Aquesta nova ‘Història d’Aquí’ ens porta fins a un poble de 600 habitants situat al peu de la serra de la Mussara, al nord del Baix Camp. A mesura que ens hi acostem, la temperatura es cada cop més fresca: «Tenim quatre graus menys de mitjana que a Reus», ens precisarà més tard una veïna del municipi. El sol –això sí– brilla amb la mateixa intensitat que a la capital de la comarca. Ja hem passat Maspujols i gairebé som a l’Aleixar. Cinc minuts més per la T-704 i arribarem a la nostra destinació: Vilaplana.

El campanar de l’església de la Nativitat ens dona la benvinguda. El 2010, des de la Diputació vam col·laborar econòmicament en la restauració de la façana barroca d’aquest temple, i el mateix any també vam ajudar a la consolidació estructural de l’església abandonada de la Mussara, nucli situat a mil metres d’alçada dins del mateix municipi de Vilaplana.

Al peu de la serra de la Mussara. La localitat de Vilaplana compta amb 600 habitants, amb un lleuger increment de la població en els darrers anys

Avui, però, la nostra destinació és d’allò més terrenal: el consultori mèdic de la vila. L’Ajuntament de Vilaplana el va acabar de remodelar en la seva totalitat l’any 2015, gràcies a una inversió de 156.475 € aportats per la nostra institució a través del Pla d’Acció Municipal, el PAM.

Cèntric i nou. El consultori pertany a l’Àrea Bàsica Sanitària de les Borges del Camp

El veïnat ja s’ha acostumat a la comoditat del nou edifici. «L’anterior no reunia les condicions, gairebé es podien sentir les converses a través de les parets», explica Josefina Magrané. Un altre usuari, Genís Torres, subratlla aquesta antiga incomoditat i els avantatges del nou consultori, mentre es prepara per entrar al despatx del metge del poble, el doctor Josep Sabaté.

Esperant torn. La Josefina i el Genís, a la sala d’espera del consultori vilaplanenc

L’actual consultori de Vilaplana, pertanyent a l’Àrea Bàsica Sanitària de les Borges del Camp (l'Aleixar, Alforja, Arbolí, les Borges del Camp, Maspujols, Riudecols i Vilaplana), està situat al mateix lloc de l’anterior, però ampliat amb l’espai de l’antic garatge de la ‘casa del metge’, l’edifici annex on durant anys van residir el facultatiu del poble i la seva família.

“A l’anterior consultori gairebé es podien sentir les converses a través de les parets”, comenta una veïna

L’actual disposa d’una planta de 129 metres quadrats, amb dos despatxos, sala d’espera, serveis i una sala auxiliar. Res a veure amb l’anterior, construït feia gairebé cinquanta anys i de dimensions molt més reduïdes. Això impedia, per exemple, acollir les extraccions itinerants del Banc de Sang, raó per la qual s’havien de realitzar en una sala parroquial. «Ara disposem d’un servei de qualitat, adequat a les necessitats presents i futures de la ciutadania», assenyala l’alcalde, Tomàs Bigorra.

El metge proper. El doctor Josep Sabaté atén la Isabel. El facultatiu exerceix a Vilaplana des de fa 26 anys

Les millores en aquest consultori no es van acabar amb la construcció del nou edifici, sinó que any rere any s’hi incorpora nou material clínic. Tots els ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre de fins a 10.000 habitants poden acollir-se anualment els ajuts que convoquem a l’àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria municipal i Territori de la nostra institució per a l’adquisició d’aparells –espiròmetres, electrocardiògrafs, desfibril·ladors...– o bé per a obres menors, mobiliari o equipament electrònic en consultoris de titularitat municipal.

Municipi cardioprotegit. El porxo de l’Ajuntament acull un dels desfibril·ladors de la vila. L’altre és al Centre Cívic
L’any passat vam destinar 300.000 euros entre 124 ajuntaments per aquest concepte, i enguany la xifra serà la mateixa. El regidor de Salut de Vilaplana, Marc Mestre, destaca que la compra periòdica de material sanitari més nou i modern permet que els pacients puguin fer-se proves bàsiques al mateix poble sense haver de desplaçar-se a fora, i així s’evita un inconvenient, sobretot per a la gent més gran.

El doctor Sabaté ja ha acabat la consulta per avui. Hi atén de dimarts a divendres, de 9 a 11 del matí. Prioratí d’origen, ja fa 26 anys que és el metge de Vilaplana. Durant una època va residir a la ‘casa del metge’, encara existent.

L’Ajuntament, propietari de l’immoble, preveu fer-hi reformes per habilitar-hi dos pisos de lloguer i així donar-li un ús. Això també contribuirà a augmentar el parc d’habitatges en un municipi cada cop millor connectat per carretera, d’ençà de la finalització de les obres de remodelació del tram sud de la T-704, el que connecta amb la T-11 i la N-420. Aquesta obra també l’hem dut a terme la Diputació, ja que som titulars de la carretera.

Nova carretera. La T-704, de la xarxa viària de la Diputació, s’ha arranjat recentment al tram proper a Maspujols
 
Carreteres, infraestructures, material, suport als municipis, difusió de la cultura... la tasca de la Diputació no s’atura. Pots comprovar-ho a través de les històries de proximitat que setmanalment incorporem en aquest blog. Ens trobaràs Aquí!