Roda el món i torna al Born, diu el refrany popular. O torna a Vila-seca, com va ser el seu cas. El jugador d'hoquei sobre patins Esteve Pujals forma part novament del primer equip del club vila-secà, després d'una reeixida carrera en altres equips de renom de Catalunya i de França.

Filigranes amb l’estic. L’Esteve ha jugat en equips d’arreu i ara torna a fer-ho al seu poble natal

A la seva població natal s'ha retrobat amb antics companys i una afició incondicional. Però també ha trobat una diferència substancial en el terreny de joc. El pavelló municipal és ara molt més lluminós i còmode per a jugadors i públic, després de la reforma en profunditat a què ha estat sotmès per tal d'adequar-lo com a seu dels campionats de lluita dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. En la mateixa actuació, s'ha cobert la segona pista del complex, cosa que ara permet utilitzar-la tant si plou com si fa sol. “Ara tenim un pavelló de primera divisió”, afirma l’Esteve.

Pista coberta. El pavelló de Vila-seca treu ara més partit a la seva segona pista, recentment remodelada

Els més joves també han notat les millores al complex esportiu vila-secà. Com l'alumnat de l'escola de patinatge, o com aquests dos jugadors dels equips infantils d'hoquei, el Marc i el Yerai, que mostren la seva perícia amb l’estic sota l'atenta mirada del coordinador esportiu del club i entrenador del primer equip, Ricard Notario.

Les futures generacions. El Marc i el Yerai, jugadors dels equips infantils, entrenen al pavelló poliesportiu

Anem ara fins a Tarragona, la capital dels Jocs. A la piscina de Campclar hi trobem la Matilde Roldán, una de les usuàries més fidels: hi fa esport des de fa gairebé tres dècades. “La piscina és com la meva segona casa, i tot el personal és molt amable i professional”, assenyala. Aquesta tarragonina destaca la reforma que s’ha dut a terme en aquesta instal·lació: “La millora és total, i això ha estat gràcies als Jocs”. Pel que fa a aquest esdeveniment internacional, afegeix que tindrà un gran ressò, i això beneficiarà la ciutat durant aquests dies i també després dels Jocs: “Serà molt positiu”, conclou. 

La piscina de la Matilde. Aquesta instal·lació de Campclar és gairebé com una segona casa per a aquesta tarragonina, gran admiradora de la nedadora olímpica Mireia Belmonte, qui també competirà a Tarragona 2018

A més dels 9M€ invertits a les seus, hem finançat la formació de voluntariat i hem cedit als Jocs un recinte estel·lar: la Tàrraco Arena Plaça

Els pavellons de Campclar, Vila-seca, Reus o el Vendrell, o els camps de futbol de Calafell i de la Pobla de Mafumet, són només alguns equipaments que des de la Diputació hem millorat al conjunt de les catorze seus dels Jocs del Mediterrani. Totes elles gaudeixen d'unes instal·lacions excel·lents per als esportistes professionals d'aquest esdeveniment internacional. Però, com hem vist, és tota la ciutadania qui ja se'n beneficia, fins i tot els jugadors d’hoquei, esport que no és present a la cita de Tarragona 2018. I quan els jocs ja hagin finalitzat, tothom en aquestes seus podrà disposar del conjunt d'aquests equipaments d'alt nivell. Uns espais que, sens dubte, contribueixen a fomentar l'esport, el lleure i la salut a les nostres comarques.

 
Preparats, llestos, ja! Els jocs ja són una realitat. A la imatge, l’Estadi d’Atletisme de Campclar, una de les instal·lacions estrella dels Jocs

Les catorze seus del Camp de Tarragona (Altafulla, Calafell, Cambrils, Constantí, el Morell, la Pobla de Mafumet, Reus, Salou, la Selva del Camp, Tarragona, Torredembarra, Valls, Vila-seca i el Vendrell), a més de les de Barcelona i Castelldefels, disposen avui d’unes instal·lacions excel·lents per als Jocs i molt més enllà.

A banda de les inversions a totes les seus dels Jocs, per un valor de gairebé 9M€, hem invertit en la formació d'equips directius i de voluntariat que participen en aquest esdeveniment. D'altra banda, el nostre gran equipament ciutadà multifuncional, la Tàrraco Arena Plaça, està preparat des de fa anys per acollir-hi nombrosos esdeveniments lúdics, esportius, comercials, empresarials i ciutadans de diferent índole. Durant els Jocs, 3.000 persones hi podran presenciar els partits de voleibol.

La Tàrraco Arena Plaça. L’antiga plaça de braus és avui un equipament multifuncional. Aquest espai, propietat de la Diputació, acollirà les proves de voleibol

La vinculació de la Diputació de Tarragona amb els Jocs no s’acaba aquí. Tres alumnes dels cicles formatius de grau superior d’Il·lustració i Arts Aplicades al Mur de la nostra Escola d’Art i Disseny a Tarragona -Èric Borràs, Valeria Machidon i Rosa Díaz- han creat el disseny de diverses de les figures gegantines de la mascota Tarracvs que se situaran en llocs estratègics de la ciutat i rodalia per donar la benvinguda als visitants. L’execució d’aquestes quatre obres ha anat a càrrec d’aquests i altres estudiants del mateix centre docent.

Tarracvs per a tots els gustos. D’esquerra a dreta, els dissenys d’Enric Borràs, Valeria Machidon i Rosa Díaz, alumnes de l’Escola d’Art de la Diputació, junt amb el disseny de l’il·lustrador barceloní Miguel Gallardo

Així mateix, el professor de la nostra Escola i Conservatori de Música a Tarragona Antoni Ernest Sebastià Torrent ha compost la fanfàrria -melodia que posa en alerta el públic davant l’inici imminent de la cerimònia de lliurament de medalles- i la marxa -per al moment que els esportistes es dirigeixen al podi per rebre les medalles-. L’enregistrament va anar a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la direcció d’Alfons Reverté Casas. Aquí pots sentir la marxa dels jocs tarragonins durant el seu enregistrament.

I per si tot plegat no fos suficient, a través del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, hem editat el llibre ‘Jocs i llocs. Cultura, art i esport a les seus dels Jocs Mediterranis 2018’. Aquesta publicació, amb textos del periodista i escriptor Toni Orensanz i imatges d’una vintena de reputats fotògrafs i fotògrafes, està cridat a ser un referent en l’àmbit cultural que envolta aquest esdeveniment. ‘Jocs i llocs’ és, a més, obsequi per a les diferents comitives presents aquests dies a Tarragona, per conèixer millor els nostres pobles i ciutats i, en definitiva, el conjunt de les nostres comarques.

Els Jocs ja són aquí. Gaudeix-los amb intensitat!