Al capítol d’avui de les ‘Històries d’Aquí’ ens endinsem en un indret farcit d’històries: l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona, creat al darrer terç del segle XIX i ubicat des de 2013 en unes modernes instal·lacions als afores de la Canonja. Conté dades generades per la nostra institució des de 1822 fins a l’actualitat, sobre obres públiques, carreteres, cultura, ensenyament, sanitat, cadastre, serveis socials, reclutament i beneficència.

Entre Tarragona i Reus. El servei està situat al carrer de Vila-seca, 28, de la Canonja, al Tarragonès

A la sala de consulta hi trobem l’Agustí Agramunt, investigador postdoctoral al Departament d'Història i Història de l'Art de la URV. Aquest jove historiador treballa actualment en un estudi sobre les carreteres del Camp de Tarragona des de l’últim terç del segle XVIII fins a finals del XIX. La informació que conté l’Arxiu conforma la base del seu treball: “Aquí hi trobo dades imprescindibles”, assegura. De fet, la secció d'Obres Públiques és la més voluminosa, amb gairebé el 20% del total de la documentació.

Matí de consulta. L’Agustí Agramunt repassa volums del segle XIX per al seu estudi sobre les carreteres

L’espai custodia dades de1822 a l’actualitat, sobre obra pública, cultura, ensenyament, cadastre...“Aquí hi trobo dades imprescindibles”, assegura l’Agustí

Les darreres tecnologies. Les sales de l'Arxiu es mantenen a una temperatura estable per garantir l’òptima conservació dels documents

L’Arxiu General de la Diputació també li ha estat molt útil per elaborar un llibre que parla del seu poble, la ‘Guia de Jesús’, de la qual és coordinador i autor juntament amb Laia González, Aitor Pérez i Jaume Borja. Aquesta és la darrera obra que hem editat a la Diputació dins la col·lecció dels Llibres de la Medusa. Recentment, l’hem presentat als veïns i veïnes d’aquesta població del Baix Ebre.

Jesús ja té guia. La nova publicació coordinada pel jove historiador es va presentar a la ciutadania d’aquest municipi del Baix Ebre el passat 7 d’octubre
Tornant al treball que ara l’ocupa, l’Agustí ens fa cinc cèntims d’algunes informacions que hi inclourà. Parlarà, per exemple, de la ‘carretera d’Alcolea’, una denominació popular que encara s’utilitza per referir-se al tram reusenc de la N-420 en direcció a Falset, una via que curiosament no deu el seu nom a cap nucli proper sinó a una petita població de la província de Guadalajara, Alcolea del Pinar, amb la que s’acaba unint 365 km més enllà. També farà referència a la carretera de Reus a Salou, la primera del Camp de Tarragona concebuda des d’un punt de vista modern. Aquesta s’havia de complementar amb el fallit projecte del canal, unint així la ciutat amb el port salouenc per tenir sortida directa de mercaderies al mar. Una font monumental a l’inici de la carretera que duu a Salou commemora aquell històric projecte.

Font per al record. El que havia de ser el km 0 del canal Reus-Salou l’ocupa avui la font monumental de la plaça del Canal, que podem veure en aquesta imatge facilitada per l’Ajuntament de Reus

Curiositats a banda, l’estudi de l’Agustí se centra en el creixement i modernització de les vies de comunicació del Camp de Tarragona i en l’impacte social i econòmic que aquestes han anat generant al llarg del temps: “Veiem com alguns camins ramaders van passar a ser veïnals, després es van convertir en carreteres locals, posteriorment en estatals... Va anar en funció dels llocs que travessaven i, sobretot, de l’ús que se’n feia”, comenta l’investigador. Així doncs, a través de les carreteres dels nostres besavis, i gràcies al viatge de l'Agustí per l'Arxiu, coneixerem com les infraestructures públiques han anat configurant la nostra quotidianitat i, en definitiva, la nostra història.

Aquest historiador no és, ni de bon tros, l’únic usuari de l’Arxiu General de la Diputació. L’any passat hi van fer consultes un total de 70 investigadors, i en el que portem d’any ja n’han passat una seixantena. Uns i altres han revisat 1.463 documents l’any 2016 i 1.117 aquest any 2017. A tot això cal afegir-hi les consultes internes que hi fa la mateixa Diputació: 994 l’any passat i 1.678 l’actual.

L’Arxiu organitza periòdicament visites guiades per a associacions ciutadanes i centres d’ensenyament

D’altra banda, cal destacar les visites organitzades de membres d’associacions i altres entitats, d’alumnat de centres d’ensenyament o de ciutadania en general que ha participat en jornades de portes obertes. «L’arxiu és obert a la ciutadania; aquí dins hi pot trobar la seva història», assenyala el director d’aquest servei, l’historiador i onomasiòleg Eugeni Perea.

Portes obertes. El director de l’Arxiu explica el funcionament d’aquest servei en una visita de ciutadania amb motiu del Dia Mundial dels Arxius, el passat 9 de juny
Enguany, aquestes visites ja han aplegat a una setantena de ciutadans i ciutadanes, que han pogut conèixer de prop el que s’amaga darrera les portes de l’Arxiu, una mena de búnquer on es preserva zelosament tota la memòria de la Diputació des dels seus inicis, incloses milers de fotografies sobre actes públics diversos (inauguracions, homenatges, certàmens...) que tenen a veure amb la Corporació. Així mateix, s'hi conserva el fons de partitures del compositor musical i capellà Salvador Ritort i Faus (Castellciutat, 1888-Tarragona, 1955) i altres fons destacats, com el de Quintes (1840-1924), el de Regiones devastadas (1939-1945), el de la Plaça de Toros de Tarragona (1886-1992) o el de l'Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV (1952-2001).

Les sales de l'Arxiu es mantenen a una temperatura estable per garantir l’òptima conservació dels documents, classificats i gestionats pel personal de la instal·lació en base als mètodes arxivístics més actuals i eficients.

La tasca dels professionals d’aquest espai també inclou l’atenció i assessorament als investigadors. «Coneixen bé els fons i t’orienten segons el teu àmbit d’estudi perquè no et quedi cap document important per consultar», explica l’Agustí Agramunt, qui també destaca el tracte «proper» dels treballadors i de les treballadores.

Els ‘guardians’ de l’Arxiu. La tasca del personal de la instal·lació també inclou l’assessorament als investigadors

L’Arxiu General de la Diputació de Tarragona, depenent de l’àrea de Secretaria de la Diputació, obre al públic de les 9.00 h a les 14.00 h, de dilluns a divendres. La informació és consultable per tothom excepte la referida a beneficència, només accessible als propis afectats per tal de preservar la seva intimitat.

Bona part de les dades de l’Arxiu General de la Diputació es podran consultar en línia a partir de l’any 2018

Actualment, treballem en un sistema que permetrà que gran part de les dades es puguin consultar també en línia a partir de 2018, fet que acostarà encara més el contingut del nostre Arxiu a tota la ciutadania del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i també de més enllà.