Casa Martí

La Casa Martí és l'actual seu del Museu d'Art Modern de Tarragona, creat al 1976 per la Diputació a fi de conservar i mostrar el seu patrimoni artístic.

Façana de la Casa Martí
Façana de la Casa Martí

La Casa Martí, en el seu estat actual, és fruit de la unió de tres antigues cases de la part alta de la ciutat.

La primera havia estat propietat del Col·legi Jesuític dels Sants Reis, de Tarragona. Decomissada per la Corona a la Companyia després de l'expulsió dels jesuïtes l'any 1767, fou comprada per Antoni Martí i Gatell, el 1772, a la Junta municipal encarregada de vendre els béns dels esmentats religiosos a Tarragona.

El nou propietari, després d'haver-la millorada, hi establí la seva residència l'any 1781. També habità aquesta casa l'il·lustre científic altafullenc Antoni Martí i Franquès, fill de Martí i Gatell, que visqué a Tarragona des de l'any 1798 fins a la seva mort, esdevinguda el 1832.

El nét de Martí i Gatell, Gaietà Martí i Veciana, comprà dues cases veïnes, als anys 1838 i 1857, i procedí tot seguit a l'ampliació i restauració del primitiu casal. Les obres foren enllestides al començament dels anys seixanta del segle XX.

A partir de l'any 1976, i aprofitant l'espai utilitzable que oferia la casa, s'iniciaren les primeres activitats amb vista a la creació d'un nou Museu per a la ciutat. En primer lloc, calia fer l'inventari de tot el que es disposava, seleccionar les peces més interessants i exposar-les.

Per manca d'espai, la zona dedicada a l'exposició permanent resultava petita; tanmateix, s'hi celebraren tota una sèrie d'exposicions temporals, la qual cosa ajudava, a més a més, a apropar la gent al Museu.

L'any 1983, la Diputació adquirí l'immoble del carrer de Santa Anna i, dos anys després, s'encarregà a l'arquitecte Jaume Mutlló i Pàmies el projecte d'adequació de l'edifici.  

Casa Martí
C. Santa Anna, 8
43003 Tarragona

Tel. 977 235 032 | 977 235 073
Fax. 977 235 137

Galeria d'imatges
  • Casa Martí: Façana
  • Casa Martí: Detall escultura
  • Casa Martí: Sala
  • Casa Martí: Claraboia
  • Casa Martí: Biblioteca
  • Casa Martí: Sala
  • Casa Martí: Sala exposicions