Castell d'Escornalbou i els seus boscos

El castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou és propietat de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, que treballen conjuntament per mantenir el seu recinte, l'entorn del castell i els boscos que l'envolten.

Castell monestir d'Escornalbou
Castell monestir d'Escornalbou

 

El bosc d’Escornalbou, d'unes 90 hectàrees d'extensió, així com el Castell-monestir d’Escornalbou, són propietat indivisa entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona. Des de la Diputació de Tarragona es realitzen anualment actuacions de gestió i millora forestal per tal de mantenir la riquesa ecològica dels boscos, prevenir els incendis forestals, i valoritzar el ric patrimoni natural, cultural, històric i arquitectònic del castell i del seu entorn.

  • El Castell d'Escornalbou

Inicialment monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, fundat l’any 1153, era la baronia que reunia els municipis de Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, l'Argentera, Colldejou, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella.

L’any 1911, el reusenc Eduard Toda, que havia fet fortuna arreu d’Europa, va comprar les runes del vell monestir i el va restaurar convertint-lo en castell i va establir-hi la seva residència. En la reforma, Toda va mantenir l’església i el claustre de l’antic monestir, pero va rehabilitar-lo amb total llibertat per convertir-lo en el castell que avui coneixem, com una estança catalana de principis del s.XX. En el castell hi podem trobar mostres de les col·leccions que Toda havia reunit en els seus viatges. Cònsol a Egipte i vicecònsol a Macau, Hong Kong i Shangai, va aprofitar aquesta experiència per portar a casa nostra art i patrimoni de diferents cultures.

L'edifici està considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de monument històric, d'acord amb el que disposa la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. I declarat monument històric artístic, pel Decret del 22 d’abril de 1949, BOE de 5 de maig de 1949.

Pel que fa a l'entorn, està recollit en el Catàleg de Paisatge del Camp de Tarragona com a Unitat de Paisatge, anomenada “Escornalbou-Puigcerver”. El catàleg destaca la qualitat i singularitat del paisatge d’Escornalbou, i en recomana la seva valorització amb una sèrie d’actuacions i de proteccions en els 7 pobles de la Baronia i el seu entorn.

  • Any TODA

Durant el 2016 se celebra l'Any Toda amb un seguit d'activitats per recordar, conèixer i difondre la figura d'aquest il·lustre reusenc. El Castell d'Escornalbou és un dels escenaris escollits per a les diferents activitats que s'han organitzat al voltant de la seva figura. Podeu saber més sobre aquest esdeveniment a: #AnyToda

  • Projecte d'abastament d'aigua al castell

El ple de juny de 2016 de la Diputació va aprovar inicialment el projecte que ha de permetre que el Castell d'Escornalbou disposi d'aigua corrent potable, a més de facilitar un nou punt d'aigua per lluitar contra els incendis forestals. Un projecte que ha de comptar amb l'ajut europeu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el suport dels municipis de l'Argentera, Riudecanyes, Colldejou, la Torre de Fontaubella, Duesaigües, Pradell de la Teixeta i Vilanova d'Escornalbou.

Aquest projecte vol donar solució al dèficit d'abastament d'aigua al castell, que fins a l'actualitat s'està fent amb dipòsits o cubes d'aigua que s'hi fan arribar, amb les limitacions i mancances que això comporta. Però també permetrà realitzar tasques de millora de senders, que ja es van inciar, o la consolidació d'activitats de turisme que s'hi poden dur a terme, com ara:

  • La cronoescalada ciclista.
  • La cursa de muntanya “Els Cims del Baró”.
  • Curses de bicicleta tot terreny.
  • Les mitges maratons que tenen lloc a la zona.
  • Les activitats de geocaching o geocerca.

Es realitzaran tasques de restauració puntual d’elements del seu patrimoni arquitectònic i la dotació de serveis de suport per a l’activitat turística; la interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnogràfics o l'organització de trobades per a escolars de sensibilitació ambiental.

De manera que aquest projecte permetrà realitzar actuacions en l'espai per revaloritzar-lo i dotar els municipis de la baronia de més recursos per potenciar els valors turístics i culturals.

fons europeus

 

Galeria d'imatges