Costa Daurada i Terres de l'Ebre posen en marxa un web de dades obertes de l'activitat turística amb 1.500 taules històriques

El sistema d'informació en línia Tourism Open Knowledge s'ha desenvolupat amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

09/11/2015
Turisme
Vila-seca
Comunicació
Fotografia de grup de les institucions i entitats que han fet possible la iniciativa
Fotografia de grup de les institucions i entitats que han fet possible la iniciativa

Més de 1.500 taules estadístiques històriques anuals amb paràmetres i indicadors sobre el sector turístic a Costa Daurada i Terres de l'Ebre es troben disponibles en línia al sistema d'informació Tourism Open Knowledge. Es tracta d'un web d'accés lliure amb registre previ que, de forma visual, facilita l'accés directe a la informació estadística sobre el turisme a les comarques de Tarragona des de 2006 fins a 2014.
El web, implementat pel Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya amb el suport i finançament del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, s'ha presentat aquest dilluns a l’Espai Jaume Ferrer del PCT a Vila-seca a una bona representació d’empresaris turístics, patronats de turisme i mitjans de comunicació locals. 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet ha posat de manifest la importància dotar de coneixement el model econòmic de les comarques de Taragona i lligar la generació d'aquest coneixement a la generació de valor social i econòmic per als sectors productius, com és el turisme en aquest cas. El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, ha coincidit plenament en aquest plantejament. A més, el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer, ha assenyalat que l’eina Tourism Open Knowledge és un bon exemple de participació conjunta dels agents públics i privats per disposar d’informació que sigui útil per al sector.
Carles Ferrer, vicepresident de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, ha destacat que els establiments turístics, allotjaments, comerços, restauració, serveis, necessiten cada vegada més eines d’informació perquè s’han d’especialitzar i tenir informació de com estem per tal de poder prendre decisions per al futur, per al que el Tourism Open Knowledge és una eina molt útil. A més ha assenyalat que tenir aquesta informació és el que diferencia la nostra destinació d’altres destinacions competidores.
Alícia Orellana, directora tècnica de l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, ha explicat que els indicadors s'estructuren amb una divisió territorial en les diverses zones turístiques de Costa Daurada i Terres de l'Ebre que es fan servir habitualment en l'estadística de la destinació.
Els indicadors pertanyen a quatre grans grups: oferta d'allotjaments turístics, macromagnituds de demanda turística i ocupació per conèixer volums i dades de conjuntura, perfils de la demanda per saber com són els nostres turistes i preus hotelers de la destinació extrets del mòdul E-Preus del sistema Tourism Data System. Finalment hi ha un bloc amb indicadors de posicionament que permeten comparar Costa Daurada i Terres de l'Ebre amb altres destinacions competidores de Catalunya, a la resta d'Espanya i a nivell internacional.
Els paràmetres i indicadors disponibles provenen de fonts pròpies de l'Observatori del PCT de Turisme i Oci a través de les seves operacions dirigides a l'oferta d'allotjament de la zona i a la demanda turística que visita Costa Daurada i Terres de l'Ebre; així com d'altres fonts externes com Idescat i Aena.
Alícia Orellana ha destacat que Costa Daurada i Terres de l'Ebre són unes destinacions avançades a nivell de xifres estadístiques, amb una producció que ja va començar l'any 2001, fruit de la col·laboració del sector privat i el sector públic, i que ara fa un pas endavant posant a disposició de la societat en general un gran volum d'informació històrica. En aquest sentit ha recordat que a finals d'octubre, el Dia Mundial de l'Estadística, l'Organització Mundial del Turisme va reclamar la necessitat que hi hagi més dades estadístiques al sector turístic, fiables i comparables a escala internacional, per tal que es puguin prendre millors decisions en turisme en benefici de tothom.

Etiqueta: 
Turisme
Galeria d'imatges
  • Acte de presentació al sector