Avui ens acostem a Figuerola del Camp, a l'Alt Camp. Hi arribem a través d'una carretera entre vinyes, amb la serra de Miramar de fons.

Hi anem per conèixer una iniciativa cultural i turística municipal que ha comptat amb la nostra col·laboració: l'itinerari autoguiat 'Postals poètiques' per indrets destacats del nucli urbà i de la rodalia. Per gaudir-ne, només ens caldrà un mòbil per escanejar codis QR i molta curiositat.

La ruta ens duu a 21 indrets del municipi: 16 del nucli urbà i 5 de la rodalia, entre els quals hi ha l'església, el carrer Major, la font de la Vila, el pont del Diable o la torre de la Mixarda. Pots veure'ls tots aquí, al web de Figuerola Turisme.

L’església de Sant Jaume. El temple, de façana neoclàssica, va ser bastit el segle XVIII

A cadascun d'aquests espais, el passejant hi troba una placa metàl·lica amb una explicació del lloc i un codi QR que el redirigeix a una pàgina on pot ampliar informació sobre l'espai, veure fotografies antigues i actuals i escoltar poemes de l’escriptor Josep Colet i Giralt. La informació es pot llegir en català, castellà o anglès.

Una de les primeres visitants del l'itinerari s'atura a la casa de Poblet, un edifici del segle XV que va pertànyer al Monestir de Poblet fins l'any 1835. A la façana principal destaca el portal d’arc de mig punt adovellat i les lletres 'PO' gravades a la clau de pedra.

Com a la resta d'espais de la ruta, la poesia que es pot sentir davant la casa de Poblet fa referència als orígens i funcions de l'immoble. Aquí en pots llegir la primera estrofa:

 

Sota cal pastisser, que no pastissa,

si més no, no pastissa com abans,

hi ha un soterrani fosc, on no es diu missa,

malgrat que era d’uns monjos-capellans.

 

Si, a més, la vols sentir, pots entrar al web de Figuerola Turisme o –millor encara– descarregar-te-la des de davant mateix d'aquesta històrica casa. L'excel·lent locució, a càrrec del grup de teatre local 'Quin Batre', realça encara més els poemes de Josep Colet, barceloní nascut el 1935 i estretament vinculat a Figuerola des de fa molts anys.

"Quan vam venir per primer cop ens vam enamorar del poble", assenyala l'escriptor, qui hi passa les vacances cada any des de la dècada dels seixanta. "D'aleshores ençà ha canviat molt; abans hi mancaven la majoria de serveis, i ara és un poble magnífic". L’autor es lamenta de no haver pogut assistir a l'estrena de la ruta, a causa del seu problema de mobilitat a les cames, però igualment hi va ser present a través dels seus evocadors poemes.

Escriptor prolífic. Josep Colet, treballant al seu domicili barceloní, en una imatge captada per Maica Duaigües, fundadora de Poemes al Nas de la Lluna-Grup de Poesia de Calafell
Colet ha publicat 26 llibres, entre reculls de poemes, novel·les i assajos filosòfics. Un dels poemaris està dedicat al municipi: ‘Postals poètiques de Figuerola del Camp’, títol del qual sorgeix el nom de la ruta literària recentment estrenada. Aquest llibre va ser editat per l'Ajuntament en època de l'anterior alcalde, Marcel Segarra. Josep Colet continua escrivint des del seu domicili de Barcelona: “al setembre sortirà un nou llibre meu, i cap al febrer en publicaré un altre”. És un no parar.

“L’itinerari és un producte cultural de primer nivell que ens identifica i ens fa singulars”, asseguren a Figuerola

"L'itinerari literari és un producte cultural de primer nivell, que posa en valor allò que ens identifica i ens fa singulars", afirma alcalde del municipi, Josep Sans. Al seu costat, la regidora de Cultura, Elisabeth Baldor, afegeix que es tracta de "poesia 2.0 i de Km 0, perquè està feta des de casa".

Tecnologia al servei de la cultura.  La regidora municipal de Cultura de Figuerola, obtenint informació al cartell situat a la façana de l’Ajuntament

Una altra característica de 'Postals poètiques' és el seu caire familiar: la ruta inclou un joc de pistes adreçat als nens i nenes, que han de trobar una sèrie d'elements emblemàtics al llarg del recorregut. A més, la recerca dona opció a un premi.

Són diverses les entitats, persones i empreses del poble i rodalia que han participat en el projecte per crear aquest recorregut: des del grup de teatre fins a una empresa de disseny, el Consell Comarcal de l'Alt Camp o Ràdio Valls (que va cedir els estudis de gravació). D'altra banda, i a més de la Diputació de Tarragona, hi ha col·laborat la Generalitat. La presentació pública de 'Postals poètiques' va omplir la sala Jordà de l'Ajuntament figuerolenc.

Tret de sortida de l’itinerari. L’alcalde, Josep Sans, i el president de la Diputacio, Josep Poblet, durant la presentació de la ruta

Amb aquesta iniciativa, Figuerola i el conjunt del Camp de Tarragona ha donat un nou pas en la valorització i difusió del patrimoni local a través de les tecnologies més actuals. Eines del segle XXI al servei de la cultura i de la dinamització dels nostres municipis.