La Serra d'Almos - Tivissa (EMD)

Municipi

Habitants: 
253
Nuclis població: 
La Serra d'Almos. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

La Serra d'Almos és un poble del municipi de Tivissa, a la comarca de la Ribera d'Ebre. Era constituïda per masos que poc a poc van anar formant el nucli al voltant de l’ermita de Sant Domènec, que posteriorment es convertí en església.

L’església parroquial dedicada a sant Domènec, patró del poble, fou engrandida vers el 1861 tal com està avui dia, amb un campanar d'uns vint metres, mostrant una alçada important. A la Serra d’Almos hi ha l’enclavament ibèric del Coll del Moro, situat a 1,5 km del poble, a la zona de les Moles. Aquest enclavament data del s. VI aC. S’hi ha localitzat restes constructives d’un poblat, un túmul funerari construït sobre dues habitacions, ceràmica ibèrica i restes òssies. També trobem el mas d’Alerany (s. XVIII), una masia típica catalana que presenta elements característics de l’arquitectura militar defensiva.

Destaquen com a punts d'interès: l'ermita de Sant Domènec, el jaciment ibèric a la zona de les Moles i la seva gastronomia típica.

El poble té una gran tradició en l'elaboració de pa i pastissos. Així mateix, s'hi elaboren vins de qualitat sota la DO Montsant i un oli que ha estat premiat en múltiples ocasions per la seva qualitat sota la DO Siurana.

Ajuntament

President/a: 
Lourdes Pena Pascual
Secretari/ària: 
Gabriel Berganza Torné
Adreça: 
Pl. Major, 19
43746  La Serra d'Almos
Espanya
Telèfon: 
977 418 107
Fax: 
977 418 107