En un anterior post del blog Aquí Diputació et parlàvem de la nostra Escola d’Art de Tortosa, referent a Catalunya en restauració de béns patrimonials i un potent focus d’ensenyaments artístics a les Terres de l’Ebre, amb cursos i tallers monogràfics sobre diverses disciplines. Avui ens endinsem als altres dos centres d’ensenyaments artístics que depenen de la nostra institució: les escoles d’art i disseny de Reus i de Tarragona. Ho fem a través de l’experiència de dos estudiants que porten la creativitat a les venes.

 

Tres centres de referència. D’esquerra a dreta, l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, i l’Escola d’Art de la Diputació a Reus

 

Quedem amb l’Álex Luna a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. Si bé ell estudia a l’escola de Reus –cursa el primer any del cicle formatiu de grau superior Videojocs i entorns virtuals, creat aquest curs 2018/2019–, s’ha desplaçat fins al centre tarragoní per participar a la primera Game Jam que s’hi ha organitzat. Aquesta jornada, dedicada a la creació de videojocs, ha durat tres dies, i enguany ha volgut donar visibilitat a les dones que treballen en aquest sector, que encara és majoritàriament masculí. Així, algunes de les ponents han estat professionals dels videojocs. L’Álex i la resta de participants han estat molt atents a les seves explicacions, abans d’emprendre la part pràctica: la creació d’un joc en equips.

L’Álex i la resta de components del grup –els pots veure a la imatge que encapçala aquest post– han donat forma i contingut al seu projecte, que té com a principal protagonista a una bruixa que reneix de les seves cendres després de ser cremada, una història en què també participen ratpenats, granotes, uns enigmàtics monjos…

 

Creativitat i tècnica. El grup va desenvolupar el videojoc Hexe. A més de l’Álex Luna (programació), l’equip estava integrat per Laura Pérez, Jordi Milian i Blanca Castillo (art), i Sergi Muñoz i Marc Batalla (disseny)

 

Un joc que han desenvolupat a les instal·lacions de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i que ha estat a l'alçada de l'esforç que hi han dipositat. El seu grup, i la resta d'equips, s'han endut l'aplaudiment sincer dels ponents i  el conjunt de professionals de l'escola que han participat en aquesta iniciativa formativa col·lectiva. Te’n fem cinc cèntims en aquest vídeo:

L’Álex, tarragoní resident al barri de Bonavista, està satisfet d'haver iniciat el cicle a l'escola reusenca, on es va inscriure després d'haver iniciat el grau d'Enginyeria Informàtica a la URV. Assegura que els actuals estudis de  Videojocs i entorns virtuals han cobert les seves expectatives: "són molt complets i adaptats al mercat laboral, perquè a part del vessant artístic i creatiu toquen també aspectes de programació. Quan acabi, buscaré feina en aquest sector". D'altra banda, segons també destaca l'Álex, la implantació d'aquests nous estudis a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus "ha servit per diversificar l'oferta de cicles formatius a les nostres comarques", sense haver de desplaçar-se necessàriament a Barcelona o a d'altres indrets.

“El cicle de Videojocs i entorns virtuals és complet i adaptat al mercat laboral”, assenyala l’Álex, que estudia a Reus

L'altra protagonista del nostre post és la Chaimae Bouzalhad, veïna de Vila-seca i alumna de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. Hi ha realitzat el cicle de Gràfica interactiva, i en l'actualitat hi cursa el segon curs del cicle de Gràfica publicitària. Tot i haver rebut ja alguna oferta de treball estable, ha preferit continuar formant-se al centre: "En els dos anys que dura cada cicle, estic aprenent molt, és una sort poder estudiar aquí".

Camí del futur. La Chaimae es dirigeix a la seva aula, a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona

La Chaimae assegura que sempre li havia agradat el disseny, si bé va estudiar el batxillerat científic. “Una amiga que estudia Química al campus Sescelades em va parlar de l’Escola d’Art i Disseny i m’hi vaig interessar. Quan vaig visitar el centre ho vaig tenir clar: això és el que vull”, afegeix convençuda. Considera que el seu sector ofereix força sortides professionals. De moment, ja ha treballat temporalment a l’estiu en una empresa de Tarragona dedicada al disseny de pàgines web, i quan acabi buscarà feina en aquest àmbit, si bé vol continuar formant-se amb algun postgrau. 

La Chaimae és alumna de Gràfica interactiva i Gràfica publicitària a l’escola de Tarragona: “Hi estic aprenent molt”

Disseny en una ampolla. En una de les pràctiques del cicle, la Chaimae ha fet el disseny gràfic de les etiquetes d’una una suposada marca d’oli: Ràdix

Però els centres d'ensenyaments artístics i de disseny de la Diputació no només imparteixen els estudis que cursen l'Àlex o la Chaimae. Ni de bon tros. L'oferta de cicles és molt més llarga: Animació, Il·lustració, Fotografia, Arts aplicades al mur, Joieria artística, Infografia 3D, Disseny d'interiors, Arquitectura efímera... Pots consultar-los tots als webs de les respectives escoles, la de Reus, la de Tortosa i la Tarragona, i també el Taller de Valls, depenent del centre tarragoní.

Aparador de l’art. L’escola de Reus també ofereix estudis d’Arquitectura efímera, entre altres matèries.

Escoles, les unes i les altres, amb una gran varietat de disciplines i dotades dels mitjans humans i materials adients per garantir uns ensenyaments de qualitat.