Palau Climent

Edifici de clara inspiració modernista, projecte del mestre d'obres Josep Maria Vaquer i Urquizu que va ser realitzat l'any 1910.

Sala del Palau Climent, Tortosa
Sala del Palau Climent, Tortosa

L'edifici va ser imaginat per Ricardo Climent Ferrer com habitatge i seu del laboratori farmacèutic "Hipofosfitos Salud".

Obra d'inspiració modernista, la composició de la façana es caracteritza pel seu ritme i moviment i la pèrdua de rigidesa a l'abandonar el sentit academicista en la seva distribució.

És un edifici cantoner de planta baixa i tres pisos, ubicat amb la façana al carrer Montcada i mur lateral obert al carrer de la Puríssima.

Actualment forma part del conjunt històric i artístic de la ciutat. La planta és de carreus de pedra grans i amb un portal de mig punt i un arc escarser. Els pisos s'obren mitjançant balcons amb volada de pedra sobre relleus ornamentals de tipus vegetal, que es continuen amb els emmarcaments de les finestres. La superfície de la façana lliure en els nivells superiors està tota treballada amb esgrafiats força detallistes, amb motius vegetals i florals molt estilitzats i d'ordenació geomètrica, que contrasten amb les formes més naturalistes dels relleus d'estuc.

La importància de les pintures de l'interior de l'edifici és rellevant, tractant-se d'un conjunt inèdit d'obra pictòrica mural decorativa d'estil modernista. Aquestes pintures estan realitzades sobre mur amb diferents procediments al sec: tremp de cola i pintura a l'oli. El pis de la primera planta és el més ric en decoració de tot l'edifici. L'ornamentació està formada per una combinació entre volums i pintura plana.

La tridimensionalitat s'aconsegueix mitjançant motllures de guix, policromades i daurades. Els motius temàtics corresponen als emprats en el moviment artístic del modernisme, de clara inspiració en la naturalesa i en formes florals i vegetals. Destaca el predomini de línies corbes i sinuoses i el joc de contrast entre els dibuixos ben retallats realitzats amb plantilles i pintats al tremp en tons plans. També són de destacar els motius florals executats amb pintura a l'oli on s'aprecia l'espontaneïtat i fluïdesa del traç propi del mestratge de l'autor.

El conjunt de pintures és una mostra esplèndida de la utilització de recursos expressius plàstics i tècnics. Les tècniques són molt variades: marbrats als sòcols, dibuixos pintats mitjançant la tècnica de l'estergit, esgrafiats que creen un adornament a dos nivells, etc. Tot forma part d'un exemple representatiu original, d'un tipus d'ornamentació renovada i revolucionaria que va aparèixer amb el modernisme de principis del segle XX.  


Palau Climent 
C. Montcada, 32
43500 Tortosa

Tel. 977 448 662 
Fax. 977 446 439 
 

Galeria d'imatges
  • Palau Climent: Façana
  • Palau Climent: Façana
  • Palau Climent: Façana
  • Palau Climent: Sala
  • Palau Climent: Sala
  • Palau Climent: Escales
  • Palau Climent: Sala
  • Palau Climent: Sala
  • Palau Climent: Sala
  • Palau Climent: Terrat