Pontils

Municipi

Habitants: 
122
Extensió: 
67,56 km²
Nuclis població: 
Pontils, Montalegre, Santa Perpètua de Gaià, Sant Magí de Brufaganya, Seguer, Valldeperes, Vallespinosa, Viladeperdius. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

La població de Pontils està situada a la dreta del Gaià. Pontils és famosa per tenir dins del seu terme el santuari de Sant Magí de la Brufaganya, situat en un vessant del Puig de Creus, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya. Segons explica la tradició, al segle III va fer penitència durant 30 anys Sant Magi, màrtir de la ciutat de Tarragona, que va fer brollar de la muntanya una font d'aigües considerades miraculoses.

El terme municipal és accidentat pels contraforts meridionals de la serra de Queralt, la serra de la Brufaganya i la serra de la Tossa de Montclar. Està situat a la confluència que forma el riu Gaià amb les rieres de Biure i de Sant Magí, exactament a peu del turó del Castellot de 654 m d'altitud.

Territori eminentment agrícola, envoltat d'horta però amb predomini de l'agricultura de secà (cereals, vinya, olivera i ametllers) i complementat amb bestiar porcí i avícola. El sector forestal ocupa el 81% del terme i està ocupat per matoll, pastures i boscos de pins i roures.

Ajuntament

Alcalde/essa: 
Sara Janer Ferrando
Secretari/ària: 
Silvia Pomés Roset
Adreça: 
C. de Freginal, 3
43421  Pontils
Espanya
Telèfon: 
977 880 202
Fax: 
977 880 894