàctil i sonor situat al costat. Així doncs, Miró és aquí més universal que mai.

Miró per escoltar i tocar. Un usuari a l’espai tàctil i sonor del MAMT

La història del 'Tapís de Tarragona' és tan singular com l'obra mateixa: Joan Miró la va idear com regal d'agraïment al Dr. Rafael Orozco, el metge que va atendre la seva única filla, M. Dolors, després que aquesta fos atropellada per un tren en un pas a nivell de Mont-roig del Camp, la nit de cap d'any de 1966. El facultatiu va preferir que l'artista li pagués els seus honoraris amb una obra d'art per al nou centre sanitari del qual seria el director, l'avui desaparegut hospital de la Creu Roja de Tarragona, a l'avinguda de Maria Cristina. Miró va dissenyar l'obra i va encarregar que Josep Royo la transformés en tapís.

Joan Miró va crear l'obra per obsequiar el metge que havia atès la seva filla després d'un greu accident

Els artífexs de l’obra. Joan Miró i Josep Royo, durant la confecció del Tapís de Tarragona

Aquesta col·laboració va representar l'inici d'un camí compartit entre tots dos artistes. Royo va teixir moltes altres obres de Miró, una d'elles l'enorme tapís (6,00 m x 11,00 m) situat a la recepció de la Torre 2 del World Trade Center de Nova York. L'obra, creada el 1974, va quedar destruïda en l'atemptat de l'11-S de 2001.

Josep Royo va teixir aquest i altres grans tapissos de Miró, com el desaparegut en l'atemptat de l'11-S a les Torres Bessones de Nova York

El 'Tapís de Tarragona' va presidir durant gairebé 25 anys al vestíbul del centre hospitalari tarragoní. Quan aquest va tancar portes, la peça va ser ubicada en diversos espais de la ciutat fins que, l’any 2008, la Creu Roja ens la va cedir en dipòsit a la Diputació perquè fos exhibida al Museu d’Art Modern.

Visitants d’arreu. Una turista francesa s’endú un record de Miró amb el seu mòbil. Després compartirà la imatge amb la seva família i amistats

D'aleshores ençà, tothom qui ho desitja pot contemplar de franc el tapís, que també s'ha pogut veure fora de Catalunya: el 2014 va ser exposat temporalment a la Henry Moore Gallery Royal College of Art de Londres, juntament amb altres obres del fons d'art de la Creu Roja. Les tasques d'embalatge i trasllat van comptar amb l'assessorament de Josep Royo.

Viatge a Londres. Josep Royo, dret al centre, supervisant l’embalatge del tapís abans del seu trasllat a la capital britànica, on es va exposar temporalment l’any 2014

El 'Tapís de Tarragona' no és l'únic tresor que alberguem al MAMT. També hi mostrem altres obres artístiques creades al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre des de final del segle XIX fins a l'actualitat, alhora que promovem arreu els autors emergents de les nostres contrades.

La Diputació va crear el museu l'any 1976, i des de 1983 s'ubica a la històrica casa Martí, al número 8 del carrer de Santa Anna de Tarragona. Està estructurat en tres àrees: 'El pas del segle XIX al XX', que inclou l’espai 'Bronze Nu', dedicat a l’escultor Julio Antonio; 'De la República a la Democràcia', on es posa de manifest la tasca dels centres d’ensenyament artístic a la demarcació, i 'La contemporaneïtat', dedicat als artistes actuals. El MAMT també organitza exposicions temporals, els premis de la Biennal d'Art (les obres de la darrera edició hi són exposades fins al 4 de setembre), i compta amb un arxiu fotogràfic i una biblioteca.

Obert a tothom. El MAMT, durant una edició de la Nit dels Museus

La banyista. Aquesta obra de Salvador Martorell esculpida en marbre és una de les peces que es poden visitar a l’exposició permanent del museu

El MAMT difon art creat al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre del segle XIX fins a l'actualitat

D'altra banda, i per tal d'acostar l’art a un ampli sector de públic infantil i juvenil, des de 1991 oferim als centres d’ensenyament la possibilitat de fer visites guiades i activitats per a escolars a partir dels tres anys.

MAMT Pedagògic. Aquest servei acosta l’art a un ampli sector de públic infantil i juvenil des de 1991

Ho fem a través del MAMT Pedagògic, un servei que es reprendrà amb l'inici del curs escolar i que s'encetarà amb una novetat: la MAMT Pedagògic Box, una capsa que conté activitats que l'alumnat podrà treballar als respectius centres escolars. La primera estarà dedicada al 'Tapís de Tarragona'. Serà, doncs, un altre regal vinculat al geni, en aquest cas perquè els més petits puguin gaudir del seu art.

L’altre regal de Miró. La MAMT Pedagògic Box, una capsa plena de sorpreses