El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, de visita oficial a la central nuclear d'Ascó

Acompanyat pel vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l’Ebre, Pere Panisello, i pel diputat Joan Piñol.

09/05/2013
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, de visita oficial a la central nuclear d'Ascó
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, de visita oficial a la central nuclear d'Ascó

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha visitat aquest matí la Central Nuclear Ascó, acompanyat pel vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l’Ebre, Pere Panisello, i pel diputat Joan Piñol. La visita, que s’havia ajornat per motius d’agenda, ha coincidit amb la primera transferència d'elements combustibles gastats des de la piscina del grup I fins al nou Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) i amb els treballs corresponents a la 21a recàrrega del grup II.

Poblet ha recorregut les instal·lacions amb el director general d’Energia Nuclear d’Endesa, José M. Grávalos; el director de l’Associació Nuclear d’Ascó-Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago, i la cap de Comunicació i Relacions Externes d’ANAV, Montse Godall. A més, hi han assistit l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal; el delegat territorial de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director general d’Energia de la Generalitat, Pere Palacín, i el subdirector general de Mines i Protecció Radiològica de la Generalitat, Francesc Sabio.

La visita s’ha iniciat amb un recorregut per l’espai museogràfic del Centre d’Informació d’ANAV dedicat al món de l’energia en general i, en especial, a la divulgació de la producció energètica d’origen nuclear a partir del funcionament de la central nuclear Ascó. Posteriorment, el grup s’ha traslladat a la planta amb l’objectiu de conèixer de primera mà els espais més característics de la instal·lació, com pot ser la sala de control, l’edifici de turbines o l’accés a la zona controlada.

Durant la seva estada a les instal·lacions de la central nuclear, el president de la Diputació de Tarragona s’ha interessat pel seu funcionament. De fet, ha estat partícip de la seva activitat interna, ja que ha compartit dinar amb els directius de l’empresa.

Actualment, CN Ascó està immersa en els treballs corresponents a la 21a recàrrega del grup II. Durant aquest dies, a més de la renovació de 64 del 157 elements de combustible, s’estan realitzant nombrosos treballs de manteniment, entre els quals destaca el manteniment preventiu i d’inspeccions, i destacades modificacions de disseny. Tot plegat per a mantenir i millorar la seguretat i l’eficiència de la planta. Entre els treballs més importants podem mencionar la instal·lació del control digital d’escalfadors, la substitució dels reescalfadors separadors d’humitat (MSR’s) o el canvi del sistema informàtic que controla la gestió de l’operació de la central.

A més, coincidint amb aquesta recàrrega, CN Ascó està realitzant en aquests moments la primera transferència d'elements combustibles gastats des de la piscina del grup I fins al nou Magatzem Temporal Individualitzat (MTI). La posada en funcionament d'aquesta instal·lació permetrà buidar part de les piscines de combustible, ampliant la capacitat d'emmagatzematge en el propi emplaçament. El recorregut ha finalitzat amb la visita a les instal·lacions de la presa de captació de l’aigua del riu Ebre, de mans de Rafael Albaladejo.
Actualment, Ascó I està operant al 100% i a ple rendiment, i Ascó II està duent a terme el procés de recàrrega, que dura un total de 46 dies, dels quals en falten 12. Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II i Vandellòs II produeixen anualment més de 24.000 milions de kilowatts-hora d’electricitat, el que suposa, aproximadament, el 50% de l’energia elèctrica consumida a Catalunya, que equival al 8 per cent del consum total d’Espanya. 

Galeria d'imatges