Montferri

Municipi

Comarca: 
L'Alt Camp
Habitants: 
403
Extensió: 
19,15 km²
Nuclis població: 
Montferri, Vilardida. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Montferri se situa al sector sud-oriental de la comarca de l'Alt Camp, al límit amb el Tarragonès, i s'estèn en la seva major part a l'esquerra del Gaià, riu que el travessa de nord a sud. Al nucli més antic, que es troba al voltant de l'església parroquial de Sant Bartomeu, algunes cases conserven arcs gòtics, com Cal Vidal, al carrer Major, i el Forn del Blai, antic forn i ara celler, a la plaça Major. A l'arquitecte tarragoní Josep M. Jujol, deixeble i col·laborador de Gaudí, es va encarregar el projecte d’un santuari de la Mare de Déu de Montserrat, d’estil modernista i fet a imatge de la Sagrada Família.

Des del s. XII el municipi s'anomenava Puigtinyós. L'any 1917 canvià el nom, manllevant-lo de l'antic terme i castell de Montferri. Malgrat que l'origen de Puigtinyós, com el de Montferri, sigui medieval, només el de Montferri pertany a l’època romana, tal com ho demostren les restes romanes trobades i el topònim Montferri, que indica que s'extreia mineral de ferro del terme.

La principal activitat econòmica del municipi és l'agricultura. La major part dels conreus són de secà i el primer lloc correspon a la vinya, que ocupa aproximadament la meitat del terme.

Ajuntament

Alcalde/essa: 
Josep Ruiz Marín
Secretari/ària: 
Cristina Antolin Villanueva
Adreça: 
C. Major, 35
Ajuntament de Montferri
43812  Montferri
Espanya
Telèfon: 
977 620 377
Fax: 
977 620 792