Capçanes

Municipi

Comarca: 
El Priorat
Habitants: 
392
Extensió: 
22,49 km²
Nuclis població: 
Capçanes. (Font: Nomenclator oficial de la Generalitat de Catalunya)

Capçanes és un municipi de la comarca del Priorat. Té una gran riquesa en construccions de pedra seca. A  la zona de les Taules s'aplega una gran diversitat d'elements de pedra seca en un espai força reduït. S'hi poden observar marges, barraques, sopluigs, corrals, cocons, armariets, arnes clapers, recers i un forn de calç. Tot plegat ha permès el disseny de la Ruta de la Pedra Seca, un itinerari que té per objectiu donar a conèixer aquest patrimoni tan valuós i, també, recuperar els noms i renoms de les edificacions i dels seus antics propietaris.

Es troba en una vall encerclada per serres i travessat per diversos barrancs que concorren a la riera de Capçanes, a la conca del riu Siurana. Caminant per una completa xarxa de senders, s'arriba als racons més inhòspits de la serra de Llaberia. A més, a Capçanes s’inicia la Ruta del Carrasclet, guerriller al qual se li ha dedicat l’escultura que  trobem a l’entrada del poble.

L'economia del terme s'ha basat tradicionalment en el sector primari. El conreu més estès és la vinya, seguida a força distància d'ametllers, oliveres, avellaners i alguns cirerers. La producció de vins de qualitat inclou un dels únics vins "kosher" (apte per a la religió jueva) que es manufacturen a l'Estat espanyol, el qual depèn del Celler de Capçanes i Secció de Crèdit SCCL, cooperativa fundada el 1933 i que pertany a la DO Montsant.

Ajuntament

Alcalde/essa: 
Lluís Del Arca Martínez
Secretari/ària: 
Jordi Olive Avila
Adreça: 
Plaça de l'Església, 7 - C. Major
43776  Capçanes
Espanya
Telèfon: 
977 178 328
Fax: 
977 178 439