Sant Jaume dels Domenys

Municipi

Habitants: 
2.624
Extensió: 
24,45 km²
Nuclis població: 
Sant Jaume dels Domenys, l’Arquet, els Arquets, la Carronya, Cornudella, l’Hostal, Lleger, el Papagai, el Papiolet, la Torregassa. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Sant Jaume dels Domenys destaca perquè conserva les restes d'un aqüeducte romà, l'obra hidràulica de més interès que es conserva al Penedès. Segons sembla va ser construïda per dotar d'aigua la gran vila romana, situada on avui hi ha la masia dels Arcs. Data probablement dels segles IV o V de l'era cristiana. Actualment es conserven tres trams, d'un, dos i tres arcs, respectivament, amb una alçada de quatre metres i una llargada total de 12,7 metres.

Sant Jaume dels Domenys està situat a la zona centreoriental de la comarca. Es recolza en els contraforts de la serra del Montmell i s'estén a les terres planes de la depressió central. Pertany al partit judicial del Vendrell. Apareix documentat amb el nom de Vila Domenio l'any 938 pel que es creu que el municipi té un origen romà. Segons sembla, en l'època medieval el poble formava part de la ruta que portava als pelegrins que anaven a mostrar la seva devoció a Santiago de Compostel·la.

L'agricultura i la ramaderia són les activitats econòmiques principals. Els principals conreus són la vinya, els cereals, les oliveres, els ametllers i els garrofers, i hi ha granges avícoles, de porcs i de vedells, a més de bestiar oví.

Ajuntament

Alcalde/essa: 
Marc Palau Morgades
Secretari/ària: 
Ada Elena Martín Jimeno
Adreça: 
Pl. Joan Roig, 2
43713  Sant Jaume dels Domenys
Espanya
Telèfon: 
977 677 113
Fax: 
977 678 598