Algunes de les oliveres que envolten Capçanes ja donaven fruit en època del Carrasclet, el llegendari guerriller Pere Joan Barceló, nascut al poble el 1682. Avui, un monumental Carrasclet de bronze dona la benvinguda a qui s’acosta a aquesta petita i pintoresca vila del Priorat, coneguda per l’excel·lència del seu oli d’oliva, de la DOP Siurana, i del seu vi, de la DO Montsant. Capçanes, com deus haver endevinat, és la nostra destinació d’avui. Ja hi hem arribat. Bon dia, Carrasclet!

Fem la foto de rigor i continuem. Al davant mateix de l’escultura d’aquest il·lustre vilatà trobem el Celler de Capçanes. Tot seguit ens hi endinsarem per conèixer els seus productes, un dels quals acaba de rebre un dels premis a l’excel·lència que atorguem a la Diputació de Tarragona.

Tot i que som en un celler, el premi a què ens referim no s’ha atorgat pas a un vi, sinó a un oli que també es produeix en aquesta empresa. Duu per nom Mas Donís, i ha estat guardonat en els premis anuals del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), que vam crear fa més de deu anys juntament amb l’Ajuntament de Reus per distingir els olis d'oliva verge extra de major qualitat organolèptica i, al mateix temps, per reconèixer la bona feina dels productors de les nostres comarques.

Una representant del Celler de Capçanes, Anna Casabona, recollia recentment el premi, en la categoria de Fruitat verd, al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. També van rebre el guardó Agrícola i Secció de Crèdit de la Bisbal de Falset, i Comercial Az-Azeytun XCIII SL, de Batea. I tres més van obtenir accèssits: Soldebre i Secció de Crèdit SCCL de Tortosa; Vallespí Vidal, de Vilalba dels Arcs, i Olis Solé SL, amb seu a Mont-roig del Camp. Aquí els tens a tots i a totes, amb el president de la Diputació, Josep Poblet, i la resta de representants de les administracions implicades en els premis CDO. L’enhorabona!

L’acte va incloure una conferència del restaurador Xavier Fabra, de Nulles, qui va destacar les bondats culinàries dels productes de la nostra terra i de la dieta mediterrània, de la qual l’oli n’és un ingredient bàsic. I és que a part de saborós, destaca per les seves propietats: «L’oli d’oliva, tot mal esquiva», ja deien les nostres besàvies.

Productes de KM 0. Xavier Fabra, durant la seva intervenció al lliurament dels premis CDO, al Palau Bofarull. El cuiner va lloar les excel·lències dels productes de proximitat

Les cooperatives i empreses guanyadores dels Premis CDO obtenen com a reconeixement la compra d’ampolles d’olis verge extra per part de la Diputació tarragonina i de l’Ajuntament reusenc, amb la finalitat d'impulsar accions de promoció. A més, els guardonats també poden fer menció del premi a l'etiqueta dels envasos, fet que dona encara més projecció al producte.

En el cas del Celler de Capçanes, aquesta ha estat la primera vegada que s’ha presentat a la convocatòria dels CDO (això sí que és arribar i moldre!). Procedent principalment d’oliveres d’entre 200 i 250 anys d’edat, l’oli premiat es mol al veí municipi de Marçà, on ens acostem un moment per conèixer el molí de la Mola, representat per l’emblemàtica silueta de la Mola de Colldejou.

El director gerent del Celler de Capçanes, Joan M. Sabaté, destaca que el premi «és un reconeixement a la bona feina dels treballadors i treballadores de la cooperativa i, en especial, de la pagesia d’aquest territori».

Al capdavant del celler. Joan M. Sabaté, director gerent del Celler de Capçanes

La feina no s’atura. Un dels professionals del celler capçanenc, on treballen una vintena de persones

De fet, en aquest històric celler cooperatiu -va ser fundat el 1933- ja estan acostumats a rebre distincions: els seus vins i el seu vermut n’acumulen nombroses, tant nacionals com estatals i internacionals. D’altra banda, aquesta cooperativa és reconeguda arreu per una particularitat que els fa únics a Catalunya i a bona part de l’Estat: l’elaboració de vi ‘kosher’ -o caixer- per a la comunitat jueva.

El vi jueu. Capses de ‘kosher’ preparades per a l’exportació
La producció i el tractament del vi caixer els han de fer exclusivament persones jueves. El vi, i tots els productes que continguin vi o suc de raïm, han de quedar a les seves mans durant tot el procés de manufacturat i embotellat. I només una persona jueva pot obrir l’ampolla. El protocol exhaustiu de producció, que té la base en la llei mosaica, exigeix el compliment d’estrictes requisits, que a Capçanes es compleixen al peu de la lletra. Actualment, un 7% del vi que s’elabora al Celler de Capçanes és caixer, i arriba arreu del món, com la resta de vins d’aquesta cooperativa.

Segons ens explica el director gerent, un 60% de tota la producció de la cooperativa s’exporta, a països com els Estats Units, Rússia, el Japó, la Xina, Israel, Alemanya... La llista és llarguíssima.

El Celler de Capçanes, Agrícola i Secció de Crèdit de la Bisbal de Falset, Comercial Az-Azeytun XCIII SL i el conjunt de les empreses que anualment distingim en la gala dels CDO són una mostra de la professionalitat i l’excel·lència en l’àmbit agroalimentari. Per sort, al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre en trobem molts altres exemples, tan d’oli com d’altres sectors.

Des de la Diputació treballem a fons per donar a conèixer i fer créixer aquests i altres àmbits productius que creen riquesa al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Bona feina, i bon profit!