El Toni Marín va descobrir que li agradava treballar en el món de la restauració mentre cursava el programa d’Auxiliar en Establiments Hotelers i Restauració al Col·legi Públic d'Educació Especial Sant Rafael de la Diputació a Tarragona. Als seus 24 anys, i un cop ja en fa sis que va acabar la seva formació al centre, aquest jove tarragoní afirma sentir-se molt a gust amb el treball que desenvolupa al restaurant de menjar ràpid Viena del Parc Central de Tarragona: "Tinc bons companys i he fet grans progressos en el terreny professional", assegura.

Com ell, altres exalumnes s’han inserit al mercat laboral gràcies als coneixements i la confiança que van adquirir al Sant Rafael, o bé als altres dos centres d’educació especial de la nostra titularitat: l’Alba, a Reus, i el Sant Jordi, a Jesús (Tortosa).

"A la feina tinc bons companys, i he fet grans progressos en el terreny professional", assegura el Toni

Avui visitem el Toni al seu espai de treball. Són quarts de 10 del matí, i els esmorzars ja fa estona que han començat a omplir les safates, que s’arrengleren al taulell: entrepans, frankfurts, croissants, cafès amb llet... És un no parar.

Les comandes, la màquina del cafè o la caixa no tenen cap secret per a aquest jove: “M’agrada estar de cara al públic”, assenyala. La gerent de l’establiment, Natàlia Araque, hi afegeix que el Toni “és molt responsable, n’estem molt contents”.

De fet, ell és un dels veterans de la plantilla d’aquest establiment, on va començar a treballar fa sis anys. El seu sou li permet aportar diners a l’economia familiar –viu amb els pares– i també costejar les seves despeses particulars. Ara, per exemple, està pensant a treure’s el carnet de conduir. El Toni es troba en un moment dolç de la vida.

Res de tot el que fa en aquest restaurant del Parc Central li ve de nou. I és que quan estudiava al centre, el Toni feia pràctiques al perfil de Llar-Hoteleria del col·legi Sant Rafael, dintre del projecte d’emprenedoria Cafeteria Ca la Cati. En marxa des del curs 2011-2012, i actualment encara en funcionament, Ca la Cati els facilita la utilització d’eines i estratègies empresarials, com són la compra de material, el control econòmic de la despesa i dels guanys, o l’ús d’habilitats personals i de comunicació.

Ca la Cati, un projecte d’emprenedoria pioner. L’alumnat del Sant Rafael gestiona aquest projecte, que duu el nom de la mestra d’aquest taller Catalina Cerdan.

“Busquem treballar les eines i l’actitud que els permetin desenvolupar una feina en una empresa ordinària quan surtin d’aquí”, destaca el cap d’estudis i tutor del perfil d'Establiments Hotelers del Sant Rafael, Albert Guinart. Afavorir la plena inserció d’aquests joves a la societat és, de fet, l’objectiu general que persegueixen els nostres col·legis d’educació especial, que en conjunt imparteixen formació especialitzada a més de 250 alumnes amb necessitats educatives especials, amb edats compreses entre els 3 i els 21 anys.

Tots tres col·legis s’han convertit en referents en aquest àmbit a les nostres comarques. A les fotografies, i de dalt a baix, el Sant Rafael, a Tarragona; l’Alba, a Reus, i el Sant Jordi, a Jesús. Són imatges procedents de l’Arxiu General de la Diputació, captades per Ramon Cornadó.
 


L’Albert també ens explica que la mateixa escola s’encarrega de buscar empreses en diferents sectors –comerç, restauració, automoció, serveis sanitaris...– que vulguin tenir alumnes en pràctiques, o bé incorporar a la seva plantilla a alguns dels que finalitzen definitivament la seva estada al centre. Segons afegeix, sempre hi ha trobat molt bona predisposició, com és el cas del Viena.

El Sant Rafael ofereix a alumnes a partir dels 16 anys altres programes de formació i inserció a banda del d’Auxiliar d’Establiments Hotelers i Restauració. Són els de Fusteria i instal·lació de mobles, Vivers i jardins, Instal·lacions elèctriques i d’aigua i gas, Paleta i construcció, i Arts gràfiques i serigrafia.

Tornant al projecte de Ca la Cati, la dedicació que alumnat, professorat, direcció i el conjunt de treballadors de l’escola hi han esmerçat des dels seus inicis no ha passat desapercebuda. Tant és així, que aquesta iniciativa va ser present a la cimera ‘Child and Youth Finance International’ del 2013. Un any abans, va obtenir el reconeixement del programa Valors de futur del BBVA, que va classificar el centre en el segon lloc a Catalunya. D’altra banda, i en el marc del projecte de Ca la Cati, el centre es va adherir al Projecte Comenius Regió ‘European Key Competences and Future Jobs’, l’any 2014. L’esperit de Ca la Cati ha quedat reflectit en un llibre, aquest:


La publicació es va presentar l’any 2016, durant la cloenda dels 50è aniversari del Sant Rafael. A l’acte, el Toni i dos exalumnes més –la Hasnae i el David– van explicar al públic com Ca la Cati, en particular, i el seu pas pel col·legi, en general, han estat decisius per arribar professionalment i socialment on són ara.

La veu de l’experiència. Els exalumnes Toni, Hasnae i David expliquen la seva experiència a l’escola i a la seva feina actual, durant la cloenda dels 50 anys del Sant Rafael. Amb ells, directora del centre, Mar Sendra; la diputada Montserrat Carreras i el tutor del taller d'Establiments Hotelers, Albert Guinart
Tots els reconeixements assolits per Ca la Cati representen un èxit per aquest programa pioner del nostre centre. Igualment reeixits són la resta de programes de formació i inserció que s’hi imparteixen. Però l’èxit continua, sobretot, fora de l’escola. El Toni n’és una prova evident.

El deixem atenent els clients, que encara hi ha molta feina per fer. Gràcies, Toni!