Per conèixer bé un lloc i poder-ne parlar amb coneixement de causa, res millor que anar-hi, viure'l, palpar-lo, olorar-lo... Aquesta premissa bàsica duu cada any fins a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre a centenars de professionals de mitjans internacionals que parlen sobre turisme, bé siguin revistes, suplements de diari, webs o televisions. El nostre Patronat de Turisme organitza aquestes visites, o 'press trips', conjuntament amb l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat. El Patrice Jouêtre és un dels periodistes que ens ha visitat recentment.

Prepara un reportatge sobre el modernisme de la Costa Daurada per a la revista francesa 'Telerama', fundada el 1947 i que actualment forma part del grup que edita 'Le Monde'.

Avui coneix un emblemàtic edifici dels Pallaresos que va ser reformat per Josep Maria Jujol, l'arquitecte del groc i el blau.

Blau i groc. Els colors característics de Jujol donen vida a l’interior de la torre de la Casa Bofarull

Regal de benvinguda. El Patrice observa l’àngel giratori que corona la torre, just abans d’endinsar-se a la casa

El reporter s'endinsa en la història i la singularitat de la Casa Bofarull, acompanyat de la Maria Mercè Segú i de l'Anna Manent, propietàries de l'immoble. Càmera en mà, recorre l'ambient màgic d'un habitatge originari de l'època medieval però que va ser remodelat en profunditat a partir de 1913: "És una construcció original i diferent, molt revolucionària per a l'època; la gent devia quedar sorpresa quan Jujol la va crear!", exclama el periodista francès.

Les amfitriones. La Maria Mercè i l’Anna, propietàries de la casa, reben el periodista francès

Un espai senyorial. La visita recorre les diferents habitacions, com aquesta on es guarden les joguines infantils

El menjador, la cuina, les habitacions, la terrassa, les quadres, la torre amb l'emblemàtic penell en forma d'àngel... Estança rere estança, la casa va descobrint el visitant la seva impactant personalitat, que no només rau en l'estètica, sinó també en els detalls que la converteixen en un habitatge funcional i avançat als seus temps: portes amb doble obertura, finestrons interiors de guaita, talaies sobre el camp i la vila, colors que tamisen la llum natural...

"És un edifici diferent, molt revolucionari per a l'època que es va crear; la gent devia quedar sorpresa!", exclama el periodista francès

Els secrets del secreter. L’Anna mostra al Patrice els calaixos de l’escriptori dissenyat per Jujol, com molts altres mobles de la casa

Coneixent la torre. Aquest és un dels elements destacats de l’immoble

Tot plegat es reflecteix en l'audiovisual amb què es rep el visitant, i en una altra pantalla on es mostra un documental sobre la Casa Bofarull que es va crear per al pavelló de Catalunya de la Biennal de Venècia d'arquitectura i que està protagonitzat per l'actor Sergi López. "És molt conegut a França", explica Patrice Jouêtre només veure'l al documental. I al costat mateix de la pantalla, una foto d’un altre actor durant una visita a la casa dels Pallaresos: el nordamericà John Malkovich, tot un especialista en l’obra de Jujol des que va descobrir casualment un dels seus edificis mentre passejava per Barcelona.

Una ullada a les vinyes. Des del pati es poden veure els conreus de banda i banda, gràcies a una enginyosa reixa

Les fotografies i la informació que el periodista obtingui de la casa compartiran espai a la revista de paper i a la web de Télérama, juntament amb altres meravelles arquitectòniques de Lluís Domènech i Montaner, Cèsar Martinell o Antoni Gaudí. Edificis emblemàtics del modernisme català que la revista mostrarà als turistes francesos que trien la Costa Daurada a l'estiu i més enllà. No tot és sol i platja.

La galeria. Aquest espai és un mirador sobre el Camp de Tarragona

L'itinerari que hem preparat en aquest 'press trip' inclou els edificis de la Ruta Modernista de Reus; el Teatre Metropol, el Mercat i la Capella del Sagrat Cor de Tarragona; el Celler Cooperatiu de Nulles, o el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri. "El modernisme d'aquesta zona no és gaire conegut a França, tot i ser molt interessant; es coneix molt més el de Barcelona, i sobretot el de Gaudí", assenyala el Patrice.

Reus, capital modernista. El ‘press trip’ del Patrice inclou diferents edificis de la Ruta del Modernisme reusenc

No és el primer cop que aquest periodista de Télérama visita la Costa Daurada en un viatge de premsa. L’any 2015 ja va recórrer la Ruta del Cister, que també considera molt propera i interessant per al públic francès. "És ideal per conèixer-la en un cap de setmana llarg, en qualsevol estació de l'any", assegura. D’altra banda, un company seu del mateix mitjà va visitar el Delta de l’Ebre per a un reportatge sobre cicloturisme.

París coneix les ‘tres perles’ del Cister. Télerama va dedicar un dels números del desembre de 2015 als monestirs de Poblet. Santes Creus i Vallbona de les Monges

Però no només els periodistes són objecte d'aquestes estades. Des del Patronat també acollim nombrosos agents de viatges, representants d'operadors turístics o destacats bloguers. Un total de 347 professionals de tots aquests àmbits relacionats amb el turisme han visitat les nostres comarques durant el primer semestre de l'any 2017, en un total de 48 viatges de familiarització. L'objectiu és que uns i altres coneguin els atractius turístics de primera mà i després actuïn de prescriptors als seus respectius països.

Centenars de periodistes, agents de viatges o bloguers visiten cada any la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre en ‘press trips’ del Patronat

Coneixent el Delta de l’Ebre. Un equip del canal italià RAI 3 enregistra imatges per a un reportatge, el passat mes de maig

A través de tots aquests viatges, es donen a conèixer productes turístics de la demarcació com el litoral, la natura, la cultura, l’esport, la gastronomia o l’enoturisme. Mil i una propostes que arriben a les xarxes, la premsa i les agències d'arreu d'Europa i del món gràcies a l'acció de la Diputació de Tarragona.

Ombra jujoliana. Reflex d’una columna de la galeria de la Casa Bofarull