Poc abans de les 9.00 h, Elvira Alonso, secretària de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, arriba a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa.

Fins gairebé les 14.00 h assistirà a la jornada sobre Contractació Pública que s'imparteix a l'Auditori Diputació, a Tarragona, i que ella i la resta d'inscrits seguiran en directe per videoconferència. Gràcies a aquest sistema, no els ha calgut desplaçar-se físicament fins a la capital de la demarcació, a més de cent quilòmetres.

A Tarragona, els ponents i assistents provinents de llocs més propers ja són a punt de començar aquesta jornada tècnica.

A la sala d'actes del consell de la Terra Alta, la secretària municipal comparteix pantalla i coneixements amb la resta de persones que també participen a l'acte, provinents d’Arnes, Vilalba dels Arcs, la Fatarella, Benifallet, a la veïna comarca del Baix Ebre, i del mateix Consell Comarcal de la Terra Alta.

Uns i altres es posen al dia de les novetats de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, des de la perspectiva dels ens locals, una matèria que han de conèixer en profunditat atesa la feina o el càrrec que desenvolupen.

Com en el seu cas, set consells comarcals més també connecten en directe amb la jornada de Tarragona.

En total, la videoconferència cobreix totes les comarques excepte el Tarragonès i el Baix Camp, que ja disposen de l'Auditori com a lloc proper on assistir a aquest acte, organitzat des de la Unitat de Formació del Servei d'Assistència Municipal de la Diputació. En conjunt, 185 persones segueixen el curs telemàticament i 285 més ho fan des de l'Auditori Diputació.

Sigui presencial o on-line, es vetlla per la màxima interacció entre els assistents i els conferenciants. Tant és així, que es poden fer preguntes, o encetar debats.

Presencial o on-line, la interacció és total: a la jornada es poden fer preguntes, encetar debats...

El sistema a distància facilita la impartició de coneixements específics per a personal del sector públic arreu de les nostres comarques, sigui quina sigui. "Estalviem temps de desplaçaments sense perdre qualitat pel que fa als continguts de la formació", assenyala Elvira Alonso durant la mitja part de la jornada de Gandesa.

Pel que fa als aspectes estrictament formatius, aquesta professional destaca la rapidesa amb què la Diputació de Tarragona reacciona quan hi ha canvis legislatius que el personal de les administracions locals ha de conèixer: "De seguida organitza cursos i jornades que ens permeten reciclar-nos constantment, i que són impartits per ponents de molta qualitat", afegeix. 

“A cada canvi legislatiu, la Diputació reacciona molt ràpid i ofereix jornades de formació”, assenyala l’Elvira

La formació per videoconferència satisfà la majoria dels que assisteixen: segons una enquesta recent, el 97% de les persones inscrites a alguna d’aquestes jornades de la Diputació de Tarragona consideren positiva l’experiència, i el 96,8% preveu tornar a participar en aquesta modalitat formativa a distància.

Ja han passat cinc hores, i la jornada arriba al seu fi. La Unitat de Formació ja treballa en noves sessions i matèries adreçades al món local. En els darrers mesos, n'ha fet sobre aspectes diversos: Procediment administratiu, Transparència, Redacció de decrets, Protecció de dades, Entrenament emocional... No sempre s'imparteixen a distància, sinó que depèn del tipus de curs, dels continguts a tractar o del nombre de persones a qui pugui interessar. Sigui com sigui, la Diputació de Tarragona ja ha incorporat el sistema de videoconferència en la seva estratègia formativa, per tal d'arribar a tothom amb rapidesa i comoditat.

Perquè la proximitat no està renyida amb la distància.