Avui iniciem les nostres 'Històries d'aquí' al Montmell, en plena celebració de la festa major d'aquest municipi del Baix Penedès. Ens situem concretament a la urbanització Pinedes Altes, on el Flop es prepara per actuar davant d'un públic expectant. L'espectacle, anomenat 'Tatatatxan', és a punt de començar.

Expectació. A l’espai cívic de les Pinedes Altes, al Montmell, tot és a punt per a l’inici de l’espectacle

Singular i destraler, el Flop ha decidit que treballarà en un circ, però encara no sap ben bé de què. Així doncs, ho provarà tot, però res no li surt com esperava: el trapezi li fa venir vertigen, els lleons l'esgarrifen, no té traça per a les maces, tampoc té ofici per ser presentador... El públic es peta de riure a cada intent del Flop, però tots l'animen a no defallir. Tatatatxan! Ja ho té! Finalment, treballarà de... Bé, no us desvetllarem el final de la història, per si aquest espectacle familiar arriba algun dia al vostre poble o ciutat.

'Tatatatxan'. Així s’anomena aquest espectacle, de la companyia ebrenca Suc de Ruc

El Flop, interpretat per Jordi Príncep, és un dels personatges que apareixen als espectacles de la companyia teatral Suc de Ruc, de Tortosa. Fa força anys que aquest grup està inscrit al nostre Catàleg de Programacions Culturals, l'anomenat e-catàleg, un gran aparador de propostes lúdicofestives a disposició dels ajuntaments que les vulguin contractar per a les seves festes majors -ara a l'agost estan en plena efervescència arreu del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre- o per a altres esdeveniments al llarg de tot l'any. Al mateix temps, des de la Diputació també financem als consistoris el cost d'aquests espectacles.

Amb l’e-catàleg oferim als ajuntaments propostes culturals de les nostres comarques i en financem la contractació

El Flop no és, ni de bon tros, l'únic inscrit a l'e-catàleg. En l'actualitat, s'hi inclouen més de 1.500 propostes de grups o solistes: companyies infantils i de teatre, orquestres, cantautors, mags, bandes, corals, castellers, diables, discjòqueis... Hi trobem noms coneguts arreu del país, com Lax'n'Busto; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; Joan Reig; Fito Luri o el Quartet Mèlt, entre molts altres. També en formen part gairebé totes les colles castelleres de la demarcació.

El Quartet Mèlt. El grup gunyador del concurs ‘Oh Happy Day’ de TV3 forma part de l’e-catàleg

Inclou grups o solistes tan coneguts com el Quartet Mèlt, Lax'n'Busto, Joan Reig o Fito Luri, i nombroses colles castelleres

Pel que fa als espectacles més sol·licitats, la música s'enduu la palma.

La Banda Al·lògens. El grup de Montblanc és un dels molts grups musicals de l’e-catàleg

Gestionat a través de la unitat de Cultura del Servei d'Assistència al Ciutadà de la Diputació, aquest catàleg és pioner a Catalunya: el vam crear fa més de trenta anys, i en fa vuit que funciona en versió electrònica. Enguany hem invertit 1.100.000 € per finançar les contractacions fetes a través de l'e-catàleg, amb ajuts d'entre 2.555 € i 8.658 € per municipi i amb preferència per als més petits.

Gràcies a aquest servei, avui no hi ha poble, gran o petit, sense la seva festa: gairebé el 98% dels municipis de les nostres comarques l'utilitzen per confeccionar la seva programació anual. "Si no fos per l'e-catàleg, poques coses podríem fer", afirma Romina Puig, regidora de Cultura del Montmell.

El 98% dels municipis utilitzen aquesta eina per programar la festa major o per a altres esdeveniments al llarg de tot l’any

A banda dels municipis, els grups culturals i festius són els altres grans grans beneficiats de l'e-catàleg. Suc de Ruc, per exemple, s'ha expandit molt més enllà de les Terres de l'Ebre impulsada per aquesta eina de promoció. "Avui dia, les principals peticions per actuar ens arriben del Camp de Tarragona, ens explica Bienve Borràs", l'altra integrant de Suc de Ruc. La companyia, tot un clàssic a les Terres de l'Ebre, és avui coneguda a tota la demarcació, i també arreu de Catalunya. Ha actuat en esdeveniments tan prestigiosos com el Trapezi de Reus o el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà. I qui sap si aviat també la podràs veure al teu barri. El Flop sempre té la maleta a punt!

Els grups festius són els altres grans beneficiats de l’e-catàleg, que els proporciona actuacions arreu

El nostre Catàleg de Programacions Culturals garanteix la programació festiva arreu dels municipis, especialment els més petits; impulsa l'ocupació en l'àmbit dels espectacles, i promou els grups i tradicions de casa nostra.

Festa del foc. Els correfocs de diables no solen faltar a les festes majors

Amb l'e-catàleg, la cultura no s'atura!