Només entrar a Santa Oliva, un s'adona que aquest és un poble amant de la cultura... I també de l'esport!

La nostra destinació és, precisament, un equipament cultural: l'antic monestir de Santa Maria. Des de la seva rehabilitació, finalitzada l'any 2009, l'edifici s'ha convertit en un centre polivalent on s'hi duen a terme exposicions, conferències i altres actes de caire social i cultural.

D'altra banda, a la primera planta hi ha instal·lat un museu de temàtica local que ens transporta a la Santa Oliva d'abans. No hi falten estris de pagès i elements litúrgics...

Joquines i objectes antics d’ús domèstic...

O una representació de l'antiga escola del municipi, a l'estil del "Florido pensil'.

De fet, al segle XX, l'edifici va acollir la primer llar d'infants rural de Catalunya, per iniciativa de la pedagoga Marta Mata, i també va ser escola de primària, biblioteca i espai lúdic, amb l'impuls de mossèn Josep M. Mas. Però el que ara ens porta fins a Santa Oliva és molt més antic que aquests pupitres, els quaderns o el mapa peninsular.

'Europa fa un milió d'anys' és una de les diverses exposicions itinerants que la Diputació de Tarragona cedim gratuïtament als municipis que ens les sol·liciten. Durant quinze dies, la mostra ha dut fins a Santa Oliva els orígens dels primers europeus a través de les investigacions de l'Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES). "És una exposició molt didàctica i interessant, molt adient per a grans i petits", destaca Montse Porcel. Aquesta mestra jubilada no s'ha volgut perdre una mostra que ja ha visitat un nombrós alumnat de la població.

Manel Laliga, secretari de l'Associació per a la Difusió Històrica de Santa Oliva, referma el caire pedagògic d'aquesta i altres mostres. "No fa gaire també vam tenir la mostra de la Diputació sobre les construccions de pedra seca, i vam fer una conferència sobre aquest tema", afegeix.

Viatge al passat. La Montse i el Manel, visitant la mostra instal·lada durant uns dies al monestir de Santa Maria de Santa Oliva
A través de plafons, fotografies i realistes figures de mida real, 'Europa fa un milió d'anys' repassa la formació dels actuals continents i les diferents variacions climàtiques que van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques, entre elles l’espècie humana homo-antecessor, la més antiga d’Europa i localitzada als jaciments de la serra d'Atapuerca, a Burgos. No és estrany, doncs, que també hi sigui ben present la figura del director de les excavacions en aquest indret, el reconegut arqueòleg investigador de l'IPHES i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Eudald Carbonell.

El muntatge expositiu també inclou recreacions de paisatges de l’època i escenografies, que permeten al visitant conèixer quin era l’ecosistema d’ara fa un milió d’anys i com era la fauna que hi habitava. Fauna, per cert, no gaire amistosa, com aquest tigre de dents de sabre que rep els visitants a l'entrada.

La regidora de Cultura del municipi, Mònica Mayor, fa èmfasi en la importància d'omplir de contingut l'espai expositiu d'aquest equipament de gestió municipal, un marc incomparable obert a la ciutadania de Santa Oliva i també a visitants d'altres indrets. Un espai, d'altra banda, força desconegut fora del municipi i que poc a poc es va descobrint com a indret clau de la història i de l'arquitectura medievals al Baix Penedès. I també anterior a aquest període: durant la rehabilitació de l’edifici van aflorar restes romanes al subsòl, que actualment es poden admirar gràcies a un paviment de vidre.

Emblema medieval del Baix Penedès. El monestir de Santa Maria ja funcionava el 1170, amb una petita comunitat de monjos dirigida per un prior que depenia directament de Sant Cugat del Vallès

Les exposicions itinerants del Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona són un bon vehicle per acostar als nostres municipis la cultura i la història en àmbits ben diversos. Els ajuntaments poden escollir entre les 25 mostres disponibles actualment: 'Aquí hi ha tela', sobre vestits dels segles XIX I XX; 'Refugiats, l'odissea cap a Europa'; 'Camins històrics i tradicionals'; 'L'arquitectura modernista del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre'; 'Residus, una matèria de primera', i altres que podreu consultar a l'enllaç de les Exposicions itinerants.

Residus de primera. Aquesta és una de les exposicions que també recorre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre
Després de ser a Santa Oliva, 'Europa fa un milió d'anys' viatja a Santa Coloma de Queralt, i posteriorment serà a Alcover. I aviat a Maspujols es podrà visitar la dedicada al primatòleg Jordi Sabater Pi, descobridor del goril·la albí Floquet de Neu. La itinerància continua, i no només a les comarques del Camp i l’Ebre: fora de la demarcació també s’ha pogut visitar alguna de les mostres mòbils de la Diputació. Ha estat el cas de l’exposició sobre el Modernisme, que el 2017 es va poder veure a la Casa Catalana de Saragossa i la mostra sobre la pedra seca, exposada el mateix any al centre comercial Gran Via 2 de l’Hospitalet de Llobregat, com es veu a la imatge de sota. Aquest indret també acollirà, aquest 2018, l’exposició ‘Aquí hi ha tela’.

L’any 2017, més de 50 municipis van demanar-nos exposicions. Algunes van viatjar fora de la demarcació: a l’Hospitalet de Llobregat i Saragossa

Al llarg de 2017, més de 50 ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre van demanar disposar d'una exposició itinerant al seu municipi. Bé siguin pobles petits o ciutats grans, la cultura arriba arreu gràcies a aquesta iniciativa de la Diputació i a l'interès dels nostres municipis, que fan ben seva una frase que fa anys va pronunciar el reconegut músic Jordi Savall. Avui, aquelles sàvies paraules donen la benvinguda a qui s'endinsa al monestir de Santa Oliva...