En aquesta ocasió, el nostre recorregut per les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre a la recerca de noves 'Històries d'Aquí' ens porta fins a Prades, situat a 950 metres d'alçada dins la comarca del Baix Camp.

Els caps de setmana i altres dates festives, la coneguda com a 'vila vermella' es converteix en un dinàmic centre de lleure i descans per a moltes famílies de Reus, de Tarragona i d'altres indrets de la costa i de més enllà. És habitual veure-hi gent passejant, prenent el sol en una terrassa de la plaça Major -si no hi fa molt fred- o recorrent-ne els carrers i la rodalia en bicicleta.

Però avui no hem anat a Prades per fer-hi res de tot això, ni tampoc per anar al bosc a buscar un tió de Nadal -el nostre ja ens ha arribat tot sol-, sinó per conèixer la recent reforma que s'ha dut a terme a la plaça dels Arbres -per cert, tampoc no són de Nadal- i aturar-nos uns instants sota els dos monumentals plataners que donen nom a aquest espai des de temps immemorials.

Arbres centenaris, plaça nova. El nou espai té més de 500 m2 i està situat davant del Centre Cívic

Situada davant mateix del Centre Cívic de la localitat, la plaça dels Arbres és un exemple més del suport que a la Diputació de Tarragona prestem als municipis en matèria d'infraestructures. En la millora d'aquest espai ciutadà hem invertit 50.000 €, gairebé el 77% del cost total de l'obra. Ho hem fet a través del Pla d'Acció Municipal (PAM) que anualment destinem als municipis. Concretament, s'ha enllosat el terra i s'hi ha instal·lat enllumenat, una barana, bancs i papereres, i actualment s'està pendent de fer-hi un tancament i algun darrer retoc. Tot plegat manté els tons vermellosos característics del poble.

El paviment, l’enllumenat, baranes, bancs i papereres… La remodelació ha estat completa

La nova plaça ja ha acollit alguna activitat d'ençà de la seva remodelació, com algunes de Prades Bosc, i es previst que al llarg de l'any continuï sent l'escenari d'altres capítols de la vida festiva o quotidiana de Prades. En aquest sentit, les seves dimensions (gairebé 500 m2) la fan ideal per a activitats de mitjà o petit format. Al mateix temps, esdevé un racó assolellat a l'hivern i ple d'ombra als estius, perfecte per passar-hi una estona de conversa o de jocs.

L’estrena. La festa Prades Bosc va  celebrar un acte gastronòmic a la nova plaça pradenca

"A la plaça dels Arbres ja s'hi anaven realitzant activitats, però ara es poden fer en millors condicions; hem guanyat un espai que complementa els equipaments que ofereix el Centre Cívic", assegura l'alcaldessa, Lídia Bargas. De la seva part, el regidor d'Urbanisme, Joan Llurba, destaca la polivalència d'aquest indret i la seva situació cèntrica.

“Ara podem fer-hi activitats en millors condicions. Hem guanyat un espai ciutadà”, assegura l’alcaldessa

La plaça dels Arbres no és porxada, com la plaça Major, però igualment té molt d'encant. I encara que no sempre estigui tan transitada, els dos grans amfitrions d'aquest espai es cuiden que el visitant mai no estigui sol. Potser és per això que la plaça conserva encara el seu nom popular, tot i la important reforma a què ha estat sotmesa. La plaça dels Arbres és la nova plaça de la muntanya.