Ens endinsem a l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

Trobem el Nico Cobo tocant el violoncel a l'aula 24. Aquest jove músic tarragoní imparteix classes d'aquest instrument cada dimecres. També ho fa a l’Escola i Conservatori de Música de Tortosa, tots els dilluns.

Assajar una vegada i una altra esdevé imprescindible, fins i tot per a un professor i músic del seu nivell. Ben a prop, el mestre Pau Casals inspira les seves interpretacions.

De la seva etapa d'alumne al conservatori tarragoní, el Nico destaca "la qualitat dels ensenyaments i la proximitat entre alumnat i professorat". La mateixa proximitat amb què ara ell fa les classes als seus estudiants.

El Nico combina els seus concerts en diferents països amb la seva tasca de professor als conservatoris de Tortosa i de Tarragona

També fa concerts amb prestigioses formacions musicals, en qualitat de col·laborador: l'Orquestra Simfònica Càmera Musicae, de Tarragona; l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, de Barcelona, o l'Orquesta Sinfónica de Radio Televisión Española. Les notes del seu violoncel s'han pogut sentir a Tòquio, a Amsterdam, a Roma... La música és la seva professió, i també la seva passió.

De Tarragona al món. El Nico, al centre, en un concert de l’Orquestra Simfònica del Conservatori d’Amsterdam

El Nico és un exemple dels molts professionals de la música que actuen arreu del món després d'haver-se format a les nostres escoles i conservatoris de música. En tenim a Tarragona, Reus i Tortosa, i totes tres són referents musicals a Catalunya.

La Mar Vaqué és una altra exalumna dels nostres centres dedicada en cos i ànima a la música. Va estudiar piano i orgue a la mateixa Escola i Conservatori de la Diputació, i des d'aleshores no ha parat. Nascuda a Tarragona, és una de les poques organistes catalanes especialitzada en aquest antic i monumental instrument de tubs. El 3 de març de 2018 va fer un recital amb el gran orgue de la catedral parisenca de Notre Dame, un dels més famosos del món: "Va ser una experiència única poder oferir un concert en un lloc tan emblemàtic", assegura encara emocionada.

La Mar toca el cim. La tarragonina, abans de començar el seu concert d’orgue a la catedral de Notre Dame de París, un dels més emblemàtics del món. La imatge la va captar Aaron Ribas

“Sóc on sóc gràcies al professorat del conservatori”, destaca la Mar, qui recentment ha ofert un concert d’orgue a Notre Dame de París

Actualment, la Mar resideix a la ciutat alemanya d'Stuttgart, on treballa d'organista en una església mentre cursa les carreres d’interpretació d’orgue i de mestre de capella a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. Del seu pas pel conservatori tarragoní només té bones paraules: "Allà vaig créixer com a músic però també com a persona. Tothom va confiar molt en mi; he arribat on sóc gràcies als meus professors i professores".

La Laia Albinyana, exalumna de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus, coincideix amb la Mar pel que fa al professorat: “Al conservatori em va sorgir l’amor per la música, gràcies en bona part al professorat, als companys i al bon ambient que s’hi respirava”, assenyala la reusenca. Al centre va cursar els estudis fins a grau professional, en l’especialitat de flauta travessera.

Amor per la música. La Laia, en una imatge presa per Carles López. La reusenca va acabar el grau superior de Música al Liceu de Barcelona i ha cursat un postgrau d’orquestra a Santiago de Compostel·la

Ella també es dedica professionalment a la música. Ha tocat amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra de Cadaqués, la Bilbao Orkestra Sinfonikoa, l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Neue Philharmonie München, entre d’altres. Ara, la seva intenció és obtenir una plaça de titular en una orquestra professional. Per això, des de fa un temps es presenta a proves per aconseguir-ho: “És un camí difícil, però no impossible!”, assegura.

La Laia, de Reus, col·labora en orquestres de prestigi, i ara intenta aconseguir una plaça de titular: “És un camí difícil, però no impossible!”

Però les nostres comarques no només exporten bona música clàssica o de cambra. També duen arreu gèneres més actuals, com és el cas del jazz, que en aquest blog representarem amb la música de piano de Xavi Torres, format als nostres centres musicals de Tortosa i de Tarragona. Com que, en matèria musical, una nota val més que mil paraules, aquí pots escoltar-ne un tastet:

El Xavi és de l’Ampolla, i actualment resideix a Amsterdam. Ens atén per telèfon des del tren, de camí cap a la ciutat alemanya de Münster, on ha de fer un concert.  Lidera el seu propi grup, Xavi Torres Trio, que l’any 2015 va ser premiat com a Millor Grup per l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. L'any següent va guanyar la competició més prestigiosa d'Holanda, la Dutch Jazz Competition. També ha format un duo amb Laura Giavon, i forma part de la banda Trempera. Igual que els altres músics que van passar per les aules dels conservatoris de la Diputació, considera que es tracta de centres amb un alt nivell educatiu. I, ell també, destaca la qualitat humana del professorat. Marca de la casa.

A ritme de jazz. Xavi Torres, qui actualment viu a Holanda, en una imatge feta per Ali Jehad

En base a la nostra aposta per la qualitat dels ensenyaments musicals als tres centres de la Diputació, darrerament hem materialitzat noves iniciatives per millorar-ne els equipaments. Així, l'any 2014 va finalitzar l'ampliació del de Tortosa, situat al Palau Oriol, amb l'adequació de l'edifici annex del Palau Despuig. D’aquesta manera, aquestes dues joies de l’arquitectura civil medieval quedaven unides per la música.

Dos palaus units per la música. L’Escola i Conservatori de la Diputació a Tortosa s’ubica a les històrics palaus Oriol i Despuig, al centre de la ciutat

I l'any següent es va fer el mateix amb el de Reus, situat al Palau Bofarull i que ara compta amb part de les seves instal·lacions al nou edifici del carrer de Sant Jaume i carrer del Vent.

Modern i funcional. L’Escola i Conservatori de la Diputació a Reus es va ampliar en un edifici del carrers de Sant Jaume i del Vent, compartint espais amb l’Escola d’Art i Disseny

I pel que fa al de Tarragona, situat a la històrica Casa Montoliu, l'any 2017 es va adquirir l'edifici del costat per poder engrandir-ne aviat les instal·lacions. Així, la Part Alta tarragonina comptarà amb un nou edifici emblemàtic recuperat per a ús cultural i ciutadà.

Ampliació a la vista. L’Escola i Conservatori de la Diputació a Tarragona s’ampliarà en aquest històric edifici situat al costat mateix de l’actual, al carrer dels Cavallers

D'altra banda, l'Auditori Diputació ha passat a ser un espai per a ús del centre musical tarragoní.

Hem emprès millores als nostres tres grans centres d’ensenyament musical al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, amb 1.300 alumnes

Amb aquestes millores, les nostres escoles i conservatoris de Tarragona, Reus i Tortosa esdevenen espais més còmodes i adients per als gairebé 1.300 alumnes que hi estudien. 

Són tres centres que sonen d’allò més bé!