Avui, la carretera dels Eucaliptus, al Montsià, és l'escenari de la nostra següent història de proximitat. Una vegada més, té com a protagonistes principals a persones que gaudeixen dels serveis que prestem a la Diputació de Tarragona. En aquest cas concret, persones que han vist millorat el seu dia a dia gràcies a la remodelació total d’aquesta via de la nostra titularitat. Vam culminar-ne la reforma a principi de 2017, després d'invertir-hi tres milions d’euros a través del Servei d’Assistència al Territori, el SAT. Comencem el nostre trajecte entre arrossars, en ple Parc Natural del Delta de l'Ebre. T'hi apuntes?

La TV-3405 a l’alçada dels Muntells. Al fons, la urbanització i la platja dels Eucaliptus

Com una mena de Ruta 66 ebrenca, la carretera dels Eucaliptus arranca a l'inici del delta i el travessa per la part montsianenca fins arribar gairebé a peu de platja. La TV-3405, tal com l'anomenem oficialment, és una de les principals artèries viàries de la zona: és pas obligat per anar a la platja dels Eucaliptus i a la urbanització i càmping del mateix nom, permet accedir a Sant Jaume d’Enveja i al nucli dels Muntells des d’Amposta, i, a més, dona sortida a tota la producció agrícola de la zona. Nombrosos cotxes, autocaravanes, furgonetes, motocicletes i tractors circulen diàriament pels seus quasi 20 quilòmetres de recorregut.

“Ara els cotxes ja no s’han d’aturar quan es creuen amb un vehicle gran”, comenta un veí de la urbanització

La carretera dels Eucaliptus ara fa vuit metres d’amplada, gairebé tres més que abans de la millora: "Els cotxes s’havien d’aturar a la calçada quan es creuaven amb un tràiler o amb maquinària agrícola; s’havien de fer autèntiques filigranes per passar", comenta Joaquim Monllau, veí de la urbanització Eucaliptus, nucli turístic de vuit-cents habitatges que s’omple els mesos d’estiu. Antoni i Gabriel Colomé, responsables del càmping i de l’hotel, respectivament, també destaquen el canvi: "S’ha guanyat en seguretat i comoditat", asseguren. I com que una imatge val més que mil paraules, te’n mostrem l’abans i el després.

Abans i ara. L’amplada de la carretera ha passat dels 5,5 metres als 8 actuals

El turisme és, com hem pogut veure, un dels grans beneficiats de la nova TV-3405. L’Emma Mariné, assídua del càmping, té previst anar-hi uns dies d'agost amb la família. Serà llavors quan percebi el canvi respecte a l’estiu passat: "Estic esperant veure la nova carretera", ens explica.

La carretera en el seu tram final. S’hi ha construït una rotonda, voreres i passos de vianants per facilitar-hi l’accessibilitat

 

Com l’Emma, són molts els visitants, de la zona i de tot arreu, que s’acosten als Eucaliptus per gaudir d’un bany de sol o de mar enmig de la natura. A la imatge de sota, una família es prepara per passar el dia a la platja.

Però no només els turistes són els grans beneficiats de la millora viària. També en gaudeixen directament els arrossers de la zona, els habitants de Sant Jaume d’Enveja i els de l’entitat municipal descentralitzada dels Muntells. En aquest sentit, l'alcalde d'aquest nucli de població, Josep Damià Casanova, ens assegura que la nova carretera ha representat "un raig de vida" per al poble.

Vehicles en direcció a Amposta. Una tanca de protecció separa la calçada i el canal  

Treballem per la millora i manteniment constant dels més de mil quilòmetres de carreteres de la Diputació

A la Diputació de Tarragona invertim any rere any per mantenir en òptimes condicions els més de mil quilòmetres de carreteres de la nostra titularitat arreu de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona. Com diu un dels lemes de la nostra campanya institucional, cuidem el que ens uneix. Al mateix temps, considerem que la proximitat és un valor que ens cohesiona. Ara, amb aquesta recent actuació a la carretera dels Eucaliptus, el delta és encara més a prop de tothom. T'hi arribes?