Utilitzar bombetes de baix consum, comprar electrodomèstics de les categories A, omplir al màxim les rentadores, situar la nevera lluny de fonts de calor, desconnectar els aparells que consumeixen en mode d'espera... Són consells bàsics que poden disminuir el consum energètic a les llars, en ocasions fins a un 15% o un 20%, i estalviar així en el rebut de la llum.

Aquestes i altres recomanacions s'ofereixen als tallers gratuïts 'La factura de la llum, com podem reduir-la?', que des de la Diputació de Tarragona impartim en diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que ens ho demanen. Ho fem a través de la nostra unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori. Una de les darreres sessions l'hem dut a terme a Constantí, al Tarragonès.

Il·luminant els assistents. La Mercè Jané dona consells a la trentena de persones que s’han apuntat al taller, a la Biblioteca Municipal de Constantí

A la biblioteca municipal, una trentena de veïns i veïnes escolta atentament les explicacions de la consultora ambiental Mercè Jané, l'encarregada de dur a terme el taller. La majoria dels assistents du a la mà un rebut de la llum, tal com es demanava a la convocatòria. D'aquesta manera, els és més fàcil seguir les explicacions de la ponent.

Durant la sessió, també haurà de respondre els diversos dubtes que li plantegen els assistents: "Com sé quina potència energètica necessito a casa meva?", "és recomanable tancar els radiadors de les habitacions que no es fan servir?", "la calefacció a gas és millor que l'elèctrica?"...

Mercè, consultora ambiental, explica a la trentena d’assistents diversos consells per reduir la despesa fins a un 20%

Al final del taller, també donarà resposta a preguntes de caire social, sobre ajuts o pobresa energètica, i atendrà de manera personalitzada les qüestions concretes sobre la factura de la llum que li fan arribar diversos participants a la xerrada, com l’Antonia Gómez, a qui pots veure a la foto gran que encapçala aquest post.

Al final, tothom s’ha endut a casa un kit d'estalvi energètic, que inclou bombetes LED, un temporitzador, cinta adhesiva per segellar finestres, o un aparell reductor del cabal de l'aixeta. Aquesta sessió celebrada a Constantí ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Tarragonès i d'uns grans magatzems de bricolatge i material per a la llar.

“Són sessions molt útils, per a les llars i també per al medi ambient”, assenyala la regidora municipal Dolors Fortuny

Al llarg de la xerrada es posa de manifest que els petits gestos quotidians poden suposar un estalvi important al cap de l'any, i els assistents surten amb nous coneixements per posar en pràctica a les seves llars. "Aquestes sessions són molt útils per fomentar l'estalvi econòmic domèstic, i al mateix temps contribueixen a la millora mediambiental", conclou Dolors Fortuny, primera tinenta d'alcalde de Constantí.

Èxit de convocatòria. La ponent conversa amb la regidora Dolors Fortuny un cop acabada la sessió, d’una durada aproximada d’una hora

Desenes de municipis del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre participen enguany en aquests tallers, que vam iniciar al juny en el marc de la Setmana de l'Energia, coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible. Aquesta estava organitzada per l’Institut Català d’Energia de la Generalitat, juntament amb diferents entitats i institucions, entre les quals la Diputació de Tarragona. Cambrils, l'Aleixar, Ulldemolins, Amposta, l'Albiol o Mont-roig del Camp són algunes de les localitats on pròximament s'impartiran aquests tallers.

Tallers arreu dels municipis. Imatge del que es va celebrar a Santa Bàrbara, al Montsià

Sessió a sessió, casa a casa, poble a poble, l'estalvi energètic va sumant adeptes. T’hi apuntes?